Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witajcie :D Mam pytanie,czy po operacji miałyście takie uczucie w gardle choćby cały czas tam siedziała jakaś klucha??
Pozdrawiam <3
-
Mango super,że jesteś po jodowaniu :-)
Mnie dzisiaj czeka wizyta u laryngologa, bo ciągle mam chrypkę,a czwartego listopada wizyta u dermatologa bo rozprzestrzeniają mi się brodawczaki...znowu stres,skrzydła mi opadają.
-
Właśnie teraz robilismy to badanie moczu i wyszlo poniżej formy
-
No to fajnie, że przytarczyce zaczęły pracę.
Dietę bezmleczną powiedziała żeby utrzymywać przez cały okres suplementacji wapnia.
I nie wiem jak Twój syn, ale teraz podczas pobytu w szpitalu badali nam też wapń w "dobowej zbiórce moczu" (zbieraliśmy mocz przez całą dobę do butli) i tam wapń miałam powyżej normy, czyli calperos obciąża mi nery i przepisała mi środek moczopędny żeby się trochę łatwiej filtrować. Powiedziała, że warto sobie robić co jakiś czas badanie wapnia właśnie z dobowej zbiórki moczu, żeby kontrolować, czy ten suplementowany wapń nie robi nam więcej krzywdy niż przynosi pożytku...
-
Mango
PTH mu teraz nie robilam,ale dwa miesiące temu miał 20 dolna granica 16 .Zrobię mu za dwa tygodnie .Teraz z Gliwic ma zalecenia 2calperos i 1alfadiol ,wieczorem ,1calperos i 0,5 alfadiol.No i caly czas dieta bezmleczna.Ty też masz dietę?
-
No to tak jak mi teraz zapisała lekarka - ponieważ mam w normie już PTH i wapń zjonizowany, to kazala mi zejść z 4 za 3 calperosy i z 2 na 1 alfadiol, mam zrobić badanie za 2-3 tygodnie i jeżeli dalej będę w normie, to zejść na 2 calperosy i zmniejszyć o 0,25 alfadiol i potem znowu badania.
A jak z PTH - jest w normie u syna?
-
Mango
Dzięki właśnie o to mi chodziło :-) teraz syn bierze juz3 tabletki calperosu i ma wapn w dolnej granicy normy.Za dwa tygodnie badania i zobaczymy czy coś się zmieni .Cieszę się ,że jesteś już po jodowaniu :-)
-
Witam was dziewczyny, pisałam jakiś czas temu że w biopsji mi wyszedł guz pęcherzykowy, finalnie endokrynolog kazała mi powtórzyć biopsję za 3 miesiące jak rany się zagoją i zrobić usg i biopsję u dobrych lekarzy (to było w Polsce).
Dziś na miejscu w uk poszłam skierowana na usg od lekarza który zajmuje się chorobami szyi, widać było facet z doświadczeniem i wiedział co gada. Zmacał mi tarczycę rękoma tydzień temu i mówił ze guz wyczuwalny. Dziś babka robila mi usg i nie mogła guza w ogóle znaleźć, powiedziała że nie umie tego wytłumaczyć i że nic tam nie ma. Jak może nic tam nie być skoro miałam dwa razy usg i biopsję tego guza? Nie wiem już co myśleć...
-
Witam was dziewczyny, pisałam jakiś czas temu że w biopsji mi wyszedł guz pęcherzykowy, finalnie endokrynolog kazała mi powtórzyć biopsję za 3 miesiące jak rany się zagoją i zrobić usg i biopsję u dobrych lekarzy (to było w Polsce).
Dziś na miejscu w uk poszłam skierowana na usg od lekarza który zajmuje się chorobami szyi, widać było facet z doświadczeniem i wiedział co gada. Zmacał mi tarczycę rękoma tydzień temu i mówił ze guz wyczuwalny. Dziś babka robila mi usg i nie mogła guza w ogóle znaleźć, powiedziała że nie umie tego wytłumaczyć i że nic tam nie ma. Jak może nic tam nie być skoro miałam dwa razy usg i biopsję tego guza? Nie wiem już co myśleć...
-
Stonesocerer witaj w świecie znikających guzów :-) Mi w USG 3 lekarzy widziało 3 guzy, mam nawet wydruk, że tam są; a po wycięciu tarczycy, w badaniu histopatologicznym okazało się, że guz tylko jeden...