Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
anitag79, dzieki za informacje. Dosc drogo wychodza te plastry, bo cena opakowania 100 zl :( a w opakowaniu 5 plastrow co starczy na ok 15 dni? Moja blizna ma ponad 10 cm (wezly) :(
ewa, niestety nie pomoge. Nie znam sie na tym wszystkim choc zmagam sie z "dziadem" prawie dwa lata. Ja w ciagu dwoch lat przytylam 10 kg, ale mysle ze to moja wina, bo za duzo jem...
Jesli zle sie czujesz to moze lepiej wybierz sie prywatnie do endokrynologa. Do pazdziernika jest jeszcze troche czasu
-
Witam,od miesiąca czytam Wasze wpisy i w końcu proszę ;-) Coś się dzieje moją tarczycą,może podpowiecie co.Endo na nfz-pazdziernik więc wyniki zrobiłam prywatnie.TSH 2,26 (0,25-4,20)Ft3 3,35(2-4,4) Ft4 1,34(0,93-1,7). Usg-tarczyca nie powiększona, o obniżonej echogeniczności,niejednorodna,o wymiarach ok: pł prawy 17x15x41mm. pł lewy 13x16x43mm,v=ok.5ml,cieśń 2,5 mm.W obu płatach kilka rozsianych zmian litych,o mieszanej i wzmożonej echogeniczności, o wielkości max do 7x7x11mm.Zrobiłam te badania ponieważ w pół roku moja waga poszybowała +18,strasznie trace włosy,nie mam siły a najbardziej niepokoi mnie to że jestem nerwowa i wręcz agresywna.Dziewczyny doradzcie czekać na NFZ czy iść prywatnie .Ewa
-
-
justyna_27
Mnie Contratubex nie pomógł albo jestem zbyt niecierpliwa... Koleżanka poleciła mi świetne silikonowe plastry na blizny SUTRICON. Stosują to dziewczyny po cesarce. Plaster jest duży, ale ja go przycinam sobie na kawałki zakrywające bliznę. Najlepiej nosić jeden plaster przez 24h i potem go zmieniać. Stosuje je od 2 miesięcy i blizna jest już srebrna :)
-
Witam,
i.wanna pisalas cos o masci na blizny. Wiesz moze po jakim czasie od operacji mozna smarowac blizne? Blizna po tarczycy wyglada calkiem ladnie. Ale w styczniu mialam usuniete wezly chlonne i nie wyglada to zbyt ladnie. Wlosy zakrywaja :) ale gdyby dalo sie cos upiekszyc :)
Moze wybiera sie ktos 13 maja na jod do Gliwic? To bedzie moj trzeci jod, wiec sie nie stresuje. Choc nie wiem jak to wyglada w Polsce. Wczesniej leczylam sie we Francji i wiem, ze tutaj dluzej przebywa sie w szpitalu. Ale mam nadzieje, ze teraz uslysze, ze jestem zdrowa. Juz chyba wycieli wszystko :)
-
I.wanna. Czuję się dobrze. Byłam operowana w lutym 2014 (usuniecie calej tarczycy).Biorę cały czas euthyrox 100...moje tsh wynosi 0,010...polecam centrum onkologii zdecydowanie:)
-
I.wanna. Czuję się dobrze. Byłam operowana w lutym 2014 (usuniecie calej tarczycy).Biorę cały czas euthyrox 100...moje tsh wynosi 0,010...polecam centrum onkologii zdecydowanie:)
-
Hej Kalmara, dziekuję Ci za informacje. Mam nadzieję że czujesz się coraz lepiej a blizny goją się szybko?Na blizny najlepszy jest Contractubex który je bardzo szybko wybiela i wygładza, może tego spróbuj. Ja testowałam to na sobie przy innej operacji i naprawdę jestem zadowolona. Tubka kosztuje ok 45 zł. ale warto wydać:) Pozdrawiam Cię ciepło.
DObrej nocy. Iwona
-
Witaj emka25.I jak po operacji sie czujesz? dobrą miałaś opiekę w CO? Ja czekam na termin operacji tam właśnie:)
-
Dzięki kochane za te miłe słowa. Czytam te Wasze wpisy i czuję sie pewniej. Chyba miałam szczęście w nieszczęściu że trafiłam na takiego paskudka spośród innych podlejszych. Oczywiście że wciąż sie boję ale liczę że jak u Was będzie dobrze...w końcu MUSI BYĆ. PRzeraża mnie ta choroba bo moja mama zmarła na raka i wiem jaka to wredota bywać potrafi ale ze mną będzie inaczej. Mam wielką wolę walki. Pozdrawiam Was wszystkich i życzę dobrej nocy.