Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Witajcie ja jutro zaczynam pierwszą chemię najgorsze że nie wiem jaką ;( i to mnie przeraża ..... Kaucja15 damy radę :D :D Nini86 dużo zdrówka <3
  • 8 lat temu
    Garcia, co tam u Ciebie?
  • Nini 86 niestety musi minąć ok 7 dni od zakończenia antybiotyku.Bo może dojść do reakcji leku z chemią.
  • 8 lat temu
    Aninas kucja dzieki chocialo i o faktyczne i przymusowe zwolnienie☺ pojutrze mialam jechac na chemie ale niestety katar zapalenie krtami i duomox antymiotyk, chcialam sie was zapytac czy mialyscie juz tak ze.chorowalyscie i bralyscie przed chemia antybiotyk? Dlugo po nim czekalyscie na chemie? Mysle ze po chorobie tez gorzej sie znosi chemie?
  • 8 lat temu
    Ja lecze się w szpitalu Rydgiera w Krakowie jak narazie lekarze starają się i jestem jeśli można tak powiedzieć zadowolona.Na oddziale jest sporo osób z Podhala .Kiedy byłam u pewnego profesora z Garncarskiej powiedział mi cytuję"na garncarskiej wykonczysz się psyhicznie"i skierował na Rydygiera,jednak gdzie lepiej ciężko stwierdzić bo nie mam porównania
  • 8 lat temu
    Dla wszystkich zainteresowanych w Poznaniu u doc Mądry jest otwarte badanie kliniczne z immunologicznym lekiem avelumab ale niestety tylko dla pacjentek które nie brały jeszcze celyx Pozdrawiam
  • 8 lat temu
    kucja15 napewno dasz radę !!!!!!!!!! Ania jeżdzi codziennie 200 km zeby dostać lek przez pół godziny i do domu i tak przez 5 dni a dodam że jezdzi busami bo nie mamy prawka żadna pozdrawiam Cię gorąco <3
  • 8 lat temu
    Kucja15, dasz radę <3 a ja w czwartek idę do swojej onkolog i będę wiedzieć co dalej. Chciałabym jak najszybciej wziąć chemię bo strasznie dołuje mnie świadomość, że coś zostało po operacji.
  • 8 lat temu
    dziękuję kucja15 <3 <3 <3 Ania miała TK po skończonym caleksie,czyli okolo 2 miesiące temu ,a teraz nikt jej nic nie mówi o kontrolnym TK ja teraz nie mogę z nią jeżdzić poniewaz sama mam kłopoty zdrowotne ,a Ona jest bardzo 'wycofana ' nic nie zapyta leczymy się w CO w Kielcach.marker był 2 miesiące temu koło 300 i wszczepy w okolicy otrzewnej i strefy zaotrzewnowej niewiele mniejsze niż zostawione po operacji[operacja 1;5 roku temu],caly czas od operacji bierze Ania chemie ,nie miała nic przerwy,a ten gad nic się nie cofa ,rozpoznany był w 3 stadium plus wodobrzusze plus prawie wszystkie węzły w hist.zajęte Pozdrawiam <3 <3 <3
  • Ala333 wszystko zależy od badań obrazowych TK.Ja po trzech cyklach 5- dniowych miałam TK jamy brzusznej i miednicy.Badanie wykazało progresję choroby i zmieniono mi Topotekan na Cisplatynę. Czy Ania ma zaplanowane TK? Ja jutro na kolejną 3 - dniówkę podań chemii.Mam nadzieję, że dam radę. Pozdrawiam <3 <3 <3 <3 <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat