Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13026 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Zamilkłam bo od 2 dni mam męża ;-) :-D Mimo wszystko mam stresa na maxa.Na konsultację na pewno nie mam być na czczo, bo żarłok jestem?
  • 9 lat temu
    No właśnie Violka ja też o Tobie myślę :-) nas też czeka w tym tygodniu wizyta :(
  • Fanabe potwierdzam co zetka napisała. A co do blizny niczym nie smaruje. Jestem 3 miesiące po operacji blizna prawie nie widoczna :) Konsultowałam to z 2 chirurgami czy smarować i obaj mówili żeby niczym nie paprać, najlepiej się wtedy zagoi. I mieli racje :) Nie masz blizny tylko masz drugi uśmiech ;) Vjolka jak nastrój przed konsultacją?? Bo coś zamilkłaś?? ;(
  • 9 lat temu
    ;)
  • 9 lat temu
    O! jeszcze mam jedno pytanie. Czy smarujecie czymś sprawdzonym, tudzież poleconym przez lekarza, bliznę po operacji? Z tego wszystkiego zapomniałam zapytać w szpitalu jeszcze. Fajnie gdyby się ładnie zagoiła i stała się możliwie niewidoczna. Zawsze chciałam sobie zrobić tatuaż, ale mój D się nigdy nie zgadzał to mam, bliznę na środku szyji ;(
  • 9 lat temu
    Zetka Dzięki :) a już się cieszyłam. Hlip hlip ;( ;)
  • 9 lat temu
    Zetka Dzięki :) a już się cieszyłam. Hlip hlip ;( ;)
  • 9 lat temu
    Fanabe tydzień to stanowczo za wczesnie, nie wiem czy wiesz że norma która jest przy wynikach to są wartości dla ludzi zdrowych przy raku musimy być w lekkiej nadczynności tak ok.0,1.Jeśli chodzi o jod to wydaje mi się że to sprawa indywidualna,zobaczysz co będzie w hist-pat pozdrawiam :)
  • 9 lat temu
    Dziewczyny może wiecie? Tydzień po wycięciu połowy tarczycy robiła, sobie badania TSH i FT4? Myślicie, że wynik jest miarodajny po tak krótkim czasie? Zrobiłam tak sobie badania z ciekawości, o dziwo wyszło wszystko w normie. I drugie pytanie. Jeśli potwierdzi się mikrorak po badaniu histopat to jest jodowanie czy nie? Bo słyszałam jak moja Pani doktor komuś po wycięciu tak mówiła, że jak mikrorak to mie jest potrzebne, czy to reguła? Czy zależy od wyników itd? Ech..., także ja już po wycięciu i niech się dzieje wola nieba ;(
  • 9 lat temu
    dziękuje dziewczyny ja już myślałam że to tylko mnie tak męczy ...byle do końca tyg wytrzymać w pracy ale strasznie się kontroluje by nie robić błędów .mój szef nie lubi chorujących pracowników więc wziełam sobie urlop od nast tyg by dotrwać do szpitala i po z jak najmniejszą ilością dni na chorobowym ..gdyby nie to że praca jest ok i zależy mi na niej już bym poszła na chorobowe . :( pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat