Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
I.wanna basen bym odradzała. Chyba ze będziesz tylko patrzeć. Jesteś za świeżo po zabiegu. Szkoda żeby coś się z blizną działo. Lepiej jakiś spacerek ;) Scyntygrafie miałam po jodzie a przed jodem musiałam na miesiąc przed odstawić hormony. Żeby jaśniej to 8 kwietnia miałam operacje i już 9 kwietnia w szpitalu dali mi hormony. Wypis ze szpitala i zalecenia hormony 100 euthyrox. 17 maja odstawienie hormonów, jod podany 19 czerwca a scyntygrafia 22 czerwca i powrót do ukochanych tabletek ;) Mi się wydaje że lekarze może nie wszyscy i zwłaszcza w molochach ale traktują pacjentów zdawkowo. To i to zrobić i następny. A przecież każdy przypadek jest mimo wszystko indywidualny. A po drugie dla lekarza wszystko jest takie oczywiste a dla nas pacjentów przerażonych samą diagnozą już nie koniecznie ;)
-
Hej dziewczyny nawet nie wiecie jak sie cieszę że tu trafiłam. Lekarze nie udzielają żadnych informacji - nawet jak się ich przyciśnie to mówią zdawkowo. ehhhh. A DZIĘKI WAM - wszyskiego mogę się dowiedzieć. Dziękuję za tto. i za podtrzymywanie na duchu.
Kalmara- dzięki za wszystko co mówisz - czy odstawiłaś hormony tylko przed badaniem scyntografii? wcześniej je brałaś normalnie?
Vjolka- masz rację - mogę odpoczywać z córką. Zastanawiam się czy mogę iść za tydzień z nią na basen bo się strasznie nudzi a nie wiem czy mogę tę bliznę moczyć.
Jak sie czujesz justin00?
Vjolka -nie nakręcaj się negatywnie bo się sama dołujesz. Pomyśl żeby robotę lekarzy zostawić lekarzom a czarnowidztwo wykasować z umysłu. ja też się staram i nawet idzie mi - o dziwo!!!!
-
Zetka ja nie wiem czemu tak idę w Twoje ślady, a tak na serio obyście miały radę i drugi jod pokonał dziada na dzień dzisiejszy jestem zła na los i przerażona jednocześnie tym co będzie gdyby coś wyskoczyło jeszcze. Nie wiem czy pamiętacie, ale u mnie po zabiegu wyszło, że zmiana nacieka mięśnie szkieletowe i Gliwice to niestety potwierdziły ;( pozdrawiam wszystkie zdechlaczki na tej stronie :D
-
Vjolka u mnie właśnie tez a duchota nie do wytrzymania. Ale właśnie dobry balsam z filtrem i idę z książka a co ;) Ja niestety nie mam zwierzątek ale kotek sąsiada mnie odwiedził pogłaskałam, odszedł na dwa metry i sie położył jakby wiedział że bliżej nie może hehe Również miłego dnia :)
-
Kalmara,dzisiaj wielkie słoneczko,Ja leje wodę do basenu.Duży nie jest ale chłodzi. A teraz drapie mnie mały kotek,zwierzęta są cudowne. Miłego dnia:-)
-
Iwanna,fajnie że operacja zbiegła się z wakacjami,możesz wypoczywać razem z córką:-)
-
I.wanna podejrzewam że takie objawy masz przez brak hormonów + operacja.
iwona 40 nie przejmuj się. W listopadzie scyntygrafia wyjdzie ok. Mnie też czeka drugi jod w grudniu i też idę z przekonaniem że już będę czysta i dobiję tego dziada :) Więc głowa do góry :) Musi być dobrze :)
-
I.wanna miło Cię tu widzieć :) Mi też blizna spuchła i zasiniała parę dni po operacji. Takie guzki tez się pojawiały chirurg wcześniej mi wyjaśnił że to normalnie. Ale jakoś po tygodniu to zeszło i generalnie nic się z tym nie działo. Tylko ładna kreseczka mało widoczna pozostała. Po półtora miesiąca bardzo mi się taki szlaczek uwidocznił pod skórą ale to ten szew i znajomy chirurg wytłumaczył że też to normalne. Jestem 4 miesiące i czasami sie właśnie taki zygzaczek pojawia pod cięciem - ale to normalne. Więc sie nie denerwuj. Zwłaszcza jak blizna jest sucha :) Co do wapna i hormonów trochę dziwne bo tam gdzie ja byłam operowana to wszyscy wychodzili z przepisanym wapnem i hormonami. Fakt scyntygrafie miałam dopiero po jodzie. Ale jak miałaś takie problemy z wapnem kurcze to chyba tym bardziej powinnaś brać. Nie wiem co Ci doradzić :( Po operacji też miałam miesiąc zwolnienia. A co do aktywności fizycznej to na konsultacji lekarz powiedział że mogę wrócić do ćwiczeń byle nie dźwigać ale i tak opadłam z sił, potem odstawiłam hormony i z aktywności nici :(
No właśnie taka prawda tu niby uśmiech na twarzy wszystko ok a głowa nabita i się myśli :( Ale będzie dobrze też się trzymaj :)
-
Iwanna dobrze, źe jesteś już po:-)
-
kalmara - mnie też nie idzie czytanie, chyba dużo mamy na głowie choć pewnie nie chcemy sie same przed sobą przyznać- że przeżywamy to bardziej niż sądziłyśmy. Trzymaj sie