Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witam
Nie jest zle ale idę na duży jod do szpitala, bo rak jest w szyji ciagle. Lekarze nie wiedza czy to guz czy pozostałości tkanki po operacji ale skan wykazał ciemna plamę na szyji. Reszta jest w porządku nie ma innych odległych przerzutow. Była jeszcze plama na pęcherzu ale powiedział ze to jest mocz i ze to od jodu sie tak świeci i ze tym mam sie nie martwić. Także szału nie ma ale martwić tez sie nie trzeba bedzie dobrze. Mam nadzieje ze jeden duży jod odbije gada do końca. Rano to byłam taka przymulona ze zapomniałam jak sie nazywam. Jeszcze w dodatku sie przeziebialam i boje sie ze to bedzie przeszkoda w leczeniu ale juz lepiej sie czuje. Pozdrawiam.
-
Witam,
Jestem studentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Aktualnie pisze prace o Jakości życia pacjentów z chorobami tarczycy na podstawie wybranego kwestionariusza NHP. Byłabym wdzięczna za pomoc i wypełnienie ankiety. Instrukcja i ankieta w linku poniżej
http://interankiety.pl/interankieta/6a698ee141faaed02ce07d677a47ab36.xml
-
Dzięki Ona czyli najlepszym rozwiązaniem jest kontakt z endo lub ginekologiem
-
wiesz co dla mnie tak wywalilo slinianke ze za uchem mialam ogromny guz !!!! wydawalo mi sie ze jadlam wystarczajaco cytryny - a okazalo sie ze jednak nie !!
stalo mi sie to na weekend podrapalam sie za uchem i poczulam ogromnego guza !!!!!!!! caly weekend przeplakalam myslac ze to znowu rak - poszlam do endo w pon i ona odrazu powiedziala mi ze to slinianka wyszla po jodzie i ze to oznaka ze jem zamalo cytryny - potem wciskalam ja caly czas i guz po paru dniach zniknal :)
wiesz co taka utrata smaku moze potrwac nawet do 2 miesiecy (tak powiedziala mi endo jak podawala mi jod) wiec sie nie martw - to troche potrwa
to co sie z Toba dzieje - to normalne smak wroci - i ze bola Cie slinianki to tez normalna rzecz :) jedz wiecej kwasnych rzeczy to szybciej Ci przejdzie :)
-
ooo dzieki ja nie mam szczescia do lakarzy prawie nic mi nie mowia wiecej dowiem sie tutaj od was:)
-
Jesli tak to czy to jest chwilowe czy juz mi tak zostanie jestem 2 tygodnie od wyjscia ze szpitala i znowu zaczela mnie bolec slinianka nie tak jak po samym jodzie ale boli tylko z prawej strony.jest sie czym przejmowac czy to normalne??
-
zapomnialam dodac ze to minie ale moze troche potrwac
-
bania
trzymaj sie :) odpoczywaj
lila
calkowity brak smaku lub jego zmiana to normalna rzecz po jodzie - nie masz co sie martwic - musisz jesc teraz bardzooo duzo kwasnych rzeczy
dla mnie endo odrazu powiedziala ze po jodzie mozliwe ze zmieni mi sie smak albo ze go strace- kazala mi jesc jak najwiecej kwasnych rzeczy zeby wlasnie sie tak nie stalo :)
-
hej a czy ktoras po jodzie miala problemy z odczowaniu smakow??bo mi ostatnio nic nie smakuje tak jak powinno wyszystko jest mdle i bez smaku...
-
Witam
Ja juz po zabiegu teraz zdrowieję i czekam na wynik mam nadzieje że będzie dobry glowa mnie boli ale dam rade pozdrawiam serdecznie i narazie idę sie położyc i odpoczywać