Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 13 lat temu
    witam nie pisalam jakis czas bo nie jest dobrze nie mam sil dostalam 2tyg temu nowa chemie a czuje sie po niej koszmarnie biore 5dni pod rzad i za misiac mam znow dostac tylko nie wiem jak to zrobic bo na razie to tamnten tydzien byl horror bigunka wymioty bole brzucha i brak laknienia troche dzisiaj lepiej ale nie moge jesc boli brzuch jaies sesacje okropne jak mam do normy wrocic a najgorsze jest to ze plyn chyba narasta znowu jestem przerazona
  • Piszecie o bolach mysle ze tak dziala chemia albo od razu boli albo zaatakuje troche pozniej (TO JEST CWANY LIS MUSI UDERZYC)
  • JEsli chodzi o wyniki czy markery robia w kazdym laboratorium.
  • Do Anitap Ja CEA nie robilam moze komus podpowiadalam w jakim kierunku trzeba robic. Napewno trzeba byc czujnym ale nie myslec ze twoi synowie zachoruja ,Napewno raz do roku kontrolne wyniki MORFOLOGIA ,Glukoza w surowicy ,MOCZNIK w surowicy ,KREATYNINA ,SOD POTAS CHLORKI,ZELAZO ,TSH. pisze bo wlasnie przyparlam syna do muru i zrobil wyniki sa ok .POZDRAWIAM
  • 13 lat temu
    Anula ja miałam tylko jedną chemię i po niej właśnie najbardziej bolały mnie stawy, ale potem był spokój.
  • 13 lat temu
    Jasiu 11 pisałaś kiedyś.. mnie badania genetyczne BRCA1 i BRCA2 nie wykazały mutacji. Powiedz gdzie zrobić te badania i dlaczeo robiłaś CEA. Mój tato zmarł na raka, mój teść ma raka, mam dwóch synów, czy i jakie badania powinnam im zrobić?
  • 13 lat temu
    moja mama czesto narzekała w trakcie chemioterpaii że ją boli bark, czasami ręka prawa albo lewa ale chyba podczas chemioterapi to norma, teraz jest po chemioterapii 3 tygodnie i jak narazie cisza
  • 13 lat temu
    Kochane, nękają mnie bóle stawów. Coś jak typowy zespół bolesnego barku, czy łokieć tenisisty. Przed chorobą nigdy czegoś takiego nie miałam. Teraz raz mam w stopach innym razem prawa ręka, potem lewa itp. Czy macie jakieś doświadczenia z takimi objwawam. Dzisiaj męczyłam się całą noc, nawet pisanie na komputerze sprawia mi ból. Jestem po badaniach raczkowych i jestem czysta, więc co to jest?
  • 13 lat temu
    Witam was kochane
    Moja mama zakończyła chemioterapię 3 tygodnie temu i dziś po 5 miesiącach wraca do siebie na Mazury, (śmieję się, że wypuszczam ją na przepustkę) z jednej strony wiem że ona potrzebuje zyć normalnie że tęskni do siebie a z drugiej bardzo się o nią boją i fakt, że nie będę jej widzieć codziennie i mieć takiej kontroli mnie przeraża, wiem że tak nie można muszę wierzyć że wszystko będzie ok, że nawet jeśli będzie nawrót choroby to nie tak szybko, podobno wiara czyni cuda
  • Tak Asiek ludzie posiadaja mala wiedze w tym kierunku nie umieja sie zachowac, ALE nie wszyscy ja w tej chorobie pocieszalam wszystkim (JA) i tlumaczylam ze bedzie ok, ale do jednych to trafialo do drugich nie, wszyscy plakali a gdzie w tym wszystkim bylam ja osoba chora .Piszecie o psychice jak ma nie siadac skoro czlowiek jest chory,a ja po leczeniu dowiedzialam sie , ze rak szybko wroci i trzymalam to w tajemnicy ,a dlatego ze wznowa dla ludzi to juz koniec a My wiemy ze tak nie jest No dobra to jest tylko kropla w morzu to co pisze Ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo przez te dziwne sytuacje stalam sie silniejsza .CUDZE SLOWA MOGA NAS ZRANIC LUB ZASZKODZIC

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat