Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Cześć, dziewczyny! Margaretka, łysa głowa może i nie jest piękna, ale można się do tego przyzwyczaić. Włosy odrosną jeszcze ładniejsze. Ważne, żeby gadzisko nie wróciło, a atrakcyjna blondynka dłuuuuugo cieszyła się zdrowiem Ja straciłam włosy już 3 razy i mogę je stracić jeszcze wiele razy, oby tylko było mi to dane. Kolejna chemia nie działa, marker rośnie jeszcze szybciej. Mimo profilaktyki jednak dopadł mnie zespół ręka - stopa i to dopiero 2 tygodnie po drugim wlewie Caelyxu. Wszystko rozwinęło się błyskawicznie. We wtorek byłam na kontroli morfologii. Trochę zaczynały mnie pobolewać pięty, ale nawet o tym lekarzowi nie wspomniałam. W środę dłonie i stopy wyglądały tak, jakby włożono je do wrzątku. Palce u nóg sprawiają wrażenie odparzonych, pieką, paznokcie się odkleiły, a i tak chodzę wyłącznie na palcach, bo inaczej się nie da. Pięty bolą tak, że nie dotknę. Wczoraj rano dzwoniłam na onkologię, kazali natychmiast przyjechać, a ja nie dam rady chodzić! Mąż jeździł po receptę, przepisali sterydy, osłonowe na żołądek i leki przeciwbólowe. Leki biorę od wczoraj, poprawy jeszcze nie widać, ale ważne, że nie jest gorzej. Didi, jak Twoja mama?
  • Margareta odrosna zanim się obejrzysz ja jestem 2 miesiące po chemii i mam około 3 cm włoski :-) rzęsy w pełni i brwi tez :-) Szybko.Ci wszystko.odnośnie Zobaczysz <3
  • atrakcyjna łysinka też brzmi nieźle,nawet mniej banalnie hihi;)Ja kochane się pakuję i zmykam na wakacje.Jak będzie tam internet to napiszę <3 <3 <3
  • Czarownico oprócz lekkich nudności czuje sie dobrze. W szoku jestem, ze aż tak dobrze po ostatnim horrorze. Dzięki za pamięć o mnie. Fajnie, ze jesteście dziewczyny. Tylko my zrozumiemy jedna drugą..Patrzę na swoją glacę i płakać mi się chce. Gdzie podziała się atrakcyjna blondynka ( nieskromnie mówiąc :P) ? Dlaczego dla mnie tyle plag egipskich?
  • 8 lat temu
    Witam, dawno mnie tu nie było oficjalnie, ale podglądam to forum. Jestem tu już ponad 4 lata, a dziś mija 4 lata od ostatniej chemii. Piszę, żeby powiedzieć, że jestem, żyję i mam się dobrze. Przez ten czas wiele się wydarzyło i muszę stwierdzić, że głownie dobrych. Zmieniłam sposób myślenia, stałam się optymistką, śmiem marzyć i planować :) Czerpię z życia garściami, bo mam świadomość, jak bardzo jest kruche. Życzę Wam zdrowia, wiary i nadziei na to, że wszystko się jeszcze może zmienić i przyjdą jeszcze dobre czasy. Pozdrawiam. Lidka
  • Margaretko jak się czujesz???
  • http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=400 Warto poczytać -dobre przykłady ;) :D
  • 8 lat temu
    Wniosek można złożyć wcześniej, ale świadczenie (rentę) otrzymuje się po wykorzystaniu 182 dni zwolnienia. Nawet dobrze jest złożyć to wszystko wcześniej bo czeka się ileś tam na komisję, u mnie około miesiąca, potem na decyzję i dopiero wypłata renty.
  • Tylko na zwolnieniu chyba więcej zyskasz niż dosyaniwsz renty.Musisz to sobie skalkulować.Tu niech Ci jeszcze dziewczyny podpowiedzą.U mnie było nietypowo bo ja zaszłam w ciążę,urodziłam potem byłam na wychowawczym i z wychowawczego dopiero poszłam na rentę..,,
  • Z tego co wiem to tak.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat