Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
Jeśli są dwa woreczki to jelita nie były ruszane.
-
Kazik, pampers po operacji to normalna sprawa. Mój mąż sam poprosił na noc o pampersa, a to dlatego, że właśnie nie wiedział, czy idzie bączek, czy coś poważniejszego. Takie sytuacje były dla mojego męża upokarzające, ale pielęgniarki były takie miłe, że przestał się tego wstydzić.
Powiedz, mi dlaczego Twój tato ma dwa woreczki?
-
Masz świętą racje Sawusia. To nie jest łatwe ani dla nich ani dla nas . Sprawny aktywny mężczyzna nagle jest niemal unieruchomiony, w dodatku zakładają mu pampersa tak jak dziś w przypadku tej biegunki. Nie dziwię się że ma gorszy dzień.
Ale zrobię wszystko by wrócił do normalności
-
Teraz potrzeba Ci dużo cierpliwości. Co różnych dolegliwości to wszystko zgłaszaj lekarzowi, chory w żaden sposób nie powinien cierpieć. Opieka na oddziale urologii COZL, była fantastyczna, na każde zawołanie była pielęgniarka. Największy problem w pierwszych dniach po operacji to były jelita, dlatego też jak dieta, to dieta. Mój mąż po operacji schudł 8kg.
Dobrze, że Twój tato zaczął siadać na łóżku, bo wtedy jelitka lepiej pracują.
Kazik, obyśmy nigdy nie znalazły się w takiej sytuacji, ale teraz musimy tych naszych kochanych bliskich wspierać całym sercem.
-
No to mój ma dwie i tez z jelita. Miał otwierana otrzewną dlatego lekarz powiedział ze tak długo nie może jeść. Ma od wczoraj okropną zgagę i dziś nie spał przez to całą noc. W sumie to mu się nie dziwię. Samej ciężko mi się w takiej sytuacji postawić
-
Kazik, przepraszam, że tak późno odpisuję. Wiesz, po moich przejściach z mężem po operacji, to mam takie wnioski, z głodu nic mu nie będzie, a skutki zjedzenia czegoś za wcześnie mogą być bolesne. Mnie powiedzieli, że taki rosołek jak mu przyniosłam, to dopiero tydzień po operacji, a ja mu dałam na trzeci dzień, brzuch miał wzdęty i to było najgorsze, bo coś tam może się zrobić z jelitami. Mój mąż ma jedną urostomię, i do tego był potrzebny był kawałek jelita, więc i tam ingerencja,dlatego tak długo był na diecie.
-
Mam ogromną nadzieję że będzie dobrze i tak samo duży strach...
-
Okazało się ze te niby odleżyny to skóra którą tata ma na krzyżu taką trochę łuszczycowo zmienioną, suchą ale pielęgniarka powiedziała ze to może mu zacząć pękać więc trzeba zapobiegać. Ogólnie tato mój jest niecierpliwy. Myślał że już będzie chodził a tu ciężko się ruszać. Dziś się zdziwił ze udało mu się usiąść na łóżku . Troszkę się zdenerwowałam bo pielęgniarka do mnie powiedziała ze tata ma biegunkę i ze leci z niego i ze to nie jest normalne ale ze lekarz jeszcze o tym nie wie.
Człowiek zjadł 48 antybiotyków w ciągu dwóch dni i od tej pory pije samą wodę więc nie uważam ze to nienormalne. A jeśli nawet uważają że to nienormalne to najpierw powinny powiadomić lekarza a nie mnie straszyć bo w końcu jest w szpitalu. Lekarz powiedział ze to jak najbardziej normalne i dał lek przeciwbiegunce.
-
Kazik. Okres pooperacyjny jest zawsze trudny, trzeba to jakoś przeżyć. Tato musi się dużo ruszać, wiem,że gdy boli, pacjent pozostaje w bezruchu.I to największy błąd. Trzeba prosić o leki p/bólowe, by nie dopuścić do najwyższego natężenia bólu,bo taki trudno zniwelować. Najlepiej brać te leki godzinowo,np.co 4-6 godz. Co do odlezyn, to zmiana pozycji w miarę możliwości i SUdocrem albo jakieś środki że srebrem w zaleznosci jak rozległa i głęboka jest ta zmiana. Dobrze też delikatne masować i oklepywac (jeżeli nie jest przerwana ciągłość tkanek), aby pobudzić krążenie. Odlezyny atakują osłabiony organizm, szczególnie kiedy niski jest poziom białka. Tylko troskliwa pielęgnacja spowoduje jej ustapienie Co do biegunki,to tylko może nasilic podrażnienia skóry, trzeba porządnie po każdym stocu umyć,porządnie osuszyć i natluscic skórę. Trzymaj się Kasiu,dużo sił życzę. Będzie dobrze, zobaczysz
-
Teraz dostał biegunkę ;( ;( ;(