Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Tak sobie myślę że źle zaczełam rozmowę. Mogłam po prostu spytać się czy zastałam Małgosie w pracy a jak nie to kiedy będzie? wydaje mi się że więcej bym się dowiedziała np że jest na L4 albo że już tu nie pracuje....:((
  • 12 lat temu
    Wpadam na chwilkę. Dziś ruchy przyspieszone, bo mam księdza. Ludzie nie bardzo przyjmują, to pewnie szybko się u mnie zjawi, muszę być w gotowości.

Nikt nic nie wie o tym endoxanie? Ponawiam pytanie i prośbę o informację.

Pozdrawiam. U nas odwilż:((

Acha, fajnie, że odezwały się osoby dawno nie "pisawszy"
  • 12 lat temu
    Ania wyłączyłaś telefon? Poczta mi się zgłasza. No to napisze, dzwoniłam dowiedzałam się tyle co my wiemy. Tzn zadzwonłam do pielęgniarek na onkologie ginekologiczną no i jedna zna Małgosie, we że była na leczeniu ale nic po za tym. Podali mi numer na oddział gdzie pracowała no i tam niestety wredna baba powiedzała że żadnych ale to żadnych info nie udzieli, że mam dzwonić do rodziny i jak będą chceli to mi powiedzą co i jak. Nr tel oczywiśce nie ma. To ja na inf tel i niestety takiego nazwiska w miejscowości gdzie mieszka nie mają:(( no i tyle. Może któraś z was chce spróbować to podaje nr do Msp pracy 334984086 Małgorzata Sokoup, próbujcie może natraficie na inną babkę
  • 12 lat temu
    Hej hej
    dzięki Aniu,że o mnie pamiętasz z tym ew. spotkaniem.
    My będziemy w PL na wielkanoc kilka dni przed, i kilka dni po, dlatego weekend od 5.04 do 6.04 jak najbardziej, bo w niedziele 7.04 to już też pewnie będziemy wracać, bo od 8.04 do pracy a droga daleka.
    Jasiu - a ja dziś historię Agaty obejrzałam w Pytaniu na Ś. i przeczytałam je bloga. Szok jak ta choroba postepuje ( SM).
    Pozdrawiam ciepło
  • Kasia ja też myślę, że to w weekend. Będzie można przyjeżdżać od piątku i zakwaterowanie załatwiam do niedzieli. Będę prosiła te dziewczyny które przyjadą o określenia dnia przyjazdu i odjazdu żeby wiedzieć jak rezerwować noclegi.Czy będą chciały pełne wyżywienie , czy inaczej.
    Widzisz to nie takie proste jak wczoraj rozmawiałyśmy, ja dzisiaj mam "globusa" przy tej pogodzie nawet kawa mi nie pomaga. Buziole
  • 12 lat temu
    Aniu jeszcze nie dzwoniłam, przymierzam się do tego ale troszke się boję. Jak coś się dowiem dam znać. A co do tego spotkania to wypada niedziela no chyba raczej my już byśmy musiały wracać do Wrocka, bo Mikra do pracy w poniedzałek. Weekend jak najbardzej sobota a w niedziele powrót. Myślcie
  • Witam.
    Elu na temat filmików napiszę na FB.
    Jasiu jestem Kaśki wiedziały już wczoraj, ze wynik markera jest 6.2 i czysto, nastepna kontrola27.02. dochodzi do podstawowych badań USG jamy brzusznej.Byłam na oddziale u koleżanki i spotkałam dziewczyny z wcześniejszych chemii i ostatniej. Gdy dowiedziały się,ze robimy spotkanie były bardzo zadowolone gdyż "piersiowe" mają już od dawna a o raku jajnika się milczy. Dwie z nich od razu powiedziały że też chcą przyjechać do Kołobrzegu, myślę że mogą> Co Wy na to? Gdybyśmy to nagłośniły to podejrzewam że zebrała by się spora grupka ale to dopiero zrobimy po naszym spotkaniu, poszerzonemu o nasze szpitalne koleżanki.
    Makr000 tak jak mówiłam czekam na zgłoszenia do końca tygodnia. Umówiłam się z księdzem na przyszły tydzień to poda mi terminy. Limarri może być tylko 7.04. więc jeśli będzie wolny termin chciała bym wtedy, mimo że to początek wiosny. Co Wy na to?Kasiorek dzwoniłaś tam co wczoraj mówiłaś? Ja dalej w Kołobrzegu mam problem z telefonem raz jest za chwilę znika.Plus ma tu ponoć problem z nadajnikiem.
    Pozdrawiam.
  • 12 lat temu
    Kurcze, tyle sie napisalam i...wyrzucilo mnie z internetu, komputer mi sie wylaczyl...a niech to....

Witam porannie, pewnie juz po Kawce...

Monia tyrzymajcie sie, szukajcie innego lekarza, nie akceptujcie tego co wam nie odpowiada, dacie rade.

Donia, Karolina fajnie ze jestescie.:)
  • 12 lat temu
    Witaj anula30 Wiara CZYNI CUDA tylko trzeba gleboko wierzyc :)
  • 12 lat temu
    Juz widze kasiorek ,ze pijesz ze mna kawke :) Pozdrawiam
    Jak randka z Mikra ?????????
    kasiorek ja w miedzy czasie gotuje sobie siemie lniane ,potem parze herbatke z Czystka i szykuje sniadanko np . kasza jaglana z jagodami lub jogurcik naturalny z rodzynkami owocami Goi ,albo jajeczko gotowane pozniej maluje oko zeby wyjsc na spacer z pieskiem i sie dotlenic i 2 godz mijaja :):):)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat