Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Aniu Właśnie wróciliśmy z Brzozowa. Mąż miał ostatnie naświetlanie,ja rozmowę z lekarzem prowadzącym. P.doktor stwierdziła, że leczenie idzie zgodnie z planem czyli trzy kursy chemii i radykalna radioterapia. Za dwa miesiące TK, kiedy zapytałam dlaczego nie MR, powiedziała, że będzie bardziej miarodajne ponieważ wcześniej miał to badanie i będzie można dokładnie porównanac. Jeżeli chodzi o dwa miesiące (zrobiłam "duże oczy") to wyjaśniła, że pełny efekt leczenia będzie po tym okresie. Prosiła żeby wypocząć przez ten czas i się nie stresować. Łatwo powiedzieć :-( Kiedy zapytałam o operację, stwierdziła, że radioterapia była radykalna i być może nie będzie potrzebna. Ale nie ma co gdybac, tylko uzbroić się w cierpliwość i czekać co pokaże TK. Wyszłam z gabinetu zupełnie zaskoczona i dopiero teraz analizuje każde słowo. Wizytę kontrolną mamy za miesiąc, oczywiście jeżeli będzie wszystko w porządku. Mam mętlik w głowie, sama nie wiem co o tym myśleć? Jednego jestem pewna, musi się udać! Mąż wygra z tym gadem.A ja razem z nim! :-)
  • 8 lat temu
    Maba dziekuje,wlasnie o tym czytalam i tego się boje.Mama na 13.40 ma onkologa takze czekam czego sie tam dowie.
  • 8 lat temu
    Mój mąż kiedy gorączkowal po chemii wylądował w oddziale. Po badaniu morfologii okazało się, że liczba neutrofili znacznie spadła i była to gorączka neutropeniczna. KG-to cytostatyki -karboplatyna +gemcytabina, PG to cisplatyna +gemcytabina. Właśnie cytostatyki, pochodne platyny mają duże skutki uboczne jeżeli chodzi o parametry krwi.
  • 8 lat temu
    Ania ciesz się że mąż je i ma palera,chociaz moja mama po pierwszej chemii czuła się w miarę,ale po tej drugiej jest masakra.Ciągle śpi i nic mi nie chce jesc,jest bardzo słaba no i ta goraczka:(Jutro ma wizytę u onkologa to może powie czy ta gorączka to normalne...lekarz z pogotowia mówił że może być taki skutek uboczny,ale jak czytam neta to nie jestem taka pewna i mam obawy.Chyba lepiej nie czutam wiecej :)Byle do jutra i cos się wiecej dowiem.Co do chemi to moja mama pierwszy wlew to był wg schematu Gemzar,a drugi PG cykl1 seria A.Tez nie mam pojęcia co to oznacza,jedynie na temat gemzar troche znalazłam.Jak podawali mamie chemię to leżała na łóżku,ale mowila ze tez są fotele,albo krzesełka już nie pamietam.Nie mogę patrzec jak moja mama zmizerniala,serce mi pęka no i ta chudosc!skóra i kość.Nogi ma chudsze niz moje poltora roczne chlopaki:(
  • 8 lat temu
    Ania a mierzylas goraczke meziwi? Bo moja mama tez strasznie sie trzesla,zimne czolo,zimne rece a goraczka powyzej 39.Co do czasu spedzonego na chemi to masakra.Pierwsza miala na godzinę 13sta onkolog oczywiscie musia byc 3 godziny wczesniej na badanie krwi.Do onkologa weszla dopiero okolo 16 stej,a chemie podali jej dopiero o 18stej.Masakra,kroplowka lecia jakies 3 godziny czyli do 21 byla w Bydgoszczy,no i do domu z CO mamy ponad 200km.Jednym slowem caly dzien w dusze.Na druga tez calyy dzien czekania,jedyna roznica to taka ze to byla inna chemia,slabsza i leciała tylko 30 minut
  • 8 lat temu
    Maba dziekuje za odpowiedź.Wolalismy do mamy pogotowie,nic nie stwierdzil.Powiedzial ze po chemii może byc temperatura.Dzisiaj w nocy mama miała az 40 stopni! w poniedziałek mama ma wizytę u onkologa to może ona coś wiecej powie. Ania mama po chemii jest mega słaba,do tego ta wysoka goraczka,po pierwszej nie miala temperatury.Stracila rowniez apetyt,ciezko jej cos wmusic.Tylko fajki jej nadal smakują,niestety nie rzuciła palenia,ale nic na to nie mówię,nie bede przeciaz na nia wyzywac.
  • 8 lat temu
    Mam nadzieję, wysłałam Ci adres e-mail :-)
  • Maba skontaktuj sie ze mna przez e mail: aga_g4@onet.eu mam kilka pytan. Bede wdzieczna
  • Maba skontaktuj sie ze mna przez e mail: aga_g4@onet.eu mam kilka pytan. Bede wdzieczna

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat