Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Strach mnie żadną kamerką laryngolog nie badała, teraz sobie przypomniałam, że to było badanie strun głosowych przed i po operacji a nie szpary głośni :/ Złapała mi język i wkładała dość głęboko (ale spokojnie, bez odruchy wymiotnego) takie lustereczko jak mają dentyści i musiałam mówić "eeeee". Cholera nie wiem co robić z tą szparą :/ Tż jutro mi zadzwoni do laryngologa prywatnie czy robią takie badanie. No serio przecież żadna Dziewczyna o takim badaniu przed jodem nie pisała, a siedzę na forum od sierpnia! Felerna kartka Nam się trafiła czy co?! Kurcze Dziewczyny odpiszcie czy coś takiego miałyście czy nie. Mnie czas goni, 1 marzec już tuż tuż :/
Kuleczka88 ta codzienna kąpiel chyba tylko dla tych szczęśliwców w okresem :D
-
No właśnie tutaj żadna z dziewczyn nie pisała o tej glosni bo pytalam...
-
Ja z podejrzeniem raka brodawkowatego tarczycy byłam operowana równo miesiąc później! Pol roku to obłęd jakiś ! Zaznaczam , że też były u mnie podejrzenia bo biopsja nie wykazała komórek nowotworowych!
Massie a czy byłaś wtedy u laryngologa który badałCi glosnie kamera ? Jak to wygląda?
-
anulka 123
Jutro jedziemy sie zarejestrowac wlasnie na Roentgena. Wczoraj miałyśmy konsultacje w Centrum Damiana u Pani dr. Stachlewskiej, zależy nam zeby to ona operowala i ona powiedziala ze taki właśnie jest okres oczekiwania. U mamy jednoznacznie stwierdzono oba płaty do usunięcia, naa jedyn zmiany sa łagodne, ale duże, natomiast w prawym placie stwierdzono podejrzenie nowotworu pecherzykowatego kat.IV
-
justin bardzo dziękuje za odpowiedz chyba bardziej podniosła mnie na duchu niż zapewnienia lekarzy ze można go przeoczyć... ps a miałaś zajęte węzły chłonne?
magda wyślijcie biopsje do gliwic oni ją jeszcze raz badają i kwalifikują u siebie na zabieg na jej podstawie ale wcześniej zadzwoń na nuklearną i dowiedz sie co i jak
-
Więc moja wizyta nie była satysfakcjonującą..... dostałam wyniki na to co pisaliście ATG I ATPO wyszły w normie i nie wiem co dalej jutro mam dzwonić i ona mi powie. Do tego czekać na wyniki biopsji.... boli dalej jak bolało no i rośnie.....
-
Cyganeczka daj znać jak żyjesz i czy coś się u Ciebie wyjaśniło, pozdrawiam!
-
o kurczę odkąd w Gliwicach można brać codziennie kąpiel na jodzie :O ? Ja tam 2 lata temu z hakiem byłam na dużym jodzie brudasem - śmierdziasem. Może to jest zależne od tego w jakim miesiącu idziesz na jod - jak się pod koniec roku kończy miejsce na "radioaktywną wodę" to robią limity kąpieli ;). A co do okularów to hmmm też się zmieniło - wcześniej była mowa że okulary, aparaty słuchowe i protezy możesz sobie nosić tylko nie dzielić się z innymi. Pewnie bezpieczniej tak jak teraz mówią.
-
Justin00 oooo jaki przywilej hehe. Dzięki :) A powiedz - miałaś wymagane to badanie szpary głośni w Gliwicach na pierwszy duży jod?
-
Magdalena.92 - skąd jesteście? Jeśli blisko Warszawy, to uderzajcie do Instytutu Onkologii na Roentgena. Z tego co pamiętam, tutaj osoby z podejrzeniem nowotworu pęcherzykowego (kat. IV) czekały tyle samo co z brodawkowatym, tj. do 6 tygodni. No i z reguły jeden płat miały usuwany.