Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Cześć dziewczyny,
    byłam w Gliwicach na pierwsazej kontroli po operacji. Zrobili mi tylko usg, Tg (0,1) i aTg ponad normę (Hashi) i wyznaczyli kontrolę za pół roku i za rok diagnostyka izotopowa.Co myslicie???
  • 12 lat temu
    Witam,
    dziś wróciłam ze szpitala. Komplet wyników będzie za jakieś 1-2 m-ce bo tyle czeka się na wynik testu z thyrogenem u mnie. To metoda czulsza niż jod, najnowsza.

Bulka, Marzuska,
    w PL też tak jest, że dostaje się dwie dawki na "dzień dobry". Pierwsza dawka - ta malutka - to tzw. dawka diagnostyczna. Podaje się ją właśnie po to by zrobić jodochwytność z szyi i z kolana (to ta tuba przykładana do szyi) w celu doboru dobrej dawki leczniczej - duża dawka, po której jest się w izolatce.
    Co do kontroli to u mnie było tak: 6 i 18 m-cy po jodowaniu na kontrolę do Zgierza, kolejna wyznaczona na 5 lat od ostatniej kontroli. Ponieważ właśnie wróciła z przeglądu inna metodą, za rok raczej nie pojadę do Zgierza (chyba że mój endo się uprze). Zawsze na kontroli dostawałam kapsułkę diagnostyczną. Gdyby były wznowy to robi się najpierw operację, a potem jodowanie - nigdy odwrotnie. A jeśli po kapsułce jodochwytność wychodzi za duża i na usg i w hormonach wszystko ok to wtedy podają raz jeszcze większy jod.

Murzaska,
    u mnie dobranie dawki trwało 4-6 m-cy. Trzymaj się tego endo, bo dobry endo to skarb!

Ona,
    słyszałaś, słyszałaś o tych dwóch dawkach tylko inaczej było to określane ;o)

Zocha,
    mogą być problemy z miesiączką i to duże. Powiedz o tym swojemu endo, koniecznie!

Bania,
    jak samopoczucie? Głowa już nie boli. Zdrówka życzę.

Lila,
    ja tak miałam ze smakiem ok.3 tyg. od jodowania. Przeszło samo.

Miłego dnia.
  • 12 lat temu
    Monka- GRATULACJE!! No to teraz musisz założyć "klub weteranek":)))
  • 12 lat temu
    monka
    milo slyszec takie rzeczy.Zycze nastepnych zdrowych OSIEMNASTEK!!!!
  • 12 lat temu
    emma

u mnie juz ciepelko :) codziennie jest po 10 stopni :)

monka
    gratuluje !!!! :) ja tez znam osoby po raku tarczycy ktore sa zdrowe 20 pare lat i 15 :) w jakim wieku zachorowalas jesli mozna wiedziec ?

• 12 lat temu
    Dziewczyny, ja pod koniec stycznia miałam wizytę w Gliwicach i już 18lat jest OK czyli pół mojego życia!!!
  • 12 lat temu
    Ona czy u ciebie już wiosna?
  • 12 lat temu
    zocha

wiesz co wszystko zalezy od tego jaki to problem :) ale mysle ze mozena isc do endo ona Ci doradzi co i jak :)

bulka
    u mnie tez sie swiecilo w szyji - byly to pozostalosci tarczycy - sporo osob to ma i nie nazywa sie to nawet przerzutem - jod na 100 % sie tego pozbedzie wiec nie masz co sie martwic - u mnie nawet mala dawka sobie z tym poradzila

tak jak mowia lekarze pecherz tez czesto swieci bo tam najbardzij gromadzi sie jod - musisz pic jak najwiecej wody :)
  • 12 lat temu
    Witam
    Nie jest zle ale idę na duży jod do szpitala, bo rak jest w szyji ciagle. Lekarze nie wiedza czy to guz czy pozostałości tkanki po operacji ale skan wykazał ciemna plamę na szyji. Reszta jest w porządku nie ma innych odległych przerzutow. Była jeszcze plama na pęcherzu ale powiedział ze to jest mocz i ze to od jodu sie tak świeci i ze tym mam sie nie martwić. Także szału nie ma ale martwić tez sie nie trzeba bedzie dobrze. Mam nadzieje ze jeden duży jod odbije gada do końca. Rano to byłam taka przymulona ze zapomniałam jak sie nazywam. Jeszcze w dodatku sie przeziebialam i boje sie ze to bedzie przeszkoda w leczeniu ale juz lepiej sie czuje. Pozdrawiam.
  • 12 lat temu
    Witam,
    Jestem studentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Aktualnie pisze prace o Jakości życia pacjentów z chorobami tarczycy na podstawie wybranego kwestionariusza NHP. Byłabym wdzięczna za pomoc i wypełnienie ankiety. Instrukcja i ankieta w linku poniżej
    http://interankiety.pl/interankieta/6a698ee141faaed02ce07d677a47ab36.xml

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat