Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    <3
  • MagWro, Tylko nie Blacharz a PAWEL BLECHARZ.pozdrawiam!
  • MagWro.Prof.Blecharz przyjmuje w gabinetach lekarskich prywatnie Sofimed na ul,Norymberskiej w Krakowie.tel782272782.Ja tak zaczynałam od wizyty pr. a póżniej pan profesor wyznaczył mi wizytę w CO na Garncarskiej i tam termin operacji.
  • 8 lat temu
    Midi90 mamę bolą kości po chemii. Ja teraz po 5 wlewie w piąteka do dzisiaj czuję ból stawów kości, pomagają mi przeciwbólowe Doreta. Z własnego doświadczenia wiem, że pytanie jak się czujesz jest denerwujące, ale ja staram się odpowiadać że czuję się znośnie, nie jest źle. Po co jeszcze rodzinę stresować. Mi pomaga odizolowanie się od rodziny, cisza spokój, sen przez pierwsze 2-3 dni. Nic na siłę. Nie wiem, ale może twoją mamę też drażnią dźwięki. Jak poczuje się lepiej porozmawiają z nią o tym. Jak dzisiaj piszę, to znaczy już lepiej. :) <3 Juststaystrong, u nas na wyniki TK jeśli jest napisane cito i z kartą Dilo czeka się 2-3 dni, a normalnie 21 dni. :) Kuruj się po operacji i nabieraj siły na chemię.
  • 8 lat temu
    Czy ktoś może się podzielić kontaktem do prof. P. Blacharza (kraków)? Jak można sie dostać na wizytę?
  • 8 lat temu
    Juststaystrong, boli Cię wszystko bo miałaś poważną operację, dużo wycięto i musi się to jakoś poukładać. Staraj się nie domyślać za dużo chociaż wiem, że dobrze jest udzielać rad innym. Sama przez to przeszłam. Ja na wynik TK czekałam od 4 dni do tygodnia.
  • juststaystrong no mam właśnie podobnie. Ból kłujący podczas stosunków (ale nie zawsze) a odkąd mnie coś tam zaczęło rosnąć na jajniku, to męczą mnie bóle całego prawego boku:/ Najgorsze jest to, że nie mogę stwierdzić, co to boli. Bo ani to kręgosłup, ani nerka, jelito czy sam jajnik. To chyba powiększający się jajnik po prostu uciska jakiś nerw czy coś... Ech... Dziękuję za informację <3. Wracam do czytania całości.
  • Midi90 Dziękuję za odpowiedź i życzę dużo zdrowia Twojej mamusi :*
  • Carmen, nie tyle boję się samego badania (choć tak wynika z mojego opisu) - bardziej obawiam się tego co tam zobaczą, w dalszym ciągu odczuwam taki niepokojący ból w okolicy prawego boku/nerki, czasem lewa strona, czasem dół :( sama nie wiem co o tym myśleć :/ chyba zwariuję... A orientujesz się ile czeka się na wynik TK? Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź <3
  • 8 lat temu
    Juststaystrong, zrozumiałam, że się boisz badań TK? Nie obawiaj się, badanie takie nie boli :) Założą Ci wcześniej wenflon do podania kontrasu, a potem sobie leżysz, a aparat będzie Cie "skanował". Nie musisz nawet się rozbierać. Głowa do góry. Optymalny czas od operacji do chemii to ponoć 4-6 tygodni. A teraz odżywiaj się zdrowo, żeby nabrać sił po operacji <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat