Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11998 odpowiedzi:
  • Żonka dobrze że wspierasz swego męża bo pamiętam jak to było ważne dla mnie chociaż nie miałam dużego wsparcia ze strony męża ale córka mnie wspierała i to mi bardzo pomagało, co do węzłów to dopiero podczas operacji lekarz widzi co jest i po zbadaniu hist.pat wiadomo czy węzły są zaatakowane, najważniejsza wiadomość przed operacją to na wyniku hist pat po cystoskopii powinno pisać czy naciekający czy nie , niektórzy lekarze już przed operacją gdy jest naciekający dają chemię, mój lekarz powiedział że zobaczymy po operacji czy powinna być chemia bo po co obciążać niepotrzebnie organizm ,bałam się bardzo bo gdyby została jeszcze jakaś komórka rakowa to chemia by ją zabiła ale widocznie wiedział co mówi i jest ok, tomograf pokazuje czy są powiększone węzły ale nie wiem czy to decyduje o chemii,pozdrawiam

• 6 lat temu

Bardzo dziękuje za informację,

Twój wpis bardzo podnosi na duchu, 6 lat po operacji i jest wszystko ok, to super optymistyczne.

Oby tak pozostało jak najdłużej  :) Życzę tego wszystkim i mojemu mężowi :)

• Żonka 

Tak jak napisała Dona ostateczna diagnoza o zmianach na węzłach pokaże operacja. U mojego taty tk nie pokazało zmian na węzłach a przy operacji pobrane były zajęte przez gada. Jak ci pisałam tata dopiero po pół roku od operacji zaczął brac chemie, ponieważ po operacji przeszedł badaniach w gliwicach gdzie dokładnie w czerwcu i nie było zmian a na tk wsierpnoj juz wyszły. Gdyby dostał chemie zaraz po operacjimoze by wziął jej wtedy mniej dawek? Nie chce gdybać... jest dobrze i to chcemy utrzymać jak najdluzej.

• żonka 

Sama widzisz każdy ma inny bagaż doświadczeń. Nigdy nie nie wiadomo na 100%. Pozostaje żyć nadzieją ze będzie git:) przykład Dony jest najlepszy- na to ze udaje się pokonać gada! Trzymam kciuki za dobre decyzje. Życzę zdrówka wszystkim! A my z tata na chemie jedziemy 7 marca. To już ostatnia;) 

•  Moj Tata też jest po radykalnej... decyzję podjęliśmy razem z lekarzami ( a również mieszkamy za granicą ). Czas po operacji był dla nasz wszystkich trudny Ale najbardziej cierpiał Tata. Wizyty w szpitalu były ciężkie,  nie mogłam patrzeć jak wije się z bólu i płacze ( pierwszy raz widziałam jak Tata płacze ). Z biegiem czasu mogę powiedzieć że to była bardzo dobra decyzja... Tata nauczył się żyć z workiem. Nie przeszkadza mu w życiu codziennym. Funkcjonuje jak każdy inny. Często w czasie podróży   żartuje że mam zrobić przerwę na "SIKU" :-)  w połowie marca będzie miał już ostatnia chemie która znosi bardzo dobrze.... napisała bym wręcz że wyśmienicie. Cieszymy się każdym dniem.... i każda chwila która spędzamy razem.  Przykro się czyta jak ktoś pisze że ludzie którzy żyją z "workiem" są inwalidami... Ale tak jak już ktoś tu wspomniał to forum gdzie każdy może wyrazić swoje zdanie..., Pozdrawiam i życzę zdrówka

• Aga cieszę się ze u was wszystko dobrze. Oby tak dalej. Teraz możecie starać się o zasiłki dla taty....mówię całkiem poważnie. A uzyskanie stopnia niepelnosprawnosci nie świadczy o tym, ze ktoś jest inwalidą, środki pieniężne są bardzo pomocne w leczeniu : leki, wyjazdy, itd. Dobrze, że tata zachowuje poczucie humoru po tym wszystkim. Mój tatko tez jest mega wylajtowany:) pozdawiam 

• witajcie tata mojej koleżanki został niedawno zdiagnozowany w kierunku nowotworu pęcherza - czy spotkaliscie się tylko z radioterapią bez chemii?niestety nie znam szczegółów wyniku ani propozycji leczenia ale podobno padła taka propozycja?

• Mam nadzieję.... my za leczenie nie płacimy nic. Wszystko pokrywa kasa chorych. Dojazdy do szpitala też są zapewnione mimo tego że mamy tam 10min drogi. Dzisiaj wyniki taty były perfekcyjne.... aż sobie z tego wszystkiego winko otworzę ☺

• Witajcie, mój tata jest po kilku wlewkach bcg,  czuje się dobrze, niebawem będzie pobrany "wycinek" histo-pato, który będzie decydujący odnośnie dalszego leczenia. Jestem ciekawa czy ten podelec został zatrzymany.

Trochę te statystki, które ktoś umieścił powyżej (50% śmiertelności)- mnie dołują. . . Dodatkowo ewentualnie przerzuty np na węzły są zauważalne tylko przy operacji. . . Ech. . .

• Aneta nie było moim zamiarem straszenie statystyką.Pisałem to aby uświadomić jak poważną chorobą jest nowotwór pęcherza.Statystykę przytoczyłem za prof.Chłostą.Pozatym czytając  forum zobaczysz ilu ludzi odeszło.Pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat