Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu

Kotka mama powinna mieć zrobione takie badania przy raku jajnika i to nieodpłatnie! Upomnijcie się o nie, bo na wynik czeka się czasem kilka miesięcy.

• 8 lat temu

nana trzymam kciuki za wyniki!

• 8 lat temu

Nana, Lupus,Midi90 dziękuje Wam za infornacje, musze sie wczytac. Nie wirm czy Mama ma mutacje bo nie miala robionych testow. Zapytam o to lekarke albo zrobimy na wlasna ręke. Okazalo sie ze jednak Mame po chemii jeszcze zostawią..kurcze niepotrzebnie mowili jej ze juz wyjdzie. Dobrego tygodnia Dziewczyny!

• 8 lat temu

Ja już jestem spakowana, jutro rano na wlew. Ciekawe, co z tego wyjdzie, bo wyniki pod psem.

• 8 lat temu

Tak, Olaparib jest już refundowany od 1 września, ale dla kobiet z mutacją BRCA1 i BRCA2. Być może chodzi o nowe badanie kliniczne - Olaparib dla kobiet bez mutacji. Jedna z moich znajomych bierze udział w takim badaniu już chyba ze 2 miesiące (Białystok), a z pewnością żadnej mutacji nie ma.

• 8 lat temu

Kotka, olaparib jest refundowany od stycznia tego roku. Musi mama mieć mutację i wznowa musi nastąpić max do roku. Poczytaj na stronie ministerstwa wytyczne. Ja biorę drugie opakowanie na 28 dni Olaparib. Pozdrawiam wszystkie dziewczyny. Dzisiaj byłam u lekarza w sanatorium i myślałam, że padnę ze śmiechu. Chcial mi dać nawet masaż. I nawet basen solankowy. Na koniec stwierdził, ze jestem już zdrowa.

• 8 lat temu

kotka a mama ma stwierdzoną mutację genów? Bo ten lek stosowany jest tylko u kobiet z mutacją.

• 8 lat temu

Do tej pory miała karbon taksol i avastin. Pozdrawiam Was

• 8 lat temu

Witajcie, dzisiaj znajoma lekarka powiedziała mi, że od 1lipca Olaparib będzie refundowany. Jest podobno dobry. Pamiętam, ze wspominalyscie o nim. Zastanawiam się czy nie rozmawiać z lekarzem żeby dał Mamie ten lek. Jutro będą dwa tygodnie od operacji Mamy i ma dostać 5chemie.Co myślicie?

• 8 lat temu

miało być dwa lata temu

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat