Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
Mimo, że jelita nie były ruszane to po takiej operacji może być ich zastój. Operację wyłonienia stomi obustronnej przeprowadza się z kilku powodów m.in. aby nie obciążać organizmu pacjenta długotrwałą narkozą jeśli ta stanowiłaby zagrożenie dla jego życia.
-
No i bardzo Wam dziękuję za to że jesteście!
-
Dziękuję Dona. Właśnie moja mama wraca od taty. Jest znacznie lepiej. Dziś jest jego lekarz wiec go podbudował. Wszystkie dolegliwości minęły,biegunka przeszła. Zaczął siadać na łóżku. Lekarz i jeszcze taka inna Pani lekarka która była przy operacji stwierdzili ze wszystko jest w jak najlepszym porządku i ze może nawet w tym tygodniu wyjdzie do domu. Miał też robione USGktóre potwierdziło właśnie ze wszystko jest ok.
Dziś zaczyna jeść powoli narazie sucharki ale pomału będziemy go zaczynać zdrowo odżywiać . Narazie najważniejsze żeby układ pokarmowy zaczął funkcjonować
-
Kazik z tego co się wiem to jeśli ma wypuszczone moczowody do brzucha to w każdym z nich jest cewnik i na brzuchu są tylko dwie małe dziurki ( ja tak mam ale tylko jedną bo mam tylko 1 nerkę), a gdy ruszają jelita to łączą moczowody kawałkiem jelita i wyprowadzają tylko jedną stomię i na brzuchu widać kawałeczek jelita,nie wiem czemu lekarze zrobili dwie stomię ale z aortą to chyba nie może to być związane,(oni wiedzą co robią), jeśli tato ma cewniki w tych stomiach to one niestety często się zatykają i jest wtedy straszny ból, musi na to uważać i od razu wołać, pielęgniarka czy lekarz szybko to przepłukują, zmieniają cewnik i jest dobrze,te cewniki zmienia się co 4-7 tygodni (ja to robię co 6), gdy się zatka to robię to natychmiast, tato powinien siadać i wstawać jak najszybciej by organizm zaczął normalnie funkcjonować, najlepiej zapytaj lekarza czy były ruszane jelita bo gdy przyjdzie do domu to będziesz wiedziała co może jeść, ja nie miałam ruszanych jelit to po kleikach już jadłam normalnie ,mało ale normalnie, pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia dla taty a dla ciebie wytrwałości, będzie dobrze,najgorsze za wami
-
Twierdzi ze potem mogłyby być problemy. Nie wiem na czym polegałyby. Dziś tata rano miał boleści w prawym boku . Okazało się ze miał zatkany dren. Jego lekarz zrobił porutę na oddziale i komuś się za to dostało
-
Kazik, dziwne co piszesz, że zatkana jest aorta, może się przeslyszalas?Bo myślę, że dwa woreczki to,wprowadzone moczowody. Ale nie znam się na tym, więc nie będę się wypowiadać.
-
Lekarz mi tłumaczył ze są dwa woreczki bo tata ma zatkaną jedną aortę i byłyby potem problemy ale nie wiem jakie. Wiem napewno ze miał otwierane do otrzewnej.
-
Lekarz mi tłumaczył ze są dwa woreczki bo tata ma zatkaną jedną aortę i byłyby potem problemy ale nie wiem jakie. Wiem napewno ze miał otwierane do otrzewnej.
-
-
Rozumiem, czyli nie powinien mieć problemów z jelitami.
Mój mąż miał radykalną operację, więc ma i cewkę moczową usuniętą, dlatego miał ruszane jelita.