Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • A w ogóle to zaczynam odczuwać skutki nadczynności. Mam cichą nadzieję, że w Gliwicach po jodzie zmniejszą mi trochę dawkę.
  • O tym, czy jest to mikrorak czy nie, nie decyduje tylko jego wielkość, ale też to czy były przerzuty czy nie i czy jest otorebkowany czy nieotorebkowany. Mój miał 5 mm a i tak idę na jod. Iwi29 ja na jod czekam 7 miesięcy w Gliwicach.
  • Iwi29 chyba możliwe bo biopsja stwierdza na podstawie wielkości guzka - tak mi sie wydaje a hist pat opisuje wielkość na podstawie zaatakowanej tkanki. Czy jest ok w sumie nie wiem. Teraz mam wychwyt jodu w podbródku ale czemu to nie wiem. Byłam tak skołowana że nie dopytałam lekarza. Mam wizytę na początku stycznia u swojego endo więc będe wiedzieć wszystko :D vistoria13 tylko czytając innych wpisy o dolegliwościach po jodzie czy operacji zawsze należy pamiętać że każdy jest indywidualną jednostką i inaczej przechodzi dany etap. I nie można się nakręcać na najgorsze :) Trzymam kciuki aby wynik hist pat był ok. A o której masz wizytę u dr?
  • 8 lat temu
    Victoria13 ja mam nadzieje... Choc moja psychika raz jest lepsza raz gorsza....
  • Kalmara pomagaja te wpisy,ja przeczytalam sporo,oczywiscie nie sposob wszystkich,ale te ktore czytalam pozwolily mi rozwiac watpliwosci np.jakie mialam po operacji,dot.samopoczucia czy innych.U mnie w usg nic nie wyszlo,w biopsji tez,ale jak wiemy moglo byc cos ukrytego co pokaze tylko histopat,takze wyniki trzeba poznac.Jak wyjdzie to bede Was dziewczyny dopytywac jak z tym jodem itp.Iwi29 ja do dzis pamietam jak dr do mnie mowil jak robilam ostatnie usg przed operacja,"nawet jak pani zobaczy slowo rak w wyniku prosze nie zalamywac sie to jest wyleczalny rak,prosze pamietac"Trzymajmy sie tych slow :)
  • 8 lat temu
    Kalmara ale mam nadzieje ze u ciebie jest juz ok. Bardzo pomagasz innym. I masz racje najwiecej pomagaja osoby ktore ten problem przeszly
  • 8 lat temu
    Kalmara nie rozumie to na usg wyszedl wieszky a w histo wyszedl mniejszy? Moze tak byc?
  • Iwi29 w usg wyszedł 2cm z groszami ale w hit pat wyszło 12 mm. Vistoria13 kiedyś inni mnie wspierali a teraz jeśli komuś moje wpisy pomogą to się ciesze. Prawda taka tu są osoby takie jak ja (rozumieją bo przezywają odkłanianie to samo) a znajomi rodzina?? Wspierają ale to nie jest to samo bo nie znają tego z autopsji. Mój raczej wykryty był z biopsji - usg już wskazywało że coś jest nie tak ale biopsja potwierdziła. I to na pierwszej wizycie u endo - wcześniej nawet nie wiedziałam że taki lekarz istnieje ;)
  • Dziekuje Kalmara,no wierze ze bedzie dobrze tak czy tak,jestem i tak optymistycznie nastawiona nawet jak cos bedzie.Dzwonilam wyniki juz sa, ale zabierze mi je moj dr.bo mam dzis wizyte u niego po poludniu i zebym nie robila tyle kilom.dwa razy,a sekretarka nie powie nic przez tel.takze musze uzbroic sie w cierpliwosc.Czytalam Twoje wpisy,sama przeszlas duzo, a mimo wszystko wspierasz inne osoby,to pomaga bo duzo mozemy sie dowiedziec z Twojego doswiadczenia jak to jest,jak po operacji,jodzie ect.Nie znalazlam tylko info czy Twoj rak wykryty byl w guzie przed operacja np.w biopsji,usg czy juz po opracji w histop.?ja tez mialam duzo guzow i nie sposob bylo robic biopsji wszystkim.pozdrawiam forumowiczow
  • 8 lat temu
    Kalmara a ty jakies wilkosci mialas? Ta endokrynolog powiedziala ze to jest mikro rak... Bo jest malutki...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat