Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
Po TURT może krwawić, nawet po miesiącu - tak nam tłumaczył lekarz, aczkolwiek nie powinno masywnie.
Jak moja mama miała zatrzymanie moczu (wiele razy) to nie było mowy o karetce. Musiałem ją zawsze wozić na izbę przyjęć i tam cewnikowali.
-
To okropne z tym transportem sanitarnym! Jeżeli ponad miesiąc po turbt miał zatrzymanie moczu z powodu ogromnych skrzepów to jaka była tego przyczyna? Albo wznowa albo zbyt masywny turbt gdzie została uszkodzona mięśniówka pęcherza czy co..?
-
Anna s
Mój mąż miał cztery razy zatrzymanie moczu. za każdym razem dzwoniłam na pogotowie bo nie potrafił wytrzymać z bólu. za każdym razem mówili mi że w karetce nie ma zestawu do cewnikowania więc karetki nie wyślą. jak im mówiłam, że chodzi mi głównie o szybki transport do szpitala to twierdzili że to nie jest zagrożenie życia u karetki nie wyślą. Mój mąż ostatnie zatrzymanie moczu miał ponad miesiąc po turt, powodem były ogromne skrzepy krwi w pęcherzu
-
Jestem ON :-) (dario od Dariusz). Jeżeli mąż miał elektroresekcję dwa mieś temu to w jakim celu miałby czekać obecnie na znieczulenie? Czyżby kolejny zabieg..?
-
Karola jak to czytasz odezwij się do mnie g.k74@onet.pl
-
Anna S W sytuacji kiedy zatrzyma się mocz nie czekać wezwać karetkę, to zagrożenie życia. Moja mama po biopsji miała zatrzymanie moczu,pojechałam z nią na sor gdzie zanim przyjął ja lekarz było jeszcze kilka pacjentów cerpiała i ja na to patrzyłam bezradnie. Kiedy nastapila jej kolej lekarz założył cennik a pielęgniarka krzyczała na mnie że w takich sytuacjach nie można czekać pomoc musi być natychmiast. Anna jak coś się będzie działo nie czekaj (bo dolegliwosc nie minie)dzwoń na pomoc natychmiast.
-
To zależy jak długo już trwa zatrzymanie. Ale jeżeli zachodzi potrzeba cewnikowania to w godzinach wieczornych/nocnych tylko SOR zostaje. I albo wezwij karetkę albo sama zawieź męża. Na sorze nie powinniście długo czekać, dostaniecie kolor czerwony ewentualnie żółty.
-
Czy możecie mi powiedzieć kiedy robione są markery? Co to w ogóle jest? Jakie mają oznaczenie?
-
kama 58 - wielkie dzięki, właśnie po to się tu zarejestrowałem aby dowiedzieć się więcej na ten temat. W szpitalu żadnych materiałów mi nie dali, więc będę musiał się o nie upomnieć. To bardzo dobra dla mnie wiadomość, że tak można wyćwiczyć sobie kontrolę nad mikcją. Pozdrawiam
-
bolku, po pierwsze nic o mnie nie wiesz - więc nie zakładaj a priori że mam mniejszą wiedzę niż ty czy inni forumowicze. Po drugie - wskaż mi gdzie napisałem, że "hipertermia wyleczyła kogoś bez użycia chemii"! Nigdzie, nieprawdaż? więc nie przekręcaj moich słów, bo nie na tym powinna polegać rzeczowa dyskusja.