Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Pierwszy raz zachorowałam w wieku 37 lat,ale to był rak piersi..ja jestem nosicielka genu BRCA1 ...rak jajnika 2010 pierwszy raz..wtedy odmówiłam chemioterapii i on powrócił po 5 latach,zaatakował jelita,jestem 3 m-ce po operacji obecnie.
  • Przepraszam ze tak pytam Poprostu ja miałam zdiagnozowanego raka w wieku 29 lat w stadium Ib i Poprostu pani powiedziała ze w tak młodym wieku nie za dobre są rokowania :-)
  • Margaret Bardzo Ci współczuję tyle przeszłas...taxol i carbo nie sa takie złe...do przeżycia:-) tak idzie się do szpitala żeby lekarze porobiłi badania i obserwowali jak zareaguje organizm na wlew...Margaret mam pytanie kiedy pierwszy raz Zaatakował rak jajnika?
  • Dziekuję nana ...pocieszyłaś mnie nieco.Przeżywam bardzo,nie mogę spać,stałam się nerwowa,niespokojna..Boję się .Czy na pierwsze podanie idzie się do szpitala na 2 dni? I czy jest jakaś premedykacja? Domyślam się,że wpierw trzeba porobić wyniki..? Pierwszą chemię miałam w latach 90..dużo juz zapomniałam,dlatego pytam.. Bedę wdzięczna za parę informacji..
  • marta_ - ja też mocno trzymam kciuki za Twoją mamę jak i za Was wszystkie <3 Ania_walczę_o_mamę - ja też bardzo się bałam 1 chemii mamy, jest juz tydzien po i czuje sie swietnie. Też chciała brać jakies witaminy, kazałam jej tylko i wyłącznie pić zioła, imbir, wodę z miodem i cytryna, jeść kurkumę, a nie faszerować się jakimiś lekami bez wiedzy lekarza. Mysle, ze jak jest apetyt, to dostarczy się sporo z jedzeniem (glownie warzywa i owoce). Jestem tylko ciekawa wyników krwi po tej chemii, ale to dopiero za 2 tygodnie.
  • 8 lat temu
    Z włosami będziesz musiała się, niestety, pożegnać. Wypadną. I żadne witaminy tu nie pomogą, bo to nie kwestia ich niedoboru, tylko uszkodzenie mieszków włosowych przez cytostatyk. Skoro już przechodziłaś chemię, to wiesz jakie mogą być skutki uboczne. Różnice w ich nasileniu, oczywiście, mogą być w zależności od rodzaju chemii. Schemat taksol + carboplatyna jest do zniesienia (znam duuużo gorsze!). Najważniejsze żeby chemia zadziałała. Nie taki diabeł straszny, jak go malują!
  • Witajcie..jestem tu nowa,aczkolwiek z rakiem (nie)zaprzyjazniona..Trzeci raz zaatakował.Pierwszy rak piersi,drugi rak jajnika,i ponownie wznowa raka jajnika.Gruczolakorak. Po operacji .Przed chemioterapią,której boję sie panicznie,bo juz przechodziłam przed laty..Teraz mam byc leczona karboplatyną z taxolem chyba( z wrażenia na komisji zapomniałam nazwy drugiego leku)..Powiedzcie czy mozna przeżyc tę karboplatyne i czy wypadną mi wszystkie włosy,nawet jeśli bedę faszerowała sie megavitaminami?? No i jakie są ,najwieksze skutki uboczne ? Pozdrawiam Was
  • Aniu spokojnie zawsze coś musi boleć albo są biegunki albo zaparcia może faktycznie no spa pomoże.Nie gorączkuj się i nie stresuj.Pomalutku na spokojnie.
  • 8 lat temu
    Aniu, Essentiale to na ochronę wątroby. Na bóle brzucha lepsza jest No-spa. Może być coś innego rozkurczowego, przeciwbólowego. Ja po carbo też mam rewolucję w brzuchu, zwykle trzeci, czwarty dzień po wlewie. Potem już jest lżej. Gdyby wystąpiły bóle kostno - mięśniowe, to cokolwiek przeciwbólowego. Jednym pomaga Apap, innym Pyralgina, Ibuprom, Tramal. Mnie chemiczka przepisała DicloDuo, ale 4 wlewy przeszłam i obyłam się bez żadnych leków.
  • 8 lat temu
    Dziewczyny mam pytanie bo dzis odebralam test roma lekarz zalecil zrobienie gdyz mam guza na jajniku wizyta u lek.dopiero jutro, wiec coś chciala bym wiedziec aby choc lepiej spać Powiedzcie czy to bardzo złe wyniki: HE4 mam 75.4 NORMA DO 60 :-/ CA-125 mam 10.9 NORMA DO 35 WARTOSC ROMA PRZED MENOPAUZA 17.33 Czy jest bardzo zle?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat