Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Cześć za miesiąc tez zaczynam w koncu jodowanie pierwsza fazę, potem druga juz w szpitalu, tez mam dwie córki 9 i 5 lat i przez miesiąc będę musiała ograniczać kontakt z nimi, będzie cieżko ale jakoś sobie poradzimy. Strasznie długo to wszystko będzie trwać no ale jak trzeba to trzeba
-
Witam wszystkich !
Ja w poniedzialek ide na jodowanie,ale zaraz mnie wypuszcza do domu,polkne tabletk i juz :/
Mam 3-letnia coreczke i 10-letnia. Ze starsza nie ma problemow,ale mlodszej nie mam gdzie "odstawic".
Nie moge zblizac sie do dzieci z7 dni...
Koszmar jakis...
Prac rzeczy moge razem,tylko wlasnie te wode w toalecie splukiwac 2 razy.Ale i ak z tym praniem to sie wstrzymam,moje bede prac osobno.
Martwie sie o dzieci,zwlaszcz mlodsza...
Nie wiem,jak ten tydzien przezyjemy,ale trudno,jak trzeba to trzeba.
Pozdrawiam wszystkich !
-
Ja 25,
mój lekarz mówi o dobrych rokowaniach nawet jak są przerzuty do płuc i na węzły. Więc do boju.
Dziewczyny wiecie może, jak długo trzeba nosić te plasterki na ranę po cięciu. Jestem 3 tygodnie po operacji. Dziękuję, że jesteście.Przeczytałam prawie całe forum, to mi bardzo poprawia nastrój i żyć mi się chce. Pozdrawiam
-
Hej Dziewczyny,
Siostra odebrała wyniki. Są przerzuty na płucach. Ma jechać na tomografię i zobaczy się. Czy ten jod wybije te gówna na płucach?
-
Mam pytanie dziewczyny : czy przy chorobach tarczycy i w konsekwencji usunięciu jej mogą być problemy z miesiączką?
-
Ja25,
tu wyjaśnienie klasyfikacji guzów TNM:
http://www.onkonet.pl/dp_ngww_tarczyca.html
-
Oznacza to że nie określono wielkości guza i jest przerzut w węźle chłonnym. Tyreoglobulina może się tak zachowywać.
-
Hej, Dziewczynki
Co oznacza w wyniki histopatologicznym oznaczenie pTxN1?
I chodzi mi o poziom tyreoglobuliny. Czy możliwe jest, że po operacji jest wysoki przed podaniem jodu dużego? Czy potem to spada po leczeniu? Siostra ma 142 ng/ml przed podaniem jodu.
Pozdrawiam
-
Dziewczyny dzięki za wsparcie też myślę że nareszcie będzie dobrze pozdrawiam serdecznie
-
bania
super !! bardzo sie ciesze :) jak scyntografia wyszla ok to I marker sa w normie :)