Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • To już wiem, co robiłam źle. Dona, ja przemywam skórę taką pianką, ale mydełko ze sreberkiem też mam. Skóra wokół stomii jest taka jakby czymś śliskim pokryta, taka błyszcząca, nie można tego zmyć. Co zrobić ze sluzem, którego jest bardzo dużo, nie mogę usunąć tego oblepiającego te wężyki wychodzące ze stomii.
  • Witam, każdy ma swoje doświadczenia z workami,ja od pierwszego dnia po operacji mam worki dwu częściowe, lepiej trzymają ( nigdy nie próbowałam jednoczęściowych) i żadziej zmieniając skóra nie jest narażona na ciągłe szarpanie i klejenie, jest już prawie 4 lata i skóra pod płytką jest w porządku i jestem zadowolona bo płytki zmieniam co 5-7 dni a woreczki codziennie,używam dansaca ale próbowałam z conva tecu i coloplastu ,jednak najlepiej u mnie trzyma dansac,skóra nie toleruje niektórych klejów i trzeba próbować dopasować płytki do swojej skóry, Sawusia skóra pod płytką powinna być umyta mydełkiem szarym ze srebrem, wysuszona i przykleić ogrzaną płytkę,założyć woreczek i przytrzymać jeszcze ręką by ciepło z ręki dobrze przykleiło płytkę, ja jeszcze bieliznę i spodnie kładę na grzejnik i wkładam ciepłe, jeśli są na brzuchu jakieś fałdy to trzeba dać pasty uszczelniające, pomału dojdziecie do wprawy, pozdrawiam
  • A ja uważam, że po operacji woreczki jednoczęściowe są dobrą opcją bo nie trzeba nic dociskać do obolałego brzucha. Moja mama do dziś używa tylko takich i wszystkie firmy się sprawdziły. Też za bardzo ją bolało, kiedy próbowałem dociskać pierścień w workach dwuczęściowych.
  • Sawusia Robisz błąd z tą suszarką nigdy suszarka Jak kleisz To najpierw płytkę przyklejasz wokuł stomi palcem dociskasz a następnie wpinasz worek Jak masz worki Coloplast jednoczęściowe płaskie to je wyrzuci bo to jest bubel Ja korzystam z Coloplastu już 2 lat ale dwuczęściowe i jednoczęściowe wypukłe i są ok Pozdrawiam
  • Heńku, Ty najpierw przyklejasz płytkę, a dopiero później dopinasz woreczek. Ja sczepiam wszystko i taki komplet przyklejam do ciała. Boję się, że samo mocowanie woreczka do płytki może męża boleć.
  • Drogi Bolku, wieczorem zmieniłam Markowi woreczek, bo znowu zaczęła przeciekać płytka na worek jednoczęściowy, a o 3 w nocy, musiałam znowu zmienić, bo wszystko było zalane.Na pewno coś źle robię. Jak wieczorem zmieniałam, to płytkę ogrzałam suszarką. Mam jeszcze kilka woreczków, zaraz idę po następne, wezmę teraz z wycinaną dziurką. Powiem Wam, że te odklejające się woreczki na mnie wpływają źle, a jeszcze gorzej na mojego męża.
  • Sawusia Weź nożyczki i wytnij otwór bo jak modelujesz to ten lejek może się podwinąć i i robi zacieki sprawdzi czy skóra jest gładka w okuł stomi Jak jest nie równa to daj pastę jak to nie będzie trzymać to musisz zmienić inny sprzęt Mówiłaś że masz Coloplast to je sprawdź
  • Nie, nie używam pasty klejącej. Chyba faktycznie za wczesnie na te modelowane płytki, bo mąż mówi, ze ta płytka co ją nakleiłam rano już przecieka.
  • Sawusia Jak najbardziej możesz zostawić worek Te płytki nie są dobre dla początkującego lepsze sa do wycinania otworu Płytka powinna być toro-che podgrzana do temperatury ciała Nim założysz płytkę włóż ją pod pod pachę i ciało musi być suche do tego najlepiej się nadaje ręcznik papierowy
  • Wczoraj wieczorem zmieniałam worek i płytkę, bo przeciekała. Dzisiaj rano znowu przeciekła. Te płytki to takie z modelowanym otworem i dookoła płytki jest jeszcze kwadrat przylepca. Czy mozna wymienić płytkę, a woreczek zostawić? To znaczy skleić z nową płytką?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat