Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Margareta <3 dzięki za informację o vaginie, włosy to było po 7-8 wlewie meszek, który obcięłam w 12 lipca, a odrastały już w czasie samego Avastinu. Włosy widoczne były już od 10 chemii - na oddziale dziewczyny mówiły, że gęste - mam ciemne włosy, ale już z siwizną. :(
Teraz mam mieć jak TY :) 21.09. = 12 wlew.
Nogi masz świetne :).
Turczynka <3, mi ginekolog poradziła, że musi być dłuższa gra wstępna i pomyśleć nad innymi pozycjami, dla nas lepszymi. :) Życzę Tobie powrotu do życia seksualnego ;).
Garcia i Nana <3 ja, tylko się pytałam. Mój plan to zabić gada teraz chemią, chyba się udaje Ca z 4105 na 12,6 guz się zmniejsza z 1,4 do 0,9 i jakiś chyba naczyniak 1,2 cm w segm. IV A wątroby. Miała wodobrzusze - ponad 10 litrów wody i rozsiew, ale jakiej wielkości były zmiany nie wiem. Takie wyniki z TK z 02.09 a jak będę na oddziale to dowiem się więcej. :) Pocieszyła mnie informacja, że jak tak dalej będzie, to nie będzie potrzebna druga operacja :). I to mnie trzyma.
Muszę wrócić do pracy nawet na rzęsach, a niestety pracuję w szkole ;), a tam mamy mieć reorganizację. ;)
-
Ale jakie fajne nogi :)
Oddzwonił do mnie lekarz. Powiedział, ze prawdopodobnie pękł jeden ze szwów u góry pochwy stad te plamienia. Co do zbliżeń to powiedział ze musimy zaczekać 4-6 tygodni, choć przyznam sie szczerze ze od czasu mojej poprzedniej operacji i chemioterapii ich ilosc naprawdę zmalała do prawie zera... Nie wiem czy nasze życie seksualne wróci jeszcze do stanu przed choroba... Watpię :(
-
Chciałam fajna fotkę wam posłać, a wystawiły sie nogi, sorry! :D
-
Lupus jeśli chodzi o włosy: w czerwcu , czyli po której chemii? Ja taki meszek ciagle mam, nie wyszły wszystkie i ten meszek ciagle rośnie. Jeśli chodzi sex po radykalnej to powiem ze swojego doświadczenia: jest inaczej. Krótsza vagina chyba po tej zaszytej szyjce. Głębsza penetracja bolesna. U mnie tak jest. A moze było to spowodowane tym ze na kikucie vaginy zrobiła sie wznowa; jak teraz jest po operacji wznowy nie wiem bo nie mam stałego partnera .. Pozdrawiam was wszystkie!
-
Aga, moja imienniczko trochę mnie zmartwilas... Zadzwoniłam na oddział i pielęgniarka powiedziała mi, ze to raczej naturalne, ale ze oddzwoni do mnie lekarz. W międzyczasie znalazłam w internecie ze do 10 dni po operacji mogą zdarzać sie plamienia.
-
Lupus, każde przerwanie chemii działa na niekorzyść chorego i nie powinno się tego robić ot tak. Niestety, przesunięcia terminu kolejnego wlewu wcale nie należą do rzadkości. Robi się to ze względu na słabe wyniki morfologii, by dać czas na regenerację szpiku kostnego. Po prostu, wybiera się mniejsze zło.
-
Lupus, Nikt Cię siłą nie trzyma . To jest nasz wybór jak chcesz się leczyć. Ja od prawie trzech lat bez przerw jestem na chemii. Przerwy to były między operacjami. Tak więc musiałam trochę odpocząć. Lekarze nie byli zadowoleni z mojego wyboru. Tylko jedna p.dr powiedziała ,że mnie rozumie...
-
Jutro będzie tydzien od operacji a ja mam małe plamienia. Czy to normalne?
-
Turczynko ja nie pamiętam, co było po operacji przez 8 dni, niestety miałam zakażenie bakterią rany.
Teraz, po TK plamiłam wyjaśniono mi, że podrażniona została szyjka przez tampon. Mam bardzo cienką i mało śluzu. <3
-