Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
malwqa
Wiem,ze masz racje.Dlatego wiem ze lepiej zrobic to teraz niz po jakims czasie.Tylko cholernie mnie wkurza ,ze caly czas w blad mnie wprowadzaja.Najpierw mowia mikrorak,bez przezutow na wezly ,moze obejdzie sie bez jodowania.A teraz co innego juz,choc wyniki badan caly czas te same,nie doczytaja a radza a to chyba ich obowiezek jest bo ja juz na granicy wyczerpania psychicznego jestem!!Mam nadzieje ze bedzie ok u Ciebie,trzymam kciuki!
-
anka 50 jak mnie lekarz prowadząca zobaczyła ze prawie rycze po usg to pociesza mnie ze po operacji tak moze być . Tym bardziej ze w obrębie wyciętej tarczycy mam jeszcze lekki stan zapalny .
aneta31 ja mam wycięta tarczycę i węzły środkowe o boczne po lewej stronie . Cięcie mam z dołu pod brodę . Do tego robi mi się bliznowiec. Nie wygląda to ładnie ale co tam . Jeśli chcą Ci wyciać węzły to się nawet nie zastanawiaj lepiej zrobić to za jednym zamachem. Lekarz który mnie operowal powiedział ze jeżeli w biopsji w węźle wyjdzie ze są tam komórki tarczycy to jest duże prawdopodobieństwo przerzutu. Wiec lepiej się tego cholerstwa pozbyć .
-
kasiula17
zwykle przeziebienie,dosc mocny kaszel i dlatego przepisali antybiotyk 10 dni,zebym podleczyla sie przed operacja.I teraz sie okazuje ze po skonczeniu antybiotyka przed operacja trzeba odczekac z tydzien.Tak wiec,musza przesunac operacje na koniec miesiaca,taka jestem zla ze ci mowie,juz chcialam to miec za soba.Rodzina wolne w pracy pozalatwiala,aby pomoc przy dziecku i teraz znowu czekam na telefon bo dalej nie znam dnia operacji.Aco do wezlow biopsja wykazala ze sa zdrowe,ale lekarz dopiero teraz doczytal wyniki i beda usuwac bo mino ze nie maja komorek rakowych to sa w nich komorki tarczycy co oznacza ze do usuniecia.Atak juz sie cieszylam,chociaz poinformowali mnie ostatnio,ze teraz nie beda usuwac wezlow ale moze sie okazac ze po jakims czasie beda musieli powtorzyc operacje i jednak je usunac .Wiec chyba lepiej ,ze zrobia to teraz za jednym razem,Tyle tylko ze ta blizna bedzie dosc spora az do ucha :( i pewnie pobyt w szpitalu tez dluzszy,bo operacja bardziej skomplikowana.Mowie ci ze mam juz dosc tego wszystkiego a to dopiero poczatek.
-
aneta31 a co ci jest że jesteś na antybiotyku? Węzły będą ci usuwać razem z tarczycą? Często tak robią z tego co wiem. U mnie usuwali tylko tarczycę póki co, jak poinformował mnie lekarz przy wypisie. Ale nie wykluczone że wrócę do nich. Ale nie chcę o tym nawet myśleć. Węzły miałam przy usg w lipcu nie powiększone więc ich nie ruszał. Jeden najbliżej tego większego gówna wyciął chyba dla sprawdzenia czy nic w nim nie jest i póki co histpat wykazał że czysty. Nie martw się lepiej to załatwić za jednym zamachem niż wracać ponownie na oddział. Może tylko ciut dłużej będziesz leżeć w szpitalu.
-
Cholera jasna!! Chyba przeloza termin operacji ,bo jestem na atybiotyku do piatku a operacja miala byc we wtorek,dlatego prawdopodobnie przeloza na koniec miesiaca bo jak stwierdzil doktor chirurgia nie lubi tego antybiotyku i trzeba odczekac z tydzien.No i beda usuwac te wezly prawostronne,czyli blizna wzdloz szyi az po samo ucho,mam dosc poprostu.Niby nie maja w sobie komorek rakowych jak wykazala biopsja ,ale ze hormon tarczycy sie do nich przedostal tak wiec sa uszkodzone.Doktor mowi ,ze nie ma to wplywu na diagnoze i ze jak sie wytnie teraz to bedzie spokoj na przyszlosc.A czy ktoras z was miala takie ciencia wzdloz szyi az po ucho?Jak to wogole bedzie wygladalo pozniej?
-
Malwqa
Lepiej niech kontrolują.U nas dwa miesiące po operacji usg też nie bylo wesole, jechalismy po jodzie za dwa miesiące na usg kontrolne i bylo już ok.Jesteś króciutko po operacji i mogą to być węzły odczynowe zresztą po jodzie może wiele się zmienić.Niektorym węzły po jodzie się powiększają się a potem wracają do normy.
-
Pozdrawiam wszystkich :-)
Ja czuję się nawet nieźle,tylko mam takiego lenia...
Miałam mieć wizytę u endo w poniedziałek, ale nie dowieźli wyników badań... Dlatego idę w przyszły,jutro podjadę sprawdzić jak tam wyniki
bo serducho mnie kłuje:-/
Kalmara a co u Ciebie :-)
-
Mango tak zadecydowała dr od usg . Biopsja bo jej się nie podobają. ;( :/ ;(
-
Drugi dzień badań za mną. Ciekawe czy był wychwyt w loży po tarczycy i czy węzeł świecił.
Kasiula17 godzina wizyty w Poradni Tarczycy jest orientacyjna. Po prostu od tej przyjmuje lekarz (czasami przychodzi wcześniej, ale też może przyjść później). Przyjdź jak najwcześniej oczywiście najpierw musisz pójść do rejestracji głównej. W rejestracji głównej kolejki się ostatnio jakoś zmniejszyły. Tylko Ty będziesz pierwszy raz w Centrum Onkologii. Wtedy idziesz tylko i wyłącznie do rejestracji pierwszorazowej. Niestety nie wiem jakie tam są kolejki czy długie czy krótkie.
Ogólnie zasada jest jedna. Im wcześniej przyjdziesz tym wcześniej wyjdziesz.
-
Tak od razu biopsja? A jak markery wyjda dobrze i na scyntygrafii bedzie czysto? Wydawaloby sie ze to jest wyznacznik, a nie powiekszone węzły które moga sie tak zachować z roznych powodów. ..
Malwqa ściskam mocno, powolutku wszystko sie wyjaśni