Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • My tylko tsh robimy.
  • Pleban mi endokrynolog pół roku po diagnostycznym zlecił tg i anty tg i tradycyjnie tsh wapno. A ze mam problem z węzłami to co wizyta usg obowiązkowo ;)
  • Witam Wszystkich Jako, ze mija mi pół roku po usunięciu tarczycy, a niedługo minie tyle samo od opuszczenia Zgierza (udało się na samym jodzie diagnostycznym :) powinienem zdaje się wykonać jakieś badania (co pół roku?). Zapomniałem przypomnieć o tym swojemu lekarzowi prowadzącemu i teraz zastanawiam się, czy zawracać mu głowę? Dostałem skierowanie na badania, ale raczej te co zwykle. Czy co pół roku jest jakieś dodatkowe badanie? W szpitalu poinformowali mnie, że przez zdaje się pięć lat będę musiał się badać co pół roku z góry dziękuję za odpowiedź PS. pół roku "po" już zapomniałem jaki to był masakryczny stres, cieszę się życiem niemal bez zmiany nawyków, jak przeczytałem o Waszych stresach, to - cytując klasyka- 'jeszcze będziecie się z tego śmiać'
  • Asiaczek1985 ja mam teraz dość krótkie a boki wygolone i mycie też jest mimo wszystko traumą dla mnie. Wiem co przechodzisz. To chyba zależy od włosów - dla mnie regenerum pod pasował. Nie stosuje z braku czasu. Anitag79 dziękuje ja na pewno skorzystam :) Forum skarbnica wiedzy wiec może coś mi poradzicie. Od marca zeszłego roku pokasłuje raz więcej raz słabiej. Laryngolog nic nie widzi. Endo uważa że od tarczycy i że kiedyś może przejdzie. Pierwszego kontaktu raz dal leki hamujące kaszel jak wybrałam pokasływanie wróciło. Ma ktoś na to sposób bo nie ukrywam wkurza mnie to :(
  • Asiaczek1985 - witaj, Kochana! Co do wypadania włosów - ja polecam szampon Dermena (jest w Rossmannie). Krótki opis produktu: Właściwości Szampon dermena® przeznaczony jest do pielęgnacji włosów osłabionych nadmiernie wypadających. Dzięki zastosowaniu opatentowanej substancji czynnej pochodzenia witaminowego - molekuły Regen7 - szampon dermena® hamuje wypadanie włosów i stymuluje proces ich odrastania. Molekuła Regen7 wzmacnia mieszek włosowy, poprawiając jego odżywienie. Reguluje pracę gruczołów łojowych i chroni przed powstawaniem podrażnień. Dodatek wysokiej jakości składników sprawia, że szampon dermena® dokładnie myje skórę głowy i znakomicie pielęgnuje włosy. Po jego zastosowaniu włosy są mocniejsze, a skóra głowy odzyskuje naturalną równowagę. Szampon nie obciąża włosów. Przeznaczenie • nadmierne wypadanie włosów, • łagodzenie podrażnień skóry głowy, również ze współistniejącym przetłuszczaniem się włosów, • produkt polecany po zakończonej chemioterapii. Do włosów osłabionych i nadmiernie wypadających. Zawsze miałam cienkie i słabe włosy, od 1,5 roku (po operacji usunięcia tarczycy) go stosuję i jest ogromna poprawa. Teraz wypadają mi 3-4 włosy na mycie - naprawdę. Poleciła mi go moja 65-letnia ciocia po chemii, która po czasach łysej głowy ma piękne, siwe loki. Spróbuj! ;)
  • Asiaczek ja ten Neril zamawiam w niemieckiej aptece internetowej na www.apo-discounter.pl. Oryginalny niemiecki produkt w tej samej cenie co dostaniesz na allegro. Tam też czesto sa promocje i dwa razy w roku darmowa wysylka. I znam ta traumę jak myje włosy a potem susze i cale jasne kafle w ciemnych włosach...koszmar. Ale to przejdzie zobaczysz. A witaminy to ja lykalam takie dla kobiet w ciąży mimo ze w ciąży nie bylam ale w moich dwóch ciążach włosy miałam Lux i dlatego .bralam te witaminy. Pozdrawiam
  • Vjolka Lekarz powiedział, że dopóki nie będę miała uregulowanych hormonów, to z włosami nie będzie lepiej. Wypadają przez osłabienie po operacji i utrzymywanie niskiego tsh. Dlatego też jod będzie prawdopodobnie dla włosów kolejnym negatywnym czynnikiem. To mówił mi mój endokrynolog. W Gliwicach po 3 godzinach drogi i kolejnych 4 czekania w poczekalni dowiedziałam się, że mam wyznaczony termin na jod i wszystkiego dowiem się jak będę w szpitalu. Kalmara Ja dwa razy już podcinałam włosy, teraz mam do ramion. Nie wyobrażam sobie siebie w krótszych. Regenerum ponoć obciąża więc najpierw przetestuję Neril. Każde mycie włosów to dla mnie trauma. Pełno ich w odpływie, na podłodze, a jak muszę użyć suszarki to są dosłownie wszędzie. Anniesss Dziękuję za polecenie i zamawiam. Wszystkiego spróbuję, oby coś w końcu podziałało. Witaminy też muszę jakieś wybrać teraz, żeby czekały w gotowości i zacznę brać po jodzie. Zastanawiam się jeszcze nad wizytą u dermatologa. Najlepszy byłby chyba dermatolog – trycholog ale albo takich nie ma na Dolnym Śląsku, albo ja nie potrafię wygooglować.
  • A ja polecam Neril tonik i szampon. Próbowałam wszystkiego i nic a po tym normalnie zaczęły mi nowe włosy rosnac. A cenowo duzo korzystniej niż vichy.
  • Asiaczek 1985 mi włosy tez wypadają. Ogólnie mam krótką fryzurę wiec zbytnio się nie przejmuje. Wahania hormonów maja duży wpływ w moim przypadku na stan włosów. Po operacji jestesmy utrzymywane w lekkiej nadczynności a to tez powoduje wypadanie włosów. Nie wiem co Ci polecić. Jak stosowałam regenerum do włosów mniej wypadaly. Obecnie łykam witaminy i włosy wypadają :(
  • 8 lat temu
    Asieczek, mi po jodzie nic się nie działo z włosami,nie wiem jak innym babeczkom. W Gliwicach najczęściej jest tydzień kwarantanny.Aby pozbyć się jodu należy pić minimum 1,5 litra wody, ale też nie przesadzać.Zresztą każdy organizm,dziewczyna która mniej piła, miała niższe promieniowanie niż ja. A włosy nie wypadają przez hormony, co Ci mówił lekarz? Pozdrawiam.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat