Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Dziewczyny mam pytanie bo dzis odebralam test roma lekarz zalecil zrobienie gdyz mam guza na jajniku wizyta u lek.dopiero jutro, wiec coś chciala bym wiedziec aby choc lepiej spać
Powiedzcie czy to bardzo złe wyniki:
HE4 mam 75.4 NORMA DO 60 :-/
CA-125 mam 10.9 NORMA DO 35
WARTOSC ROMA PRZED MENOPAUZA 17.33
Czy jest bardzo zle?
-
jadę do niej bo brzuch Ją boli:-( mówicie, że essentiale jest dobre?
-
Hej Kochane:-) Mama dostala we wtorek chemię tak jak pisałam. Póki co nic złego się nie dzieje. Natomiast ja cały czas chodzę jak bomba bo czekam co się będzie działo. Noc przespała ok. Cholera...trochę panikuję, ale to pierwsza chemia i nie wiem czego się spodziewać.
-
Traszka -jesteśmy jak górskie wampirki hehe.Genariks trudno powiedzieć kiedy mama zacznie przybierać na wadze.Niektóre kobiety bardzo tyją a niekróre mocno chudną podczas chemii,szczególnie te,które wymiotują.Stres też potrafi "odchudzić"Miejmy nadzieję że po zakończeniu cykli mama zacznie przybierać na wadze ,jest to dość istotne bo ze wzrostem wagi wraca siła i optymizm.
-
lilith.p ja najniższą miałam 9,4 i na oddziale miałam podany zastrzyk z żelaza, a do domu przepisane żelazo w syropie (bo w zastrzykach jest b.drogie i nierefundowane). Pierwszą linię chemii przeszłam b. dobrze bez żadnych niespodzianek, a w drugiej linii przy 3 i 4 wlewie miałam odroczony o kilka dni ze względu na nienajlepszy poziom hemoglobiny. Przy trzecim torchę płytki były za niskie ale organizm sam nadrobił i nie dostawałam żadnych sterydów.
Obecnie jestem trzy miesiace po chemii i czuję sie b. dobrze. Parametry krwi już prawie w normie i nawet p. doktor pierwszego kontaktu była zadowolona :) Kontrolę mam we wrześniu.
:)
-
Genariks, każdy organizm na chemię reaguje inaczej. Mnie do niedawna nie mieściło się w głowie, że z powodu bólu po wlewie można trafić na SOR. Jak widać można. Tylko nikt nie powiedział ani chorej, ani jej córce, że tak się może zdarzyć i wtedy trzeba się zachować w taki a nie inny sposób. I jeszcze są problemy z przyjazdem pogotowia, bo to pacjent onkologiczny...
Jaką macie normę hemoglobiny do podania chemioterapii? U nas minimum 9. Warto pomyśleć o metodach podciągnięcia parametru :)
-
Uff! Nana dzięki za głos rozsądku. Prawde mówiąc ja też sie przestraszyłam tylko nie wiedziałam jak napisać :)
Trzymajcie się Dziewczęta :) <3
-
Z informacji które dostarczają osoby na forach takich jak te pamiętam jeden opis chemii gdzie 3-4 dni po wlewie kobieta była tak obolała że mdlała, ale zazwyczaj przeczytać można że zazwyczaj bolą że bolą nogi, i stawy, pyzatym mrowią palce rąk i nóg.
Tak wywnioskowałem.
Moja mama w przyszły poniedziałek 3 wlew, hemoglobina przed 2 była 10,5 mam nadzieje że będzie bez komplikacji.
Po operacji mama bardzo schudła, bardzo długo do siebie dochodziła, niepokoi mnie że nie bardzo nabiera masy- waży ok 47kg schudła 15kg
Kiedy można spodziewać się że zacznie nabierać masy?
-
-
No i tabletki dobre są dla cukrzyków, buraki szybko podnoszą poziom cukru,
zawierają też dużo szczawianów, więc nie zaleca się ich przy problemach z nerkami, szczególnie przy kamicy