Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • aneta31 po przeczytaniu twoich ostatnich doświadczeń ja już trzęsę się cała o te węzły. Niby nic póki co nie ma ale nie wiadomo. Nie wycieli mi węzłów oprócz tego jednego co był w histpacie. Powiem ci, że to lepiej, że za jednym zamachem będziesz miała zrobione i jedno i drugie. Na prawdę lepiej mieć to za sobą niż zastanawiać się tak jak ja, czy znowu nie skończę na oddziale. Nawet nie chcę myśleć, że znowu miałabym mieć operację i kolejny tydzień bez niuni :-( Studiuję forum i na prawdę podnoszę się odrobinę z ziemi. Bo od poniedziałku jestem w głębokim dole. Ale chyba każdy musi przejść ten okres rezygnacji. Widzę, że trzeba się nastawić na walkę z gadem. Oby była krótka i skuteczna. Mam nadzieję, że ten jod będzie w ciągu maks 2 msc bo już odczuwam po tygodniu brak hormonu a co dopiero będzie za 2 msc. Aż boję się pomyśleć. malwaqa ten zastrzyk to jest to co ewentualnie zastępuje odstawienie prochów na tak długi czas do jodu? Bo zastanawiam się czy nie zapytać o to Panią dr we wtorek. Czy mogę brać euhtyrox a później tylko na chwilę odstawić i ewentualnie właśnie ten zastrzyk? Już pier.... dostaję. Czytam forum i układam plan leczenia :-)
  • 9 lat temu
    A po izolatce do domu, czy potem jeszcze na oddział?
  • 9 lat temu
    Na endokrynologii będę do piątku . W piątek jod, izolatka do poniedzialku, wtorku
  • 9 lat temu
    aha :-) a powiedzieli Ci jak będzie wyglądać Twój pobyt? Kiedy wyjdziesz? Kiedy izolatka?
  • 9 lat temu
    Mango :D pielęgniarki powiedziały ze jeszcze nie mają wprawy w podawaniu tego zastrzyku bo to dobro luksusowe i nie robią tego za często ☺
  • 9 lat temu
    Malwqa jesuuu nie strasz tym zastrzykiem ;-) A to dwa razy... Ja też mam węzeł powiększony po tej stronie co był guz i pobierane wycinki. I też myślałam, że to normalne, że potrzeba czasu... No cóż zobaczymy co mi powiedzą za tydzień. Kawka już jutro będziesz wszystko wiedzieć, trzymam kciuki!
  • 9 lat temu
    Dziewczyny jesteście kochane <3 swoją drogą nie wiedziałam że zastrzyk z thyrogenem tak boli :D
  • 9 lat temu
    Aneta mi lekarz to powtarzał na każdej wizycie . Ja mam 30 lat . Lekarz co wizyta mi mówi ze w naszym wieku to się pięknie leczy :D mi lekarze tez mówili że mikrorak nie daje przerzutow. A tu dupa . Miałam mikroraka 1 mm i 9 węzłów było już z przerzutami
  • 9 lat temu
    Malwqa No właśnie w Gliwicach tak nam lekarz powiedzial,że szybko po operacji to są często węzły powiększone , też syn ma stan zapalny ,wysokie przeciwciała.
  • Ale mimo tego zlego,dzis tez lekarz zapewnia ze wyjde z tego i ze z czasem zapomne ,ze wogole mialam to dziadostwo.Mowi,ze wielkie znaczenie ma tez wiek (31 lat) i ze w moim przypadku nie widzi zadnych powodow do obaw.Podlecze sie i podobno bede zdrowa.Wiec tego sie trzymam naprawde i nie przyjmuje innego scenariusza!!!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat