Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13026 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Kalmara, zrób dla stóp zimną kąpiel,moźe troszkę opuchlizna zejdzie. Wisielczy nastrój sprawką hormonów?Czy kwarantanna Twoja kończy się w przyszłym tygodniu?
  • Jakby co użarło to by druga nie była też napuchnięta. Właśnie to tak dziwnie wygląda jedna mega bania a druga tylko delikatnie spuchnięta :/ Nic nie robiłam tyle co trzymam wyżej by krążenie poprawić. Bo wszystko jakoś u mnie ostatnio na nie :( Podziwiam że rękodzieło bo ja to cierpliwości nie mam :D Oby dr Rozkosz (jak to fajnie brzmi B) ) ustalił w miarę wczesny termin :) tylko właśnie okres urlopów :/
  • 9 lat temu
    Miało być zabijam :-) A może Cię coś użarło w nogę? W środę mam dzwonić do dr Rozkosza czy sprawdzili moje szkiełko,14 konsultacja...ciekawe czy na wakacjach mnie pokroją... Maluję drzwi, takie rękodzieło ;-)
  • 9 lat temu
    Czemu taki masz zrypany humor?
  • 9 lat temu
    Ja stałam 11 godzin ;-), praca w wymuszonej pozycji jest okropna. Kurcze, z tą stopą coś nie tak.Robiłaś jakieś okłady? Mnie dopadają co chwile strachy...ale jakoś funkcjonuje. Odstawiłam nawet antydepresanty, bo mnie otumaniały. Jestem w domu na zasiłku,więc mam sporo czasu.Przed diagnozą zajmowałam się rękodziełem,a teraz nie robię nic,zawijam czas.
  • Tak tylko rok temu czy dwa lata temu nie pamiętam aby mi nogi tak puchły z upału a w pracy 8 h na nogach. A moja prawa stopa hm 2 razy taka jest w kostce jak lewa a nie obciążam tej nogi teraz. A jak w ogóle nastrój u Ciebie? Bo mój jakiś zrypany na maxa :(
  • 9 lat temu
    Ja jeszcze mam tarczycę a mam stopy spęczniałe z upału:-o
  • Hej wszystkim Mam takie pytanie czy zauważyłyście u siebie że puchną Wam stopy?? Po jodzie ewentualnie po usunięciu tarczycy? Od paru dni mam z tym problem i tak sobie myślę może efekt niedoczynności czy coś w tym stylu?
  • I tu się należy z Zetką i Kalmarą zgodzić. O indywidualne podejście lekarzy do pacjenta trudno niestety. Co do reszty, każdy z nas jest inny, tak jak i nasze raki, nie pozostaje nic innego jak zdać się na lekarzy, stosować do zaleceń i nie tracić pozytywnego nastawienia. Nawet jeśli ciężko nie należy się zadręczać i dołować, wystarczająco w kość dają odstawienia hormonów i skoki tsh. Pozytywne nastawienie to już spora część sukcesu na drodze do pozbycia się lokatora na gapę.
  • 9 lat temu
    iwona nic więcej nie ma prawa wyskoczyć starczy tego co jest a że sie boisz to jest zrozumiałe .Własnie takie przypadki jak mój czy twój pokazują że nie można lekceważyć tego gada ,niektórzy pisali że to taki pryszcz ,nie powinien nazywać się rakiem że jeden jodzik i po ptakach ale niestety nie wszyskim tak dobrze idzie to leczenie. Ostatnio w Gliwicach była dziewczyna na 3 jodzie i dostała skierowanie na 4 po każdym jodzie świeciło jej w innym miejscu,tak też bywa niestety :(

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat