Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Justinka81!
Jeśli jeszcze Cię to niepokoi to słowa łacińskie "glandulare thyreoideae" oznaczają guzki lub guzek na prawym płacie tarczycy. Znaczy to, że miałaś raka brodawkowego klasycznego, nie naciekającego, na prawym płacie i został on całkowicie wycięty.
Ciesz się dziewczyno a nie zamartwiaj.
:D
-
justinka81!
Ja dołączyłam do tego forum jakieś 8 tygodni temu (strona 361). Dzięki radom koleżanek udało mi się przetrwać czas pooperacyjny, jod i kwarantannę.
Nie udzielałam się na forum od świąt ze względu na nawał obowiązków służbowych i rodzinnych.
Ale czytam codziennie wszystkie wpisy <3 <3 <3 <3 <3
-
justinka81!
Spokojnie - to tylko rak brodawkowaty tarczycy który mamy prawie wszystkie na tym forum.
Excisio complete - znaczy - wycięto w całości.
Pozdrawiam i głowa do góry.
-
Sylwusiaaa87
Gratki. Biorę godzinę przed posiłkiem, w szpitalu nawet nam to przypominali. A ilość wody - łyk mały. W ulotce pisze "popić niewielką ilością płynu"
-
Fasola1983 dzieki ;) no to czekam spokojnie do kwietnia na wizytę ;)
A czy wiecie czy z takim niskim tsh da się zajść w ciążę?
-
Sylwusiaaa87
Mi endo mówiła, że 30 minut przed posiłkiem rano na czczo popić wodą. Ile tej wody to nie pamiętam :) ja zawsze tylko łyk albo dwa.
Ale może coś w tym jest, bo jak jadłam sniadanie dopiero jak odwiozłam mlodego do szkoły i wróciłam do domu czyli po około 2 godzinach od tabletki miałam tsh 0,01
A jak zaczęłam jesc razem z nim rano czyli tak 30 minut po, bo od razu potem jechałam na siłke to mi wzrosło do 1,32 i mi endo zwiększyła dawkę hormonów.
Teraz myśle, że może miało mniej czasu na wchłonięcie się i stąd wzrost. ;););)
-
malwqa
Ja sprawdziłam swoje wyniki i za każdym razem mam taki sam wynik tyreoglobuliny i wynosi on <0,04 :)
-
malwqa
Tyreoglobulina norma 1,4 - 78,0 ng/dl - wartości powinny być poniżej normy i takie właśnie masz więc nie przejmowałabym się tym.
-
Ewem2
Ja byłam w Gliwicach z moją przyjaciółka w poradni. Szkiełka wysłał szpital wiec już tam były. Byłysmy na miejscu o 4 rano i już byłysmy 3 w kolejce do rejestracji. Ludzie tam przyjeżdżają w nocy i jest to normalne.
Musiała mieć ze sobą wszystkie wyniki badań, wypisy ze szpitala oryginalne z pieczątkami itp.
W rejestracji cos tam musiała wypelnic i kierują do gabinetów. Najpierw miała chyba krew pobieraną, potem czekasz w nastepnej kolejce do usg a potem w następnej do gabinetu. Trochę jest to moim zdaniem dziwnie zorganizowane, bo większosć czasu po prostu czekasz..... moja przyjaciołka poprosiła o konsultację wcześniej, bo miałyśmy pociąg powrotny i udało się, że do 12:00 miała wszystko załatwione i wyznaczony termin na jod (dostanie albo i nie w zależnosci jak diagnostyka wypadnie).
Na dole jest bufet, można coś zjeść.
-
Gatta
Masz dobre tsh. Ja jestem ponad 4 lata od operacji i caly czas mi utrzymują w granicach 0,01
Sylwusia
Gratulacje!!! :):):)