Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Sylwusiaaa87. Dziekuje bardzo :) W izolatce byłyśmy od piątku do poniedziałku. A w szpitalu stawilam sie w srode. Sroda i czwartek byl podawany tyrogen. Czwartek maly jod do diagnozy jodochwytnosci. W piatek zobaczyli ile nam tej tarczycy zostawili i podali okolo 11 duzy jod. Potem juz bylysmy w izolatce. Pani doktor ktora mnie prowadzila stwierdzila, ze nie nalezy przesadzac z ta izolacja po wyjsciu ze szpitala. Tzn od dzici i kobiet w ciazy tak, ale reszta to na spokojnie i bez przegiecia. Czyli eksmitowalam meza na kanape w pokoju obok i staram sie za blisko go nie przebywac. Corka wyniosla sie z domku i po majowym weekendzie mysle, ze powoli wszystko bedzie wracac do normy. Zreszta z nalazlam w internecie jakas prace z 2008 roku w ktorej porownywali stopien napromieniowania bliskich osob leczonych radiojodem i z tego wynikalo, ze wieksza dawke otrzymuja bliscy chorych leczonych ambulatoryjnie pomimo otrzymania mniejszej dawki jodu. I tego sie trzymam. Pozdrawiam serdecznie
-
Witam dziewczynki ! Wczoraj bylam w CO w Warszawie i ..........jestem zdrowa pani doktor powiedziala ,ze to co mi tam wynalezli to tego nie ma,zebym sie tym nie przejmowala bo 1 czy 2 mm to po prostu to nie istnieje i jeszcze dodala.ze mialam za dokladny histpat. Jestem szczesciara !!! Taki duzy guz a okazal sie gruczolakiem uffffff.
Majka co tam u ciebie jak na wizycie u anestozjologa?
Sylwusia a ty jak sie czujesz,ktory to juz miesiac ?
-
Czesc wszystkim
Asica i kalmara - witamy w naszym gronie, jak dobrze, ze macie za saoba juz operacje, teraz musi byc tylko z gorki :) 3mam kciuki za dalsze leczenie i oczywiscie piszcie tu co u Was :)
Dorzro - tak sie ciesze, że wyniki u Ciebie sa dobre, tak 3 mac, fajnie tez, że Szaserow spelnilo twoje oczekiwania. Mozesz powiedziec ile dni Cie tam dokladnie 3mali i ile z tego w samej izolatce. Jakie masz zalecenia co do kontaktu z ludzmi dalej ?
Daytek - my sie pewnie jutro gdzies tam miniemy, ja tez mam jutro wizyte tyle, że kontrolna co do guzka.
Pozdrawiam wszystkich.
-
Dorzro to bardzo dobre wyniki :) Dzięki serdeczne za info. I dużo zdrówka życze :)
-
Klamara wyniki dobre. Nie ma przerzutów. Swieci resztka tarczycy i kikuty. Podobno to czego sie spodziewali. Do izolatki mozna zabrac wszystko. Nie ma żadnych ograniczen. W pokoju jest telewizor, na wspolnym dla wszystkich izolatek korytarzu jest czajnik i lodowka. Do izolatki zabierz wode, bo trzeba pic zeby jak najszybciej wydalic jod.
-
dorzro super. Ale Ci zazdroszczę że jesteś już po i że nie musiałam hormonów odstawiać . Jak wyniki po jodowaniu? A napisz co można zabrać do izolatki? Jakie pokoje? W co wyposażone ;) Właśnie też idę do WIM-u
-
dorzro super. Ale Ci zazdroszczę że jesteś już po i że nie musiałam hormonów odstawiać . Jak wyniki po jodowaniu? A napisz co można zabrać do izolatki? Jakie pokoje? W co wyposażone ;) Właśnie też idę do WIM-u
-
-
Normalnie się przestraszyłam jak otworzyłam ten link. Jak zobaczyłam tą główną stronę googla. Oczywiście moja historia jest jako pierwsza, a nie ta druga ( jakaś rosyjska strona). :/
-
Kalmara, czuję sie bardzo dobrze. Na drugi dzień po podaniu jodu trochę spuchly mi slinianki, ale poza tym ok. Ja dostalam 76 mCi. Generalnie polecam "jodowanie" w WIM. Szpital troche jak z ubieglego wieku, ale personel już z tego :). Kolejna wizyta 14.11. Podanie jodu diagnostycznego, ale tez po podaniu tyrogenu. Pozdrawiam