Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
Janek24
Dziękuję za wsparcie i informacje .to Ty mnie nakierowałeś dostaję naprawdę istotną wiedzę. Życzę powodzenia, :)
-
Witam ponownie! Na początku chcę podziękować za istotne informacje.
Gaju pytałaś skąd jestem,Z okolic Gdyni
Tam tez tata chodzi do urologa państwowo i prywatnie.
Prywatnie do doktora Szczurka ze szpitala miejskiego.Właśnie dzięki tym prywatnym wizytom termin operacji został wyznaczony na 19.01 tylko nie wiem czy to bliski termin,czy odległy.Napiszcie proszę.Co mam robić czy wybrać się do tego lekarza i prosić o przyspieszenie operacji,czy cierpliwie czekać.Sama nie wiem co robić?
Pytałaś czy jesteśmy umówieni do onkologa.Nie i nie mam pojęcia od czego zacząć.Na początek skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu i muszę przeprowadzić jakiś wywiad na temat dobrych specjalistów tej dziedziny i oczywiście wizyty prywatne,bo państwowa droga jest nie osiągalna.
Poza tym słyszałam o jakieś zielonej karcie onkologicznej,ale nie mam pojęcia do czego to ma być i czy jest związane i czy jest potrzebne?
Tata zaś jak podjęła temat leczenia onkologicznego zezłościł się i nie chciał o tym słyszeć,ale ja nie dam spokoju i będę go nastawiać psychicznie.
Mam pytanko,czy leczenie onkologiczne zaczyna się od razu po diagnozie,czy po operacji usunięcia pęcherza.
Proszę o pomoc.
-
Witam,
Wczoraj dowiedziałam się, że moja Mama ma guz na pęcherzu moczowym - guz ma 2 centymetry. Niestety nie wiemy nic więcej. Mama poszła na usg, bo miała nawracające infekcje i erytrocyty w moczu. Jutro ma wizytę u urologa. Czy jest szansa, że to nic groźnego?? Czy ktoś mógłby polecić mi jakiegoś dobrego specjalistę i szpital na Dolnym Śląsku - Wrocław i okolice. Miszkam za granicą i strasznie się o Nią boję. Proszę o radę i pomoc.
-
haniamuller witaj ,ja też jestem jak mąż gaj po usunięciu pęcherza i da się z tym żyć ,jak napisała gaja na forum możesz się dowiedzieć jak żyjemy i walczymy z "raczkiem" , głowa do góry pozdrowienia dla wszystkich
-
haniamuller witaj na forum.
Wynik oznacza niestety rak przejściowokomórkowy, niestety o wysokim stopniu złośliwości, stadium jest poważne, kwalifikuje się być może do usunięcia pęcherza. Nie załamuj się jednak. Większość osób na tym forum przeszła taką operację. Mój mąż też. To się leczy.
Napisz skąd jesteś, i co zaproponowali lekarze, czy jesteście umówieni do onkologa?
Tu masz informacje na temat raka pęcherza - wytyczne są już przestarzałe, ale informacje ogóle są aktualne: www.pturol.org.pl/pdf/GUIDELINES-pecherz-moczowy.pdf
-
Witam!
Jestem tutaj nowa i nie mam pojęcia o tej chorobie nic.Dlatego szukam pomocy tutaj.
Wczoraj tata odebrał wynik biopsji i dla mnie oznacza to wyrok -rak.Strach ,niewiedza i wszystko co z tym związane.Napiszę kilka rzeczy z tego wyniku i proszę Was bardzo wytłumaczcie mi co to oznacza,Proszę.
wynik badania: Liczne fragmenty tkankowe wielkości do 1 cm,w łącznej objetości ok. 6 ml.
Mikroskopowo:
High Grade Transitional Cell Carcinoma
Naciek obejmuje błonę mięśniową właściwą pęcherza.
IHC:Ki67+),ogniskowo do 70%,CK20 + ogniskowo :(
-
Dziekuje wam kochani bardzo,a wszyscy mi doradzali poczekaj za wynikami,nie słuchałem chciałem byc przygotowany,posprzedawałem cały dobytek no i uzbierałem niezłą kupkę papierków,ale co tam najważniejsze szczęście dziecka,w dalszym leczeniu troche pokopertuję to bynajmniej beda chociaż sie usmiechać do córki.Pozdrawiam ciepło.Marek
-
Marek to nie jest rak polipy biorą sie z przeziębienie od zimnego picia odm przeziębienia pęcherza ale z tego powstają raki jak jest nie leczone Tak nadał leczenie urologiczne ja dobrze by było co powie na to onkolog Bo może wystarczy zrobić dwa wlewy mitomycyna C. Celem zabezpieczenia tak mi sie wydaje Ja kiedyś miałem na stronie głosowej też mi chcieli wyciąć i sie nie zgodziłem i do dziś rozmawiam a już bym nie rozmawiał gdybym sie podał
-
Marek
nabłonek metaplastyczny to nabłonek którego komórki są nieprawidłowe. nie jest to rak Ale z takich komórek może rozwinąć się rak Ale nie musi.
-
I chyba ,nie wiem może się mylę ale czy do leczenia mojej córki nie musi być urolog dziecięcy,ona ma nieskończone 16 lat