Rak pęcherza moczowego

15 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11542 odpowiedzi:
  • terefere
    nie martw się będzie dobrze, innej opcji nie ma. Czekanie jest najgorsze, potem to już leci tak szybko, że człowiek nie wie kiedy minął rok.
  • moni514
    czy tata jest na diecie? czy je już wszystko, może zjadł coś "ciężkiego" i żołądek się odezwał. Ja miałam zaleconą dietę lekkostrawną przez pierwsze dwa tygodnie po wyjściu ze szpitala, a potem stopniowo codziennie mogłam dodawać normalne produkty i obserwować czy organizm je toleruje. Miałam bardzo silne bóle ale kręgosłupa, potrafiłam zemdleć z bólu, ponadto nic innego mnie nie bolało. Może to było tylko chwilowe, bo jeżeli ból się przeciąga warto skonsultować się z lekarzem. Jeżeli chodzi o zaczerwienienie to mogą być różne przyczyny, może być uczulenie, może też podciekać mocz pod płytkę, ale jeżeli tato korzysta z płytek wypukłych to może to też być zwykły ślad od ucisku i nic złego się wtedy nie dzieje( ja tak mam). Widzę że doskonale sobie radzisz z tym wszystkim, jeżeli tato Ci mówi że nic go tam nie swędzi i nie piecze to może jeszcze poczekajcie. Pozdrawiam
  • 11 lat temu
    Witam Wszystkich ponownie,bo teraz będę potrzebowała więcej informacji..Mój Mąż (70 lat) już jest w szpitalu ,jutro będzie miał operację,czekanie znosi w miarę dobrze nie daje po sobie tego poznać...gorzej jest ze mną.....żeby tylko operacja przebiegła szczęśliwie ....Póżniej przy pomocy córki i Waszych porad chyba damy radę....Moni,Beat i Wszystkich pozdrawiam bardzo serdecznie:-)
  • 11 lat temu
    jakoś cicho się zrobiło.......
  • 11 lat temu
    witam,
    parę dni nie pisałam...starałam się jednak czytać.
    U nas małymi krokami do przodu. Tatuś od wyjŚcia ze szpitala (ub.czwartek) czuł się b.dobrze. Wczoraj w ciągu dni bolał go żołądek a może ten ból pochodził od jelit a jemu się wydawało,że był umiejscowiony w żołądku? Wieczorem zaczął narzekać na ból w okolicach biodra.Ból był dosyć silny, bo poprosił o coś przeciwbólowego. Czy u Was występowały podobne objawy parę dni po wyjściu ze szpitala? Tatuś jest tym zaniepokojony.Humor coś zmalał.....

i jeszcze jedno mam pytanie: czy po zdjęciu płytki (podczas wymiany na nową) skóra powinna być jasna, bez delikatnego,lekkiego zaczerwienienia? W sobotę zapytałam o to pielęgniarkę stomijną to powiedziała,że nie ma co się tym przejmować.Pytam, bo może te płytki nie są odpowiednie dla skóry taty (firma dansac) i już powinniśmy reagować?Pytałam tatę czy coś go swędzi, piecze.Powiedział,owszem swędzi ale w miejscu założonych szwów.

beat: jak się czuje Twój mąż parę dni po operacji?
  • 11 lat temu
    Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź :) Jestem dobrej myśli, termin udało nam się przyśpieszyć maksymalnie i już w poniedziałek za tydzień tata będzie miał zabieg. Na razie jesteśmy pod opieką urologa w Tuszynie, ale jak przyjdą wyniki histopatologiczne to z tym udać się już do onkologa? Życzę Wam wszystkim samych pozytywnych wiadomości!
  • Polaa7 witaj w klubie:)
    termin jest bardzo szybki. Radzę osobiście poszukać urologa- onkologa. Jeśli chodzi o dietę to ja nie stosowałam żadnej. Przed TURT zrobią wszystkie badania krwi, ale dobrze by było zrobić prześwietlenie płuc. Lekarz powinien powiedzieć jakie badania są potrzebne, a jakie zrobią na miejscu.
    Pozdrawiam
  • 11 lat temu
    Witam Was wszystkich, jestem tu nowa. Pare dni temu u mojego taty 51 lat stwierdzono przy USG wykonanego u urologa guza pęcherza moczowego wielkości 11x11 mm. Pan doktor zalecił diagnostykę na 24 lutego. Czy to długi termin czy wręcz normalny? Diagnostyka będzie polegała na cystoskopii czy raczej już TURT? Tata był w szoku i mało się dowiedział. Mam jeszcze pytanie czy pozostać przy leczeniu u urologa czy szukać onkologa? Poleca ktoś kogoś w okolicach Łodzi? Mam pytanie także o dietę. Co warto pić, jeść, a czego unikać? Czy ziołowe preparaty np. z żurawiną nie zaszkodzą? Dzisiaj zauważyłam u taty lekki odcień żółty na twarzy. Czy z tego względu warto wykonać jakieś dodatkowe badania na wątrobe? Na USG wyglądała dobrze, niepowiększona. Dziękuję za jakikolwiek odzew z Waszej strony, pozdrawiam i życzę jak najwięcej zdrowia!
  • dzieki za info , w przyszłym tygodniu mam spotkanie z doradca zobacze co mi powie
  • Griszol1984 jak bierzesz kredyt to nie pytają się Twój stan zdrowia, poza tym najprawdopodobniej bierzesz kredyt ze swoja połową, możesz ubezpieczyć kredyt , ale to zależy od Ciebie.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat