Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11542 odpowiedzi:
  • Lisabeth S. cystektomia radykalna to usunięcie pęcherza i okolicznych węzłów chłonnych, u kobiet często również usunięcie macicy i jajników. Usuwają wszystko co może być narażone na przerzuty.
    Jakie w związku z tym masz pytanie??
    Pozdrawiam:)
  • Kochani, dzień dobry! Pozdrawiam wszystkich w ten upał i mam nadzieję, że dobrze go znosicie. Remi- trzymam za Ciebie kciuki. Twoja siła przechodzi przez światłowody, wiec nie ma opcji, żeby coś się posypało po drodze :) Trzymajcie się mocno chłopaki i pamiętajcie, że każdy następny dzień będzie lepszy. Czarnownica - Ty jesteś Czarodziejką z Księżyca i tyle :)

Mili, a ja mam do Was pytanie: jakich organów dotyczy ta cystektomia? Poza pęcherzem? Nie chcę nic pisać, póki nie odpowiecie, ale ja mam sprzeczne informacje i się już bardzo gubię.

Moja mama ma operację zaplanowaną na połowę września. Teraz jest w trakcie przedostatniej chemii.
    xoxo
  • remil
    świetnie że wszystko układa się pomyślnie. Teraz już będzie z górki. Humorek jak widzę zaczyna Ci dopisywać :))
    Ja podobnie jak czarownica wybieram kleik, a potem fajka :))
    Pozdrowienia dla taty
  • monia123
    tak jak pisze dona1955 każdy powinien wypróbować co dla niego najlepsze, ja używam płytki firmy Coloplast seria Xpro do stomii płaskiej bo moje stomia wystaje tylko parę milimetrów. Najlepszym testem była kąpiel w jeziorze. Spędzałam w wodzie nawet po 3 godziny bo takie były upały i płytka się cały czas trzymała, ani drgnęła. Ja używam też "drugiej skóry" zanim przykleję płytkę i też testowałam różne firmy. Ale tak jak w przypadku płytek najlepsza dla mnie jest z Coloplastu, płytka trzyma się na niej bardzo długo. Każdy z nas na tym forum ma inne metody. Niektórzy myją skórę szarym mydłem, ja używam tylko żółtych chusteczek jednorazowych do mycia też firmy coloplast, a potem przemywam wszystko octaniseptem. Tak nauczyła mnie pielęgniarka stomijna w szpitalu. Skórę mam czystą bez podrażnień i jakichkolwiek zmian. W moim przypadku ta metoda sprawdza się. Mam stomię od 9 m-cy.
  • 11 lat temu
    remil masz swoiste poczucie humoru, pozdrowienia dla taty
  • 11 lat temu
    monia123 mnie też w lipcu minął rok od operacji i ja mam worki z firmy Dansac i dla mojej skóry one są najlepsze, nie napisałaś jakie worki stosuje twoja mama, rodzajów worków jest kilka ale nie każde nadają się na każdą skórę, trzeba wypróbować które dla nas są najlepsze,dobre dla mnie nie muszą być dobre dla kogoś innego wszystko zależy od skóry i to decyduje które są najlepsze dla nas, pozdrawiam
  • 11 lat temu
    witam wszystkich i pozdrawiam
    małgorzata63 ja miałam bcg raz w tygodniu 6 razy a później raz na miesiąc przez 3 miesiące, w każdym szpitalu mają swoje procedury, przed wlewką trzeba opróżnić pęcherz i trzymać tą wlewkę przez 2 godz.najlepiej przewracając się na boki,na brzuch i plecy i po 2 godz. wysikać tą wlewkę i do domu, może go później trochę szczypać, może mieć trochę gorączki ale to przechodzi, gdyby była duża gorączka to trzeba do lekarza , ja nie leżałam w szpitalu tylko przychodziłam na wlewki,mnie one nie pomogły ale spróbować trzeba , może tato pójdzie na to i obejdzie się bez operacji, powiedz mu że nie ma się czego bać, pozdrawiam

• Mój tata ma mieć BCG (74 lata,rak pęcherza moczowego G III, zdiagnozowany w kwietniu 2013, po dwukrotnym TURT), na czym to polega, czy to się leży w szpitalu, czy w domu, jak to pacjent znosi, prosze o informacje bo jak mu opowiem ludzkim językiem i "oswoje" temat to lepiej wszystko znosi.
  • chociaż po tylu dniach wybrała bym kleik:)), a potem papierosa:))
  • remil cieszę się, że jest wszystko dobrze, inaczej nie mogło być:)
    Tata pewnie wybrał papierosa:))

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat