Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
Witam Wszystkich
Sawusia Nabiał jest wskazany jak tylko mąż lubi nic smażonego i żadnych mięs na razie wszystko lekkostrawne Jak co to kurczak ale rozdrobiony i nie dużo Worki to najlepiej po trenuj zaciskanie na sucho czyli nie zrywaj folii z płytki zakładanie jest łatwe nie musisz mocno do ciskać i to nie boli mąż będzie czuł czy go boli
-
-
a co z chemią podczas choroby serca?:(
-
Mój mąż dostał wyprawkę ze szpitala, były w niej woreczki i płytki dwóch firm Convatec
i Coloplast. Teraz jeszcze wzięłam takie płytki do modelowania. Ta płytka z woreczkiem, którą wczoraj zmieniałam, jeszcze się trzyma. Nie za bardzo wiem, jak zmienić sam worek, żeby męża to nie bolało, bo przecież to chyba trzeba trochę przydusić.
Jak to wszystko trochę ogarnę zadzwonię do pielęgniarek stomijnych.
Wczoraj mąż miał lekko wzdędy i twardy brzuch, nie było bączków, ani poważniejszej sprawy, ale dałam mu ulgix i no-spę i jeszcze herbatkę z kopru i w nocy się ruszyło.
Mąż ma apetyt, ale boi się jeść, żeby nie było niedrożności. Nie wiem, czy nabiał może jeść, chodzi mi głownie o twaróg i mleko?
-
Witaj
Sawusia Czy maż nie dostał wyprawki ze szpitala worów do sprawdzenia To jak ma wypukła to jest dobrze bo każdy przylepiec będzie pasował Weż podzwoni po Firmach i oni Ci przyślą próbki i sobie sprawdzisz jakie są odpowiednie dla męża
-
Bolku, to chyba raczej wypukła stomia, bo jest nad powierzchnią skóry. Pielęgniarka stomijna poleciła dwie firmy i mamy wziąć tak, żeby starczyło do końca miesiąca i jakieś kosmetyki, i potem worki drugiej firmy na kolejny miesiąc.
-
sawusia49
Dla czego na miesiąc tu nie ma normy bo mogą nie trzymać mogą odparzać chyba że już ma sprawdzone i dobrane Jaką ma urostomie plaska czy wypukłą
-
Jutro mam wybrać dla męża woreczki. Ile worków potrzeba na miesiąc?
-
Kochani bardzo dziękuję Wam za wsparcie.
trochę te plastry zaczęły mężowi pomagać ale i tak przy chodzeniu jest kiepsko. przez radioterapię mąż nie ma apetytu i często wymiotuje. jutro ostatnie naświetlanie i decyzja co dalej. 25 kwietnia będzie miał scyntygrafię wszystkich kości.
cieszę się, że trafiłam na to forum bo rozumiecie co przechodzimy jak nikt inny.
pozdrawiam wszystkich serdecznie
-
sawusia
www.vitanatural.pl/dieta-latwostrawna-lekkostrawna-zalecenia-zywieniowe-ogolne-jadlospis