Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Warrlady U mnie to był to 'kłujący' ból w dole brzucha, podczas stosunków oraz ból w lędźwiach. Pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby wszystko było ok!
  • 8 lat temu
    juststaystrong moja mama dostała chemie około 6 tygodni po operacji... czekaliśmy aż się didmery ustabilizują, żeby mogła się zakwalifikować do podania chemii z avastinem lekiem który stosuje się w zaawansowanym raku jajnika, ale wiem, że dostaje się chemię też wcześniej
  • pomyłka, drugi raz ten sam post mi się wysłał :/
  • juststaystrong mogłabyś opisać wszelkie objawy, które spowodowały, że zaczęłaś te wszystkie badania? Ja 5 kwietnia mam operację, ale mam wielką szansę na zmianę niezłośliwą. Jednak zawsze jest ten lekki niepokój z tyłu głowy. Powodzenia w walce z draństwem życzę.
  • kasssik90 raka można stwierdzić wyłącznie poprzez badanie histopatologiczne wyciętej zmiany, więc nie można Ci jednoznacznie odpowiedzieć. Postaraj się poczekać do następnej wizyty. Może się torbiel wchłonie. Zazwyczaj torbiele się ładnie wchłaniają i tego Ci życzę. ;)
  • Witam wszystkie Wojowniczki!! Jestem tu nowa, choć od jakiegoś czasu Was czytam... Ja, której drugie imię to PROFILAKTYKA jestem teraz jedną z Was... 20.o2 dowiedziałam się, że wynik testu ROMA wyszedł zły, bardzo zły, 22.o2 byłam już na onkologii a 28.o2 znalazłam się na stole operacyjnym (radykalna operacja) następnie czekanie na wynik, myślałam że oszaleję.. wiedziałam już, że mam do czynienia ze złośliwym draniem, jednak do końca łudziłam się, że może nie będzie aż tak źle :(IIIC, G3).28.o3 czeka mnie TK (nigdy przedtem nie miałam - nie ukrywam, że się obawiam a właściwie to boję się jak diabli!!!), natomiast chemię zaplanowano na 10.o4 (przy okazji pytanie jaki był u Was czas od operacji do padania chemii?) oczywiście mam miliony pytań... jestem 'ścieżynką' i prawdę powiedziawszy nie udało mi się jeszcze przerobić tematu, nie wiem czy to w ogóle jest możliwe :( Serdecznie Was pozdrawiam i dziękuję za to, że jesteście i co robicie <3
  • Witam, nie wiem czy dobrze trafiłam, bo nie wiem gdzie mam pisać. zatem, podczas rutynowej wizyty u ginekologa Pani stwierdziła że mam powiększony lewy jajnik 4 cm, z torbielami 2 cm. Kazała przyjść po miesiączce na kontrol bo powiedziała że może być źle, ale na razie okres trwa 5 dzień i nie zapowiada się żeby skończył się( zawsze miałam 6 dni) Czy to może być rak jajnika? Bo strasznie się boję tego
  • EDEK, czy mógłbyś mi wyjaśnić o co chodzi z tymi badaniami klinicznymi u Doc Mądrego? Czy masz jakiś namiar gdzie mozna się zgłosić, zadzwonić itp żeby się dowiedzieć, a może jest jakaś www. z informacjai? Czy mam rozumieć, ze to są testy jakiegoś nowego leku, który jeszcze nie wszedł oficjalnie do leczenia? Moja Mama zakończyła pierwszą linię chemioterapii i jest na samym avastinie. Będę wdzięczna za informację. A Wy Dziewczynki wiecie coś więcej? <3 <3 <3 <3
  • 8 lat temu
    Nini86 dziękuję mam nadzieję, że przetrwam... ;)
  • 8 lat temu
    Czarownica dzieki i znowu czekanie? Edso1 dzieki i powodzenia, tez jutro mialam sie staeic no ale niestety tydzien antybiotyku i tydzien po musi byc przerwy? daj znac jak bedzies sie czula mma nadzieje, ze tak jak.bez chemi zycze ci tego☺

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat