Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Pytanie do Bumbumek: czy ta niedrożność jelita cienkiego ma coś wspólnego z avastinem ? Wiem,ze powoduje krwawienia jelit .. moze i AVASTIN sie do tego przyczynił .. nic lekarze nie mówili ?
  • 8 lat temu
    Hej dziewczyny mam przeciw wymioty zapisany ale nie brałam go jak było mi nie dobrze a wieczorem jak juz się zaczęło to nie pomógł dziś brałam od rana tak jak lekarz zalecił nadal jest mi trochę nie dobrze ale dziś jeszcze nie wymiotowalam. Dreszcze po zastrzyku teraz już mijają powoli wiec mam nadzieje że jutro będzie juz tylko lepiej. A jak radzilyscie sobie po chemi w domu jakie środki ostrożności?
  • 8 lat temu
    Hej dziewczyny mam przeciw wymioty zapisany ale nie brałam go jak było mi nie dobrze a wieczorem jak juz się zaczęło to nie pomógł dziś brałam od rana tak jak lekarz zalecił nadal jest mi trochę nie dobrze ale dziś jeszcze nie wymiotowalam. Dreszcze po zastrzyku teraz już mijają powoli wiec mam nadzieje że jutro będzie juz tylko lepiej. A jak radzilyscie sobie po chemi w domu jakie środki ostrożności?
  • Witam drogie Panie. Jestem na tym forum juz kilka miesiecy, tylko udzielam sie na innym watku - mianowicie mam nowotwor tarczycy. Mam 24 lata. W czwartek bylam u gnekologa i lekarz znalazl na moim jajniku zmiane 4cmx2cm obok niej jest torbiel krwotoczna, dostalam zalecenie zrobic markery nowotworowe: ca 125, he4 oraz test roma. z tego co czytalam to przebyta choroba nowotworowa jest przeciwskazaniem to wykonania tych markerow. Ostatni raz bylam u ginekologa 9 miesiecy temu i wszystko bylo ok. Czy to mozliwe aby to byl przerzut z tarczycy? Bardzo sie boje, caly weekend przeplakalam bo jeszcze z jednego sie nie pozbieralam a tu kolejne zle wiesci. Wiem, ze nie dam rady psychicznie zwalczyc kolejnego raka. mam 24 lata.
  • 8 lat temu
  • kucja15 bardzo Ci dziękuje za pomoc ;-) <3
  • Hej babeczki.Co do masażu limfatycznego,to można.On nie rozgrzewa mocno bardziej uciska.Mnie onkolog absolutnie nie wzbraniał a wręcz przeciwnie.Zresztą korzystam też ze zwykłego masażu bo mam problemy z kręgosłupem.Doświadczony masażysta wie jak masować osobę onkologiczną.Moj masażysta nie rozgrzewa a i tak mocno pomaga.
  • Cześć dziewczyny, choć rzadko biorę udział w rozmowach jak tylko mogę to śledzę Wasze wpisy.Przypomnę się: Leczę się od 2014 roku. Operacja radykalna, potem brałam Carboplatynę z Taxolem + Avastin, 2016 r. operacja niedrożności jelita cienkiego( usg nie wykazało wznowy tylko PET zrobiony 2 tygodnie po usg... ), następnie chemia ponownie Carbo+ Taxol a teraz Olaparyb.obecnie w zmniejszonej dawce. Za duza toksyczność mormologiczna. Mam pytanie.. czy któraś z Was przyjmuje Olaparyb? Jestem jedyna w mojej klinice, więc chętnie poznam opinie koleżanek o skutkach ubocznych i ewntualnej sublementacji dodatkowej. Chętnie również podzielę się swoimi doświadczeniami . Pozdrawiam goraco . Damy radę <3
  • Emi12 ja nigdy nie wymiotowałam, czasem malutkie mdłości.Zapewne masz przepisane jakieś leki p/wymiotne to spróbuj połknąć.Może pomoże. Jutro będzie lepiej. <3
  • Paulinkaa.pp Wit B6 - 50mg 3 x dziennie + 1 tabl. kwasu foliowego takie zalecenia zawsze otrzymuję od lekarza prowadzącego moje leczenie.Dodatkowo biorę D3 2000j raz dziennie. Naturalne dodatki o których piszesz możesz brać spokojnie. <3 <3 <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat