Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
1963agata a mogę wiedzieć czy tez miałaś zaatakowane jakies węzły? Bo nie pamiętam z Twoich wpisów czy pisałaś o tym czy nie. Czyli jod troche podobnie, u mnie pewnie tez troche dluzej ze względu na poród
-
Tak jak pisałam - ja nie jestem lekarzem. Piszę tylko to co mnie lekarze mówili, chcąc odpowiedzieć na pytanie Justinki81.
Super, jeśli okaże się, że wycieli jej tylko jeden płat i na tym się skończy jej przygoda z rakiem - tego jej życzę :)
Justinka81 a na biopsji nie wyszło, że to rak brodawkowaty? Dopiero na hist-pat?
Kitek ja miałam operację 25.07.16 a jod mam 01.03.17. Wszystko w Gliwicach.
A ktoś tu kilka stron wcześniej pisał, że w Krk jod podają po kilku tygodniach od operacji heh...
-
Kitek!
Ja miałam jod po pół roku - operację 13 maja a jod 23 listopada.
-
Dziewczyny a czy dlugo czekalsccee a jod? Po dzisiejszym konsylium mam datę jodu na lipiec dopiero a operacje miałam w listopadzie. Martwię sie czy to nie za długo czekania tym bardziej ze miałam przeżuty do węzłów. Mam miec jeszcze usg szyi niedługo zrobione i badania krwi. I dalej się waham czy w Gliwach nie byloby lepiej i szybciej, bo narazie bylam w krakowie
-
Massie8989!
W przypadku mikroraka, czyli raka brodawkowatego, którego średnica nie przekracza 1 cm oraz dotyczy jednego z płatów, usuwany jest jeden płat wraz z węziną (lobektomia). Całkowitego wycięcia wymaga każdy rak poza rakiem brodawkowatym w stadium zaawansowania pT1a. Tak dowiedziałam się od lekarza.
Ale jod to pewnie faktycznie nie jest wskazany bo zabija resztki tarczycy. Chyba masz co do tego rację..
-
1963agata mnie lekarze od początku mówili, że przy raku usuwają całą tarczycę. Mój też miał 5mm, bez angioinwazji też był klasyczny, też nie naciekał a mam usuniętą całą tarczycę. Gdyby nie usuwali całej tarczycy to chyba niemożliwe byłoby podanie jodu nawet diagnostycznego? Tak na chłopski rozum ;) Ale może się mylę,nie jestem lekarzem.
-
Dziewczyny, a czy w sytuacji kiedy nie ma przerzutow do węzłów I guz nie naciekał torebki tarczycy, to jest możliwość przerzutow odległych?
-
Massie8989
Niekoniecznie wycinają całą tarczycę przy raku.
Carcinoma papillare glandulare thyreoideae - to z pewnością znaczy rak brodawkowaty płata prawego i pewnie ten właśnie płat został wycięty.
5 mm to naprawdę maleństwo. A w dodatku klasyczny a nie naciekający.
-
Sylwusia87 ja zażywam tabletkę 40-50 minut przed posiłkiem. Tyle zajmuje mi wyszykowanie się do pracy i zrobienie sobie śniadania :P popijam łykiem wody niegazowanej. Połowa szklanki? Zdecydowanie za dużo... Małą ilością wody powinno się popijać. Może faktycznie te 30 minut to za mało hmm. Sama zmienię to na godzinę. Hmmm może będę się dłużej malować :D
Justinka81 przy raku usuwają zazwyczaj całą tarczycę.
Co do TSH ja póki co robiłam 3 wyniki i były takie: 0,13 ; 0,13 ; 0,03. Dawka cały czas ta sama - Letrox125. W przyszłym tygodniu sobie zrobię TSH i wapń. Endo kazała mi zrobić 6 tygodni przed wizytą w Gliwicach.
-
A dalej to pewnie jod! <3