Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Oczywiście zrobię, zasugerowałam nawet biopsję ale usłyszałam że jeszcze nie teraz.Tarczyca jest mała a dużo guzków to może być zapalenie.Stwierdził że guzek ten najwiekszy jest jeszcze mały i można poczekać,poogladal brzuch w poszukiwaniu krwawych wybroczyny,obejrzał ,,brudne stawy,, i pomigdalił szyję. A na koniec zlecił 5 badań i wkurzył się-zapytał czy mam jakieś pytania,więc odpowiedzialam że nie bo sam ni e wie co mi jest.Niestety jestem bardzo bezpośrednia.
  • Moje wyniki tez były w normie ale takich objawów jak Ty nie miałam. Wręcz czułam się super. A w tarczycy miałam guzki hipoechogeniczne i jak sie okazało dodatkowo po hist-pat żyłam sobie nieświadoma z niezdiagnozowanym przewlekłym zapaleniem limfatycznym tarczycy drugiego stopnia. Więc lepiej zrób czym prędzej te badania dodatkowe dla własnego spokoju nawet :)
  • Kalmara powiedział że nie podoba Jemu się obniżona echogeniczność i to ze wyniki w normie
  • Kalmara powiedział że nie podoba Jemu się obniżona echogeniczność i to ze wyniki w normie
  • Ewa12801 może lepiej że zrobisz dodatkowe badania niż od razu biopsja i stres dodatkowy? Ale lekarz nic nie powiedział co podejrzewa?? Osobiście endo zaliczyłam prywatnie, badania tez. Jestem obecnie 2 miesiące od pierwszej wizyty u endo w tym już minęło 6 tygodni po operacji. Dorzro dzięki za odpowiedz :) w sumie o tym nie pomyślałam ;) i ciesze się ze MK81 ma super wyniki :) Pozdrawiam cieplutko :)
  • 9 lat temu
    Bułka601 Ja się nadal śmieję na tej sali :-) Boki zrywać. Nawet teraz bez Euthyroxu 2 tydzień :-) Ponad 2 lata od diagnozy.
  • Witam. Mój brat ma 35 lat. Operację miał w Wieliszewie operował go świetny lekarz naprawdę godny polecenia. Dziękuję wszystkim za te ciepłe słowa bardzo ich potrzebujemy.
  • 9 lat temu
    Kalmara odpowiem za MK81 (Marys wybacz) wyniki super :D
  • 9 lat temu
    Kalmara wapno bierzesz dalej, jak odstawisz i dostaniesz tezyczki to dopiero będzie ? Andzia jeżeli czytasz to forum to już chyba wiesz że nie ma się czego bać. Usłyszeć diagnozę rak nie jest tym czego sobie albo bliskim życzymy, ale ten nie jest tragedią. To tylko przerwa, krótka, w codziennym życiu. Nie rezygnuj ze swoich życiowych planów bo tym dopiero pokazujesz bratu, że jest źle. A nie jest. Pokaż bratu to forum. Niech poczyta i się uspokoi. On jest po operacji, niech zarejestruje się na leczenie jodem i żyje szczęśliwie dalej. Serio są większe tragedię w życiu. Trzymajcie się cieplutko
  • Żałuję tej prywatnej wizyty,po 1 lekarz zjawił się ponad godz.po czasie po 2 sam nie wie co robić!Zlecił sód, potas,cukier,cholesterol i anty TP i wowczas może przy nastepnej wizycie zleci biopsję.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat