Rak pęcherza moczowego

15 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11542 odpowiedzi:
  • Tylko poproś, żeby do płytek przysłali zaraz odpowiednie woreczki.
  • moni514 sprzęt Dansac jest do stomii wklęsłej /i płaskiej/ jak również do stomii wypukłej. Wejdż na stronę http://www.pl.dansacimage.com/default.asp?Action=Details&Item=239 i popatrz sobie na te płytki. Moim zdaniem płytki dansac są bardzo dobre, mąż używa je, a testowaliśmy wszystkich firm dostępne na naszym rynku. Zdzwoń do nich na infolinię, powiedż do jakiej stomii potrzebujesz,/ tylko musisz znać ojca nr pesel i podać im/ to przyślą. Najlepsze są płytki małe, bo te duże mają większą tendencję do odklejania.
  • 11 lat temu
    dona - co się z Tobą dzieje moja koleżanko nic się nie odzywasz nie pokazujesz
  • 11 lat temu
    majka6301 napisz proszę jakie to są płytki na płaską stomię bo ja mam całkiem płaską mam wsadzony wężyk a też od niedawna używam Coloplastu to są płytki takie na Clik jeśli jest coś leszego to chętnie wypróbuję Pozdrawiam
  • 11 lat temu
    moni514 - ja rownież nie mam kabiny więc albo siadam do pustej wanny i spryskuję się prysznicem, albo napuszczam wody do wanny ale tyle aby płytka była nad wodą i się myję i wyleguję :) Pozdrawiam
  • moni 514, są z firmy Coloplast ja takich używam, ale skoro tato nie ma problemu to pozostańcie przy tych których używa. W razie czego masz alternatywę.
  • 11 lat temu
    majka6301-tatuś w szpitalu miał od razu założony zestaw dwuczęściowy firmy Dansac. Póki co nic się nie złego się nie dzieje,więc chcielibyśmy nadal używać zestawów z tej firmy. Jeżeli jednak piszesz, że są specjalne płytki do płaskiej stomii to bardzo proszę o informację.O tym nie wiedziałam.
  • moni514
    też nie posiadam kabiny prysznicowej wystarczy drążek wkręcić do ściany i na nim zakładasz słuchawkę, może będziesz musiała wymienić wąż chromowany na dłuższy żeby słuchawkę prysznicową dało się zawiesić. Z pewnością pod prysznicem nie namaczasz płytki tak długo, ale kąpać można się normalnie w wannie. Ja chodzę normalnie na basen i płytka mi się nie odkleja. Jeżeli tato ma stomię płaską to warto się zastanowić nad specjalnymi płytkami do takiej stomii, zwykła płytka może powodować podciekanie moczu i będzie się odklejać. Piszę o tym ponieważ wiem z własnego doświadczenia, moja stomia też zmieniła się na płaską i zwykłe płytki niestety nie zdawały egzaminu.
  • 11 lat temu
    teraz ja ponawiam swoje pytanie: napiszcie mi proszę jak radzicie sobie z kąpielą w wannie?czy macie jakiś opracowany patent,aby nie moczyć za mocno płytki? na razie tatuś zostanie przy workach dwuczęściowych,bo takie . Ma okrągły i w miarę "równy" brzuch oraz płaską stomię. Moi rodzice, niestety nie posiadają prysznica,co byłoby idealnym rozwiązaniem.
  • 11 lat temu
    beat zrobiliście ogromny krok do przodu.Teraz i ja już to wiem. Z każdym dniem będzie coraz lepiej. Wiadomo,że w pierwszych dniach człowiek jest obolały ale przecież są cudowne lekarstwa w postaci "płynów' przeciwbólowych. Na początku denerwujące jest to, że jest się mocno "związanym" ze stojakiem do kroplówek ale z każdym dniem jest tych buteleczek mniej. Na pewno trzeba w miarę szybko zacząć wstawać i powolutku spacerować. Ma to duży wpływ na to,aby jelita szybko "wystartowały". Dalej pójdzie ja z płatka. Faktem jest (i to też już wiem) na wszystko potrzeba czasu.Waszym sprzymierzeńcem jest CIERPLIWOŚĆ. O tym, i ja i mój tatuś, też zdążyliśmy się już przekonać.
    dodiderek tak jak napisała beat-trzeba ostro wziąć się w garść i mocno wspierać tatę. Dać mu siłę do tego,aby wszystko poszło dobrze

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat