Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Pytałaś lekarza czy taki dyskomfort to normalne?
  • 9 lat temu
    Cześć Lisek,chyba masz uszkodzony jakiś nerw.Ja miesiąc po operacji połykałam jeszcze jak gęś.
  • 9 lat temu
    .
  • 9 lat temu
    Czy brał ktoś z Was bactrim forte przy problemach z tarczyca?
  • 9 lat temu
    Tomaszka -nie nakręcaj się ! To , że platy są nierówne,to jest zupelnie normalne ! I jeszcze dla Ciebie info ze str.http://www.informed.com.pl/main/Tarczyca-o-guzkach-i-nie-tylko-a-150.html Guzek to niekoniecznie rak! Jeśli lekarz stwierdzi u nas guzek lub guzki w obrębie tarczycy, nie należy wpadać w panikę, ale spokojnie poddać się dalszej diagnostyce. Guzki, stwierdzane zwykle w badaniu USG, są skupiskami komórek. Mogą one posiadać autonomiczną, to znaczy nie regulowaną przez TSH, zdolność produkowania hormonów tarczycy. Guzek autonomiczny może być pojedynczy, może też występować w większej ilości i tworzyć wole guzkowe. W diagnostyce guzków tarczycy często korzysta się z badania scyntygraficznego. Pozwala ono określić czy i z jakim natężeniem dane skupisko komórek produkuje hormony tarczycy. Jeśli guzki są małe, aktywnością odpowiadają w przybliżeniu normalnym komórkom tarczycy i pacjent nie ma żadnych objawów, postępowanie ogranicza się do kontrolnych badań USG. Jeśli cokolwiek niepokoi lekarza, wykonuje się biopsję cienkoigłową. Badanie pozwala upewnić się, czy zmiana nie ma złośliwego charakteru.
  • 9 lat temu
    Tomaszka Nic nie zjada płata tarczycy poprostu czasem tak jest ,że jeden płat jest mniejszy :-)
  • witam ponownie mam pytanie czy jak jeden plat tarczycy jest mniejszy tzn ze na nim jest guz ktory jest aktywny i tak jakby zjadal ta tarczyce ten plat
  • 9 lat temu
    Miałam powiększony węzeł . Robili mi biopsję węzła i wyszedł rak. Jak wycięli tarczycę po zbadaniu hist pat wyszło ze ogniskiem pierwotnym był guz 1 mm
  • A jak go wykryli powiedz?bo na usg chyba takie malutkie guzy nie sa widoczne.
  • 9 lat temu
    No ja też miałam mikrusa 1 mm i 10 węzłów zaatakował dziad jeden .

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat