Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Genariks, tabletki przeciwbólowe ogólnie dostępne np. paracetamol, pyralgina itp. Lekarze nie chcą przepisywac mocniejszych, ale może i dobrze bo po co dodatkowo zatruwać organizm. Bóle trwają ok. 2 dni. Najbardziej odczuwa sie je nocą, ale da się wytrzymać. Najlepiej tabletki przeciwbólowe wziąć przed spaniem to da sie jakoś usnąć. Stawy mozna tez smarować maściami przeciwbólowymi: olfen, fastum, dikloziaja. U mnie bóle były po każdej chemii, ale znam babeczki, które wogóle nie odczuwały bólu ani nie miały mdłości. Pamietajcie, aby mama płukała jamę ustną septosanem, żeby nie nabawiła sie jakiegoś zapalenia śluzówki. Lepiej zapobiegać bo później jest nieprzyjemnie. Pozdrawiam
  • Moje mama ogòlnie czuje się nieźle, poza zmęczeniem zaczyna jej doskwierać ból nóg, dokładnie stawów. Jakie tabletki najlepiej pomagają? Ile mogą potrwać te bule? mama dzis 4 dzień po pierwszym wlewie. Czy bedzie tak za każdym razem?
  • Ja mam cystadenocarcinoma papillare serosum G1.
  • U mnie tez w opisie bylo G1tzn dokladny opis brzmial material mrozeniowy i parafinowy: cystadenoma papillare focale mucinosum ovarii borderline malignancy czyli torbiel sluzowa ogniskowo brodawki o granicznej zlosliwosci, material dobrany: cystadenocarcinoma papillare serosum G1 ovarii dextri czyli torbielakogruczolakorak surowiczy brodawkowy G1. Konsultowalam ten wynik z profesorem i on powiedzial ze to jest najlepsza opcja raka jesli mozna to tak nazwac i jest najlepszy do leczenia
  • Doris i to że wszystko powstało wewnątrz mocno działa na Twoją korzyść.Nic prawdopodobnie się nie rozsiało.U mnie odwrotnie.
  • Mam dokładnie taki sam opis plus G1)
  • Dpris 23 ja mam też papillare.Brzmi jak jakaś nazwa motyla :P
  • 8 lat temu
    Witam Was kobietki.Dawno nie pisałam ,ale czytam Was codziennie.Chciałabym zapytać Was o Caelyx.Pisałam już duzo wczesniej dwa posty .Obecnie teściowa leczona jest tym cyctostaykiem.Czy któraś z Was ma lub miała z tą chemią doczynienia?chodzi mi głównie o jej skutecznosc.Po pierwszym wlewie marker ca z ok.190 spadł o 30 oczek.I nie wiem czy do dobra wartośc czy jednak marker zbyt mało spadł? Ile przeważnie otrzymuje się wlewów? bardzo będę Wam kochane wdzięczna za odp:) Lilith.p-co u Ciebie?juz dawno Cię tu nie widziałam:) pozdrawiam Was wszystkie mardzo mocno i tulę <3
  • Moj guz tez byl gladki i mial ogniskowo wyrosla do swiatla torbieli tyle ze w wewnatrz torbieli bylo ognisko raka opisanego jako cystadenocarcinoma papillare serosum a u Ciebie pewnie byl to rak adenocarcinoma serosum. Ciekawe dlaczego tak roznie te komorki transformuja i dlaczego np u Ciebie na zewnatrz pojawily sie te zlosliwe komorki. Ostatnio na kontroli w onkologii jedna pani doktor na moje pytanie kiedy zrobic operacje radykalna odpowiedziala zebym sie tak z ta operacja nie spieszyla bo gdy markery zaczna rosnac albo byloby cos niepokojacego w usg zawsze mozna zrobic operację Co doktor to inna opinia Czy wam zlecaja badanie he4 na wizytach kontrolnych bo mi sie wydaje ze przy nawrocie choroby he4 bedzie sie w pierwszej kolejnosci zwiekszac
  • Guz graniczny może mieć wyrośla do światła torbieli.U mnie guz w widoku makroskopowym był gładki z jedną malutką wyroślą do środka.Lekarze myśleli że jest łagodny.Natomiast na guzie w widoku mikroskopowym utworzyły się komórki złośliwe surowiczego raka jajnika.Naciekały podścielisko co jest charakterystyczne dla złośliwego raka.Do tego powstały wszczepy do zatoki deglasa i w węźle chłonnym.No i z przypuszczalnego 1 stopnia po 2 operacji zrobił się 3ci.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat