Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
witaj, bardzo dziękuję za wyczerpujące i bardzo pomocne informacje. Pozdrawiam serdecznie i życzę jeszcze Miłych Świąt i dużo, dużo zdrowia dla Ciebie i Twoich bliskich
-
Iga,
witam. Do Zgierza zabierz (oprócz tego co potzrebujesz do każdego szpitala i rzeczy osobistych):
- sztućce, talerzyk (bo tam wszystko podają na plastikowych), kubek, herbatę/kawę
- ubranie codzienne bo nie trzeba siedzieć cały dzień w piżamie (ubranie do izolatki i ręcznik do izolatki dostaniesz)
- po 2 ręczniki i piżamy (jeden na przed jodowaniem, drugi na po)
- musisz być na czczo bo robią od razu morfologię
- książki, gazety by się nie nudzić (Tv jest ale płatne)
- suszarka do włosów (przyda się szczególnie w izolatce, no chyba że nie suszysz włosów).
Cytrynę, kwaśne cukierki, wodę kupić w sklepiku bezpośrednio przed oddziałem.
Jeśli jedziesz własnym samochodem to Izotopy są przed bramą, nie przejeżdżaj przez nią bo pan portier kasuje za parking, wskazuje miejsce a potem jak wejdziesz na wskazany oddział informują, że owszem tu jest izba przyjęć ale ogólna a nie na izotopy.
Jeśli jedziesz pociągiem i masz połączenie, że na miejsce dojeżdżasz wieczorem to zadzwoń wcześniej na oddział i powiedz, że będziesz dzień wcześniej to normalnie.
Na miejscu jak będziesz wiedziała, że dostaniesz jod to od razu zejdź do techników i umów się na scyntygrafię całego ciała-powiedz że masz pociąg do domu o 11 to zrobią Ci badanie szybciej i dostaniesz szybciej wypis. Jod najprawdopodobniej dostaniesz w czwartek (ewn. piatek) a sobota/niedziela wychodzisz z izolatki. W poniedziałek scyntygrafia (technicy są pon-pt do godz. 13), scyntygrafia całego ciała w poniedziałek i wypis dopiero po jej zrobieniu.
-
Użytkownik @jurgita napisał:
PO JAKIM CZASIE IDZIE NA JODO TERAPIE ,OD CZASU OPERACJI CALKOWITEGO USUNIECIA TARCZYCY ?bardzo prosze o odpowiedz,Dziekuje
witaj, ja miałam usuniętą tarczycę 1 marca, a juz 4 kwitnia mam skierowanie na jodowanie.pozdrawiam
-
Użytkownik @marzuska napisał:
witam ja mialam jod 6tyg. po operacji pozdrawiam wszystkich i zycze spokojnych i rodzinnych swiat
witam, właśnie też mam skierowanie na jodowanie do Zgierza, i nie wiem co powinnam ze soba zabrać, no i czy mam być na czczo,?, będę wdzięczna za info.pozdrawiam życzę Miłych Świąt.
-
Kochani, witam wszystkich, jestem nowa, w przyszłym tygodniu jadę do Zgierza na jodowanie, jestem miesiąc po operacji (resekcja całej tarczycy), czy ktoś wie ? co powinnam ze sobą zabrać do szpitala ? napiszcie proszę, ponieważ mieszkam 250 km od Zgierza i nie będzie kto miał mi donieść. ewentualnie.Pozdrawiam wszystkich i życzę Spokojnych Świąt oraz Smacznego Jajka , a przede wszystkim zdrowia, zdrowia, zdrowia i pogody ducha.
-
wesolych swiat kochani :) smacznego jajka :)
-
Bania piękne życzenia ja rowniez zycze zycze zdrowych wesołych swiat
-
Z okazji Świąt Wielkanocnych
Miłości która jest ważniejsza od wszystkich dóbr
zdrowia które pozwala przetrwać najgorsze
Pracy która pozwala żyć
Uśmiechów bliskich i nieznajomych które pozwalaja lżej oddychać
i szczęścia które niejednokrotnie ocala nam życie
-
Kasiab
Dziś był u nas lekarz i właśnie kazał podawać sinecod. Osłuchowo nadal jest czysty.
No i nadal neosine, pulneo i diphergan na noc (chociaz po tym ostatnim jest średni efekt)
Katar ma mniejszy co cieszy mnie ogromnie.
Mam nadzieje ze juz z gorki.
Wesołych Świąt :-)
-
Fasola,
u nas na noc sprawdził się sinecod, neosine nie pomogła młodemu. Średnio sprawdził się Lipomal.
Nad Gdańskiem przeszła największa część chmury poczarnobylowej stąd te zachorowania.
Tekst synka powala.
WESOŁYCH I POGODNYCH ŚWIĄT!!!