Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Dzięki za kciuki . Operacja w Opolu. Podobno na chirurgii w Szpitalu Wojewódzkim mają odpowiedni sprzęt i doświadczenie. A potem w zależności od wyniku badania histopatologicznego koniec albo skierowanie do Gliwic .
-
Witaj Gajka. Trzymam kciuki za operację! Zycze chyba gruczolaka, bo nie brzmi złośliwie ;) ale cokolwiek będzie i tak to pokonasz :)
A gdzie operacja?
-
Witam w klubie ! Teraz ten temat dotyczy i mnie. Spodziewałabym się raczej zawału, udaru lub Parkinsona - bo takie choroby były w mojej najbliższej rodzinie. A tu wynik biopsji: cyt"obraz budzi podejrzenie raka brodawkowatego,do roznicowania z gruczolakiem szkliwiejącym i nowotworem rdzeniastym". Wszystkie badania dodatkowe w expresowym tempie. W poniedziałek (14-go) do szpitala, a we wtorek operacja- calkowite wycięcie tarczycy.
-
Daytek przepraszam, że wcześniej Ci nie odpowiedziałam. Oczywiście przechodziłam jodowanie w CO na Ursynowie, pytaj śmiało. :D
-
Witam. Zbliża mi się termin wizyty w CO na jodowanie czy ktoś z was w ostatnim czasie przechodził jodowanie w CO bo miałbym kilkA PYTAŃ!!!
-
A operacja nie jest straszna . Myślałam że będzie gorzej . Nawet zgrzeszylam w drodze do domu i skusilam się na frytki i cheesburgera :P
-
Sylwusiaaa87 tak mam wycięte wszystkie węzły środkowe szyi. W biopsji węzła wyszedł przerzut . Dr powiedział ze na jego oko będzie więcej węzłów przerzutowych. Ale kazał mi się nie martwić . Powiedział ze w moim wieku to się pięknie leczy :) ( mam 30 lat )No i jod mam mieć już w październiku :)
-
Dziękuję wszystkim za wsparcie <3
Anka50 onkologa pytalam i można mieć kilka rodzajów raka niestety.
Mango tsh mam 1,43 . Napisz jak po kontroli. Ja caly czas kaszle i chrząkam ale powiedzial ze to normalne.
Sylwusia wapno brałam 5 miesięcy.
-
Hej ! Malwqa - gratulacje, ze jestes juz po. :) powiedz wycinali Ci wezly srodkowe ? Rozumiem, ze na biopsji cos tam wyszlo, ale czy w czasie operacji Twoj lekarz widzial, ze na nich sa jakies zmiany ? Kalmara - dobrze, ze u gina ok - wiadomo, jestes spokojniejsza :) Dziewczynki jak dlugo bralyscie po operacji wapn ? Ja w czwartek robie badania i jak bedzie ok to mam zamiar odstawic. Myslicie ,ze to nie za wczesnie ? Pozdrawiam wszystkich :)
-
Kalmara no i super wieści!!! A jaki masz poziom tsh?
Ja ostatnio miałam 6.9 więc pewnie mi też podniosą.
Ja jutro na kontrole do laryngologa. Miałam w wypisie takie wskazanie pewnie przez tę moją krtań.