Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
justin 131 to symbol jodu a dawki są ustalane indywidualnie ja miałam 100mci koleżanka 75 a pan z sąsiedniej sali125 :) :)
Vjolka ostatnio te piżamki były bordowe w czarne wzorki ale sie spierają i może zostały tylko czarne wzorki ,panowie mieli granatowe garniturki ;)
-
Czemu Justin Ci smutno w domu?
Iwona40 masz czas na medytacje:-)
Kalmara czas rzeczywiście szybko ucieka:-)
Rozmawiałam wczoraj z taką starszą panią,denerwowała się wynikami,ale po kontroli okazało się, że wszystko ok.Takie historie budują pozytywne myślenie.
Iwanna odezwij się.
-
Vjolka to nie masz biopsji w Gliwicach?? Długo siedziałaś na wizycie u lekarza?? to była pierwsza wizyta?? Bo ja szkiełko zostawiłam na recepcji a nie u lekarza.
-
Co do czekania, to fakt tam słowa klucze "pan/pani siądzie i poczeka". Słyszane pod każdym gabinetem i w każdym miejscu.
Także zauważyłam ,że jest tam coraz więcej młodych ludzi.
-
dla kobiet w CO w Gliwicach są bordowe we wzorki a dla mężczyzn granatowe :) .
-
Fanabe
dasz radę. Nie ma jednego wzoru, każdy z nas jest inny i inaczej może wszystko przebiegać. Rak brodawkowaty dobrze rokuje, dobrze reaguje na jod i leczy się, chociaż wiadomo jest to uciążliwe.
Wynik badania histo-pat zazwyczaj do dwóch tygodni.
Ja od razu byłam na "chodzie" i w dobrej formie, ale to zależy jak przebiegnie operacja, czy bez niespodzianek (np. uszkodzonych przytarczyc, itp.)
Blizna na ogół jest niewielka i szybko się goi. Nie wystawiaj jej w pierwszym okresie na słońce.
Co do leczenia w CO w warszawie, to niestety nie pomogę, ale pewnie ktoś się tu wypowie, kto lepiej się orientuje. Trzymam kciuki.
-
Czołem dziewczyny,ale się wczoraj naczekałam na doktora...zostawiłam szkiełko,mam dzwonić za tydzień.Nie wiem czy da się przyśpeszyś.Zależy mi,żeby się pokroić na wakacjach,aby w roku szkolnym być na chodzie.
Wczoraj czekał do kontroli taki młodziutki ładny chłopak,na szyji zagojona spora blizna...skąd to się bierze u młodzieży. Sporo osób było do przyjęcia...
Co to za piżamki czarne we wzorki,takie dają w Gliwicach? Biegały w nich dwie uśmiechnięte kobietki.
-
I jeszcze jedno, czy na Izbie Przyjęć też muszę pobierać jakieś numerki, przyjść po 6 ustawić się w kolejce itd, bo gdzieś mi taka informacja przemknęła przed oczami chyba na tym forum ;)
-
Witajcie ? Nie ma się co śmiać wiem, ale jakoś muszę stawić temu czoło. Jutro idę na wycięcie guzka do CO w Warszawie, mam podejrzenie raka brodawkowatego. Czy wiecie ile czasu czeka się na badanie histopatologiczne? I czy długo wraca się do siebie po całej operacji, i oczywiście czy blizna jest bardzo widoczna i długo się goi. ?
-
To na Szaserów dawki jakoś wyliczają ;) bo miałam inną i dziewczyny też miały inne :) Siedem dni to szybciutko zleci. Mi już półtora tyg zleciało ;) Trzymaj się mocno :)