Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Hej - Megi nie ma za co - powiedz tylko - dlaczego pisalas, że oni chca Ci dawac chemioteriapię ? Smieszek - 3maj za nas kciuki bo sie przydadza i to bardzo, patrz - tak sie balas, że masz byc na tej radilogii a w sumie dobrze sie to skonczylo - ciesze sie bardzo :)
  • Witam dziewczyny!!! Dzis w końcu dowiedzialam sie o wynikach z scyntygrafii ktora robili mi w styczniu, lekarz powiedział, że w miejscu po tarczycy byla "malutka plamka jodochwytna". Powiedzial tez, że tak tez sie zdarza po pierwszym jodowaniu, iz w tym miejscu jodochwytnosc jest wieksza (oby tak było). W lipcu chca mi zrobić kolejne badania w tym kolejna scyntygrafii i jesli nic tam nie wyjdzie wtedy mogę isc do domu, a jesli coś tam znów bedzie świecić to podadzą mi kolejną dawke jodu. Czy któraś z was tez tak miala?... Mam nadzieje, że wszystko będzie ok i kolejna dawka jodu nie będzie potrzebna... Dziewczyną , które sa juz po, jak i te ktore czekaja na to wszystko zycze powodzenia i mocno trzymam za was kciuki... Pozdrawiam ;)
  • 10 lat temu
    Witam. Dzieki. A napiszcie mi jak to wszystko si odbywa. Jak dlugo przyjmuje sie jod i jak dlugo jest sie w izolatce
  • Hej Dziewczyny Co tam u Was sie dzieje, cos cicho ostatnio... Iwona jak sie czujesz i co dalej u Ciebie... co zamierzaja robic w sprawie twoich zmian ? Ewela - jakk tam po jodowaniu z coreczką, ile bylas od niej tak na amen odseparowana ? Jak mala zniosla rozstanie ? Ona26 - Hehe Ty to pewnie teraz tez sie na synku skupiasz, ale pisz co u Ciebie, jak maly sie rozwija.... U mnie na razie wzgledny spokoj, w przyszlym tygodniu kolejne kontrolne USG tarczycy i wezłów... i caly czas czekanie... Pozdrawiam Megi518- Sama jodu jeszcze nie mialam i nie chce wprowadzic Cie w blad, ale przy dignostycznym tez chyba lykasz ta magiczna pigulke i podlegasz kwarantannie a potem Cie badaja i jak ok to chyba do domu. Czas w izolatce jest chyba sporo krotszy od jodu leczniczego - ale niech sie wypowiedza dziewczyny, ktore go przeszly bo ja nie chce podawac niepewnych info.
  • 10 lat temu
    Dziewczyny na czym polega jod diagnostyczny?
  • maxxi dokładnie jest tak jak piszesz , każdy ma inna historie, wiele nas łączy ale każdy inaczej może przechodzić tę chorobę, odczuwać ból czy mieć różne samopoczucie. Jeśli chodzi o sprawy łóżkowe, to do dwóch tygodni, taki pewnie dostałaś w zaleceniach okres unikania kontaktu z innymi ludźmi, to przez ten czas lepiej popościć :). Tu nie chodzi nawet o płyny ustrojowe, ale nasze ciało poci się, nawet jeśli nie widzimy kropel potu, a ciało pozbywa się jodu. Dlatego zalecane np. mycie po kąpieli w tym czasie po sobie wanny , itp. Wiesz pewnie ,że przez ten czas lepiej nie spać w jednym łóżku. Później już to co w nas ew. pozostaje nie jest niebezpieczne, zwłaszcza dla dorosłych. Co najwyżej mogłoby dojść do czasowego rozregulowania pracy tarczycy u męża, bez uszkodzenia jej.
  • megi518 ja mam raka brodawkowatego. Operacja ponad rok temu. W kwietniu 2014 jod leczniczy, za 3 miesiące jod diagnostyczny. Blizna u mnie mniejsza , trochę widoczna, ale to pikuś. Ogólnie czuję się bardzo dobrze. Tak się czułam właściwie cały czas. Trochę było nerwowo po diagnozie a to dlatego ,że nic kompletnie nie wiedziałam o tej chorobie.
  • 10 lat temu
    Wapno bierz nie zaszkodzi skonsultuj z lekarzem. Nie wiem dlaczego jak byłam na konsylium to chciałam żeby operowali i leczyli mnie gdzieś bliżej mojego miejsca zamieszkania na to przewodnicząca komisji powiedziała, że oni chcą mnie ratować u najlepszych specjalistów a w moim przypadku leczenie będzie skomplikowane gdyż nie wystarczy radiojod.
  • 10 lat temu
    Dziewczyny mam pytanie po operacji kazano mi trzy razy dziennie brać wapno robilam badania i wyniki są idealne czy w takim razie mam zmienić dawkę wapna ?
  • 10 lat temu
    Megi z tego co mi wiadomo tego raka nie leczy sie chemią tylko jodem czasem radioterapia wiec nie wiem czemu Ci wspominają o chemii.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat