Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Janek
    Będzie dobrze pokonasz skorupiaka
    Dziewczyny czy któraś miała taki problem jak ja z włosamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii rok już będzie jak lecą co jest nie tak?????????????? mam już depresje Przyjmujecie lek o stałej godzinie?
  • 12 lat temu
    Janek,
    będzie dobrze. My tutaj wszyscy po roku tarczycy. Trzymam kciuki za Ciebie i wierzę, że się uda.

Ona,
    tak pozbyła się wszystkich przerzutów i to była jej kolejna kontrola po iluś tam latach (nie pamiętam ilu) i było ok.

Maximos,
    to co zaświeciło to tak jak napisała Ona-kikuty tarczycy. Ja też je mam ale sprawdzić zawsze warto.
  • 12 lat temu
    Dostałem wyrok 28 09 że mam raka żołądkaT3N1 jestem w Niemczech byłem na rozmowie z profesorem Postem z onkologii w MANNHEIM powiedział że najpierw będę miał chemię a potem resekcje żołądka.Jeszcze niewiem co będzie dalej ,ale mam siłę z tym gadem powalczyć.Po tomografi powiedzeli mi że to początkowe stadium.Przy Was może będzie mi łatwiej to zrozumieć i łatwiej przez to przejść.Mam 52 lata i dużo do zrobienia jeszcze przede mną.Trzymam kciuki za Was może i mnie się uda.
  • 12 lat temu
    z tego co rozumiem ta pani pozbyla sie przerzutow :)
  • 12 lat temu
    maximos

super wiadomosc :) a to co zaswiecilo w szyji to napewno pozostalosci tarczycy - tez tak mialam ze mi zaswiecilo i powiem Ci ze sporo ludzi tak ma - i sa to wlasnie resztki tarczycy
    najwazniejsze ze jod niczego nie wykazal :)
    trzymaj sie :)

kasia
    ja tez nie martwie sie na zapas - poprostu jak napisalas o tej pani to chwilke o tym pomyslalam - powiem Ci ze kiedys po leczeniu o niczym innym nie myslalam - teraz na codzien nie mysle o chorobie :) dzieki forum wyszlam z dolka :)
    teraz tylko troche sie denerwuje na kontroli i jak odbieram wynik - ale strach jest zupelnie inny niz 2 lata temu :)
  • 12 lat temu
    mam mieć podany jod bez dawki wstępnej którą miałem teraz
  • 12 lat temu
    Maximos,
    ale w kwietniu to masz mieć leczenie (ponownie podany duży jod) czy diagnostykę?

Ona,
    Ta pani była już kilka lat po przerzutach i powtórnym leczeniu, a do szpitala przyjechała na kolejną kontrolę.
    Ja tam trzymam się opcji, że wznowy po latach nie będzie bo nie chcę się zamartwiać na zapas inaczej bym zwariowała.
  • 12 lat temu
    Witam Was

Jestem już w domu na 7 dniowej kwarantannie po wielkim jodzie.Lekarz zlecił mi jeszcze tomografie komputerową szyi miejsca usunięcia tarczycy z uwagi na nagromadzony tam jod chcą w ten sposób rozwiać wszelkie wątpliwości czy są to jakieś przerzuty czy też pozostałości po operacji.Pozostała część ciała czysta.Najgorsze jest oczekiwanie później na wynik badania i decyzje co dalej.Wstępnie zaplanowane mam dalsze leczenie jodem na koniec kwietnia 2013r.
    Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    kasia

przerazilo mnie jak napisalas ze miala przerzut na krtan :/
  • 12 lat temu
    Ona,
    chyba wszystko ok., nie wiem bo nigdy więcej się nie spotkałyśmy a kontaktu z nią nie mam. Ta pani to starsza kobitka ale bardzo, bardzo pozytywnie nastawiona do życia i leczenia.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat