Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Nana, dziękuję :)
Ty wiesz, że Ci mocno kibicuję!! Posyłam modlitwy do NIEBA o Twoje zdrowie. O jak najmniejsze skutki uboczne <3
-
Ania_walczę... Moja Mama miała 3 stadium, 3b dokładnie, choć onkolog twierdzi,ze może i 3c. Złośliwości nie określono, bo lekarz stwierdził, że nie ma to sensu w Jej przypadku ;)
miała nacieki na otrzewną, pęcherz, zatokę i jelito pod przeponą... także było tego bardzo dużo, dodatkowo nie osiągnięto pełnej cytoredukcji ze wględu na otrzewną. Leczona jednak była z dodatkową chemię, 15 dawek taxolu dodatkowo w mniejszej dawce, niż standardowo w pojedynczym wlewie
-
Lilith, gratulacje i pozdrowienia dla mamy!
Ja szykuję się jutro do chemii. Jeździłam pokazać stopy i dłonie, by jutro na darmo nie przechodzić przez Izbę Przyjęć, gdyby mieli mnie ewentualnie odesłać z kwitkiem i znowu przesunąć termin. Ze stopami praktycznie jest w porządku. Z dłońmi dalej niedobrze - sztywne, przykurczone palce, skóra bordowo - szara, twarda jak podeszwa u słonia, kremy nie wsiąkają. W zgięciach palców miejscami popękana, schodzi płatami. Zupełny brak czucia, ale już nie piecze i prawie nie boli. Mogę się już umyć w ciepłej wodzie, a jeszcze parę dni temu nie mogłam dotknąć nawet do letniej. Zmiany chemii nie będzie. Niestety, z powodu zespołu ręka - stopa otrzymam mniejszą dawkę.
Dziewczyny, chyba oszaleję z żarciem. Trzy tygodnie na sterydach! Wilczy apetyt nie do opanowania. Jem na okrągło i ciągle jestem głodna, co gorsza, nic mi nie smakuje. Wszystko niedobre, mdłe, bez soli. Ładuję sobie do wszystkiego masę przypraw i soli, a mąż tylko gały wytrzeszcza, jak mogę to przełknąć. Kilogramów mi jeszcze nie przybyło, dalej jestem szczupła, ale przecież gdzieś to się musi zacząć odkładać! Masakra!
-
Genariks,Lilith dzięki-przekażę <3
-
Miejmy nadzieje evla ze nie bedzie z czym walczyć ? Też liczę na to że będzie ok.A słuchajcie dziewczyny czy w moim przypadku jestem po CC , usunieciu wyrostka I laporoskopi woreczka żółciowego wskazana jest teraz laporoskopia czy raczej laporotomia Bo jeden z ginow mnie nastraszył ze przez zrosty I tak skonczy sie laporotomia wiec po co 2 w 1 jak mozna otworzyc raz a porzadnie Co wy o tym myslicie ? Chociaz I tak lekarz na co sie uprze to bedzie ?
-
Lilith super wynik gratulacje, a jaki stopień zaawansowania i złośliwości?pytam z nadzieją, że można nawet w zaawansowanych przypadkach <3 <3
-
tak zrobie:) dziękuję <3 na pewno dam znać. Pozdrawiam i ściskam <3
-
mam nadzieje że problemy z szyjka i te torbiele czynnościowe miały wpływ na wartości badania...po prostu miałam lekki napad paniki. :P przebadam się i wtedy będę się albo sama z siebie śmiać albo walczyć na nowo, jednego się pozbyłam to i drugiego jak będzie trzeba też się pozbędę ;)
-
czarownica11 prof. Wicherek został niedawno dyrektorem całego Szpitala w Bydg. Więc jak pisze lilith.p trzeba zadzwonić i zapytać czy bierze jeszcze udział w konsyliach.
Naprawdę niesamowity człowiek z niego jest mam nadzieje że twojej koleżance uda się do niego dotrzeć. Prywatnie nie przyjmuje
lilith.p piękny wynik Pozdrów mamę i powiedz że jej walka daje ogromną nadzieje bardzo wielu osobą :)
-
wiem, chyba trochę panikuje jestem przewrażliwiona. Bardzo bardzo Ci dziekuje za wszystkie podpowiedzi <3