Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Lubię czytać,więc do szpitala zafunduje sobie książki, mam kilka na oku. A z tą blizną,to widziałam babeczkę ze świeżym dużym cięciem i tak wyobraźnia zadziałała;-) Kalmara ile masz lat,jeśli mogę wiedzieć, bo wydaje mi się jakby Każda z nas miała 18:-) Mi za 8 miesięcy stuknie 40,czarodziejska liczba:-D a czuję się psychicznie taką nastolatką tylko z bagażem:-)
  • kalmara jak miło czyta się pozytywne wieści . Tak trzymać, myśleć pozytywnie, cieszyć się , że słońce świeci, a jeśli pada, to bardzo dobrze, deszcz ogromnie potrzebny. Odpoczywaj, relaksuj się, korzystaj z chwili oddechu. Macie rację, ja zaczęłam także inaczej myśleć o niektórych sprawach, chociaż zawsze raczej byłam optymistką i starałam się widzieć, że szklanka jest do połowy pełna :). Ale ogólnie mam wrażenie, że większość ludzi ciągle na coś czeka, gdzieś goni, a nie dostrzega tego co tu i teraz. Dopiero jak człowiek dostanie pstryczka w nos , to trochę się ocknie. Te ostatnie dni, to chyba faktycznie pogoda miała wpływ na samopoczucie. Jeszce tylko scyntygrafia i do domku :) Życzę dobrych wyników. Bierzesz już z powrotem hormony ?
  • 9 lat temu
    Kalmara a jak się czujesz psychicznie tak sam na sam ze sobą:-)?
  • 9 lat temu
    :-D mieszkam koło lasu,gdzie jest wielka polana,na której pasą się 3 klacze i źrebię,a źe moja młodsza córka ma świra na punkcie koni,często tam chodzimy.Uwielbiam naturę,las,ciszę,mieszkam na skraju miasta,prawie jak na wsi.
  • Czemu taką duża blizne? Ja mam tylko 6 cm i to mało widoczną a miał być drugi uśmiech :( bo drugie duże oczy już mam ;) Moje plany ;) ja sie nie ruszam hihi u mnie leżing. W Warszawie rano mnie przepiekne słoneczko obudzilo a teraz chmurki ale ciepło jest :) A jakie Twoje plany?
  • Dzięki dzis czuje sie ok wyspana, wypoczęta jak na wczasach. Zero objawów odnośnie ślinianek. Szkoda tylko ze nie mozna na zewnatrz wyjść. Ale odbije to sobie ;) To szybciutko będziesz mieć. Nie denerwuj sie bo nie ma czym :) Wszyscy po kolei to przechodzimy. Prawda taka czy ma sie takiego raka czy takiego to trzeba sie z nim oswoić i żyć w miarę normalnie. Tylko najważniejsze pamiętać o zaleceniach lekarza i kontrolować się a wszystko będzie dobrze :) Połowa sukcesu zależy od nastawienia oczywiście pozytywnego nastawienia :) Też jestem zdania że to nasze cierpienie po coś jest. Czegoś nas uczy. Mnie dużo nauczyło i pokazało jak duzo potrawie udźwignąć. Bo przecież co nas nie zabije to nas wzmocni ;)
  • 9 lat temu
    Jakie macie plany na dzisiaj? W Przemyślu pięknie zachmurzone niebo,ptaki śpiewają...
  • 9 lat temu
    I wiecie mogę mówić barytonem ,i tak mam niski głos,taki Frank Sinatra:-) A bliznę mogę mieć od ucha do ucha, czasem większe blizny człowiek nosi w sobie...
  • 9 lat temu
    Poczekam spokojnie na operację, ma być dobrze z Wami wszystkimi:-) JESTEŚCIE SUPER BABKI! Iwanna jest pachnące lato i wszystko będzie dobrze :-) Cierpimy przy porodzie źeby dać źycie ,teraz malutki ból żeby znowu dać źycie... Taki ze mnie filozof...
  • 9 lat temu
    Kalmara jak się dzisiaj czujesz? Dziewczyny, mam 30 czerwca przywieźć szkiełko do szpitala(Przemyśl Gliwice kawałek drogi |-O), może w lipcu będę mieć operację.Dr Rozkosz jest bardzo miłym człowiekiem.Przede wszystkim mam myśleć pozytywnie, normalnie funkcjonować i troszkę trzeba się ze swoim nowotworem zaprzyjaźnić. Ja tak sobie myślę,że może ten guz ma jakiś sens, cel... żeby spojrzeć inaczej na świat, przewartościować troszkę życie...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat