Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Mój 4latek obudził mnie dziś słowami: " Mamo, budzimy! Cas na zumbe" :)) a później stwierdził, że na bal do przedszkola "psebieze się za piłkaza"

Także sportowo i ruchowo podchodzi do tematu. Oby mu tak zostało :DDD

Miłego Wszystkim ;)
  • 12 lat temu

Ika70

Ja miałam stwierdzone Hashimoto i raka brodawkowatego. Jod przyjmowałam po 3 miesiącach od operacji. Miałam podwyższone anty Tpo i anty TG i powiedziano mi że to właśnie przez zapalenie tarczycy ( hashiomoto)i że spadnie po kilku miesiącach. Mam zrobić antygeny w marcu czyli pół roku po jodowaniu. Wtedy się okaże czy jest jak mówiono :))

O Gliwicach nic nie powiem, bo leczę się w Poznaniu.
  • 12 lat temu
    Witam, jestem tu nowa. Dwa tygodnie temu miałam usuniętą cała tarczycę z powodu wola Hashimoto. Okazało się w biopsji, że w prawym płacie znajdował się rak brodawkowaty. Dostanę skierowanie skierowanie do Gliwic. Czy ktoś może wie, czy będę mogła dostać jod mimo Hashi i jak długo czeka się w Gliwicach na przyjęcie.
  • 12 lat temu
    Witam lila1202 ja miałam w Gliwicach na oddziale miałam telefon ale zawinięty w woreczku, a poza tym jakieś owoce coś do picia w sumie do jedzenia możesz sobie zabrać co chcesz. Kwarantanna obowiązuje od czasu wypisu, napiszą na karcie wypisu na ile czasu. Pozdrawiam i powodzenia jak masz jakieś pytania to pisz chętnie odpowiem

• 12 lat temu

Użytkownik @fasola1983 napisał:
    Ja25Ja dostałam dawkę 60mg w Poznaniu i moje zalecenia po jodzie były następujące.- z dziećmi do 10 roku życia i kobietami w ciąży nie mogę mieć kontaktu do 2 metrów - 2 dni, do 1 metra - 18 DNI !!!!!!!- z dorosłymi 2 dni do 2 metrów i 2 dni do jednego metra- spać sama przez 15 dni- nie pracować w bliskim otoczeniu przez 8 dni.Ponieważ mój syn ma 4 latka i nie wyobrażam sobie, żeby zrozumiał, że nie może do mamusi podchodzić przez 3 tygodnie na metr dlatego też musiałam jakoś wytrzymać bez niego. Wyjechali razem z moim mężem na 2 tygodnie ( mąż wziął urlop) a później ja pojechałam jeszcze na tydzień do moich rodziców.

wklejam Ci moje zalecenia. Info od reszty dziewczyn dosłownie na poprzedniej stronie (53)
  • 12 lat temu
    lila1202

Jak w Gliwicach to nie wiem bo ja leczyłam się w Poznaniu.
    Co do jodu to pisałyśmy o tym szczegółowo kilka dni temu także przeleć kilka stron do tyłu i będziesz miała wszystkie informacje :))))

Pozdrawiam.
  • 12 lat temu
    Witam wszystkich. nie dlugo czeka mnie jodowanie w gliwicach jestem po wycienciu raka brodawkowatego tarczycy. moze ktos moglby mi opisac jak to wyglada co moge ze soba zabrac,czy moge miec telefon komorkowy przy sobie,czy dwa tygodnie kwarantanny to jest od dani przyjecia jodu(pytam bo mam male dziecko i nie chce jej zrobic krzywdy).prosze o jak najwiecej informacji.z gory dziekuje
  • 12 lat temu
    Agniecha84,

ja po operacji nie mówiłam-stopniowo traciłam głos,a po tygodniu mąż mnie nie słyszał mimo iż "plułam" mu w ucho. Wizyta u foniatry i ćwiczenia logopedą zrobiły swoje i obie struny śmigają chyba nawet lepiej niż przed operacją ;o) Nie martw się na zapas, bo nie ma to sensu. # doby po operacji to min. (wynika to z rachunku dla szpitala jaki zwraca nfz, w 4 dobie jak wszystko jest ok się wychodzi).
  • 12 lat temu
    Dziękuje Wam za odpowiedzi.

Jak dobrze, że jest to forum, wszystkiego można się dowiedzieć. A im więcej sie wie, tym niepokój maleje.

Ściskam Was mocno.
    A mi chyba nie pozostaje nic innego jak czekać do 1 lutego.
    I tak będę tu zaglądać i Was męczyć jak jeszcze coś mi do głowy przyjdzie.

Pozdrawiam
    Agniecha
  • 12 lat temu
    agniecha

juz nie pamietam jak to bylo u Ciebie ale z tego co sie domyslalam masz guzy ? one moga powodowac chrypke ! I po operacji wszystko moze przejsc :) moja lekarz mowila ze pierwszy objaw jakiego kolwiek guza tarczycy to chrypa i jak sie go wytnie to glos wraca do normy

co do tego czy mialam chrype po operacji - to nie - lekarze zawsze zwracaja na to uwage ! czasami ludzie maja chrypke ktora im przechodzi po tygodniu - dwoch czasami jest tak ze ma sie uszkodzona strune i wtedy chrypke ma sie dluzej

bedzie dobrze preracja to nic takiego :) niektorzy lekarze mowia ze to zabieg a nie operacja :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat