Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Co do dzieci , to też nie przesadzajmy.Przeciwskazania są przy PET i zdaje się radioterapii.Wszystko ze zdrowym rozsądkiem;)
  • Ospa ,to raczej bite 2 tygodnie.U nas w rejonie właśnie szaleje stąd wiem.Co do psów ,ja mam dwa i nie świrowałam.Groźniejsze są choroby ludzi ,od zwierząt trudno coś złapać.
  • Margareta, niedrożnośc w moim przypadku związana była z niesamowitymi zrostami jelita cienkiego. Ogniska nowotworowe na jelicie były od początku ale wznowa spowodowana wszczepami w wątrobę. Jeśli chodzi o Avastin ..to chyba jest lekko przereklamowany. Ja przy ostatnich wlewach miałam już marker powyżej 90, wspominając ze jestem niskomarkerowcem. Ale... dzięki niemu przetrzymałam rok do ponownej chemii. Myslę, że jeśli dają szansę na jego przyjmowanie to trzeba skorzystać. Avastin, pomimo wpisów skutków ubocznych ma niewiele, i da się przyzwyczaić np. do ciągłego kapania z nosa lub lekkich krwotoków. Wyniki krwi zawsze miałam przy jego braniu dobre. tylko stawy czasami dokuczały więc nosiłam zawsze Ketonal. Poza tym samopoczucie było super a organizm się regenerował. Jedynie na co trzeba zwrócić uwagę to skaleczenia, rwanie zębów czy operacje. Co najmniej 4 m-ce po zakończeniu Avastinu. Emi 12, super przeciwwymiotny jest Setronon. Włosy wypadają zazwyczaj po Taxolu, po Carboplatynie się przerzedzają. Ja z przytulaniem po chemi wstrzymywałam się kilka dni, jednak przy ospie uważałabym do 2 tyg. Pozdrawiam
  • 8 lat temu
    Hej dziewczyny. Byłam w Krakowie wyniki z gastroskopii i kolanoskopii ok. 27 lutego idę na operację.. .... Już się boję będzie to moje 6 cięcie tamte miałam poziome a teraz chyba pionowe jak myślicie
  • B)
  • Witajcie. Mam pieska w domu. I dużo walczyłam o to żeby rodzina mi go nie oddała na czas chemii byli przerażeni bo infekcje wirusy itp. Nie zgodziłam sie. Jednak to co daje nam radość nie powinno sie zabierać. Ze środków ostrożności to oczywiście nie zbliżyłam sie jak zawsze do pieska, częste mycie rąk, izolowanie sie od ludzi jeżeli prychają kichają.... w maskach nie chodziłam chociaż tez prononowali i dałam radę. Jeżeli chodzi o wymioty to w skrajnych sytuacjach używałam leku przeciwwymiotnego ponieważ miałam problem z zaparciami. Często piłam rosół to mi dodawało siły kiedy już byłam bezsilna. Pozdrawiam
  • 8 lat temu
    Nana mam atossa przeciw wymiotny dziś na szczęście już jest lepiej. Mam mały problem mój syn w piątek dostał ospy czy uważacie że w sobotę mogę mieć z nim kontakt czy nie bardzo? Jedna pielęgniarka powiedziała ze tydz starczy a druga ze conajmniej 2 tyg. A po chemi izolujecie bliskich od siebie? Czy po kilku dniach mogę normalnie przytulać syna nie chce go narazić niepotrzebnie na nic. A czy wam po chemi powypadaly włosy?
  • 8 lat temu
    Emi12, jaki lek przeciwwymiotny masz przepisany? Jeśli Metoclopramidum, to możesz brać śmiało jak tylko zaczyna cię mdlić, nie ma co się męczyć. Jeśli Torecan, a szczególnie Atossa, to trzeba uważać, powodują zaparcia, a te czasami są gorsze niż wymioty. Ja na szafeczce kładłam krakersy i zjadałam kilka sztuk zanim wstałam z łóżka, jeszcze na leżąco. Niektórym dziewczynom pomaga odgazowana Cola, lody, ssanie ananasa czy kawałka imbiru, herbata z imbirem.
  • 8 lat temu
    Margareta, niedrożność jelit jest spowodowana wznową choroby, a nie Avastinem. Wiktoria_8, testu Roma nie wykonuje się po przebytej chorobie nowotworowej, ale dotyczy to raka jajnika, a nie tarczycy. Markery Ca125 i He4 robi się przy podejrzeniu raka jajnika, w trakcie leczenia (monitorowanie skuteczności chemii) a także po jego zakończeniu w celu wykrycia ew. wznowy. Przy torbieli krwotocznej marker Ca125 może być nawet znacznie podwyższony. Nie wiem, czy dotyczy to również HE4 i Roma.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat